Πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου;

Το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εγκατάστασης των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού συστήματος και την οργάνωση της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, διετέλεσε σημαντικό κοινωνικό ρόλο την εποχή της Κατοχής (1941-1947), αφού υπήρξε έδρα της «Εθνικής Αλληλεγγύης», της οργάνωσης στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, στεγάζοντας τα κοινωνικά συσσίτια και εξασφαλίζοντας τη γενική συμμετοχή των κατοίκων του Ταύρου. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης – είναι χτισμένο στο μέσο της συνοικίας με τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου- επιλέχθηκε για τη στέγαση υπηρεσιών σχετικών με τη διαβίωση και την καθημερινότητα των προσφύγων μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Από το 1977 χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητες του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).

Συνεπώς, το συγκεκριμένο κτίριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τους αγώνες των κατοίκων του Ταύρου, και αυτή η σπουδαία διαδρομή που έχει διανύσει θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την μελλοντική αξιοποίηση του. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται προς την κατεύθυνση που επιτάσσουν οι παραπάνω συνθήκες. Το κτίριο εντάσσεται στο σχέδιο πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ, αρνούμενο την παραχώρηση του στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στην πρόσφατη (26/2/2019) συνεδρίασή του, και ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, κ. Ανδρέα Ευθυμίου, εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεσή του στην πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ιδίου και της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου-Ταύρου με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με θέμα το αίτημα του Δήμου για την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Δήμο. Παράλληλα, ο κ. Ευθυμίου με επιστολή του ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αποστείλει επιστολή για το θέμα και στον π. Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ ήδη από το 2013.

Πως, όμως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο προς όφελος των κατοίκων του Ταύρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής; Δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις που συνδέονται με τη σπουδαία ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο χρήσης του όλες τις προηγούμενες δεκατίες, είναι:

  1. το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ να στεγάσει το Μουσείο Εθνικής Αλληλεγγύης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ή ακόμα

  2. να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Πολιτισμού, στεγάζοντας τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Μια, επίσης, αξιόλογη πρόταση, η οποία θα συνέβαλε στην αύξηση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, είναι η δημιουργία ενός Κόμβου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας με έδρα το ιστορικό κτίριο, έχοντας την υποστήριξη Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής (Πάντειο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στο σημερινό κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, ένας σύγχρονος και υπεύθυνος Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει μια πολυπλοκότητα προβλημάτων και ζητημάτων, όπως: η ανεργία σε τοπικό επίπεδο, η εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης για μη αυτάρκεις ομάδες πληθυσμού, η αλλαγή του υφιστάμενου παραγωγικού υποδείγματος κ.α. Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζονται και ευκαιρίες που πηγάζουν από τη ραγδαία εξέλιξη και διάχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, καθώς και της γνώσης η οποία παράγεται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες εταιρείες κ.ο.κ. Ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας θέτει σαν κεντρικό πυρήνα της στοχοθεσίας του, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου, με τη συμμετοχή και συνεργασία δημόσιων οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, και του ιδιωτικού τομέα. Μέσω του κόμβου, θα υλοποιηθεί η στρατηγική για μια νέου τύπου επιχειρηματικότητα σε στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς του Δήμου, που θα ενσωματώνει γνώση και καλές πρακτικές, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας, καινοτομίας και τεχνογνωσίας. Βασικές υπηρεσίες του Κόμβου θα είναι η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια και η εξατομικευμένη συμβουλευτική προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. Μέσω του Δικτύου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, θα υποστηρίζονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καινοτόμο και εξωστρεφή προσανατολισμό, προσφέροντας γνώσεις και υπηρεσίες στους νέους ανθρώπους, και επαγγελματίες που θέλουν να επιχειρήσουν, και θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στον Δήμο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση δύναται να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής και δίκαιης κοινωνικά ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής Αθήνας-Πειραιά. Για να μπορέσει να γίνει πράξη, είναι απαραίτητη η θετική αντιμετώπιση από τη Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς η παραχώρηση στο Δήμο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Δρ Νίκος Κανέλλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ταύρου με το συνδυασμό «Ανθρώπινη
Πόλη-Σύγχρονος Δήμος» (Ανδρέας Ευθυμίου)

Photo by Nizam Abdul Latheef from Pexels
Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
«Η παράταξη διευρύνεται και μεγαλώνει συνεχώς. Καλωσορίζουμε την Δήμητρα Καπούτση…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: