App Icon

ΣΑΔΟΡΕΞΙΑ: Η δίαιτα του πόνου!

Εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, υποφέρουν πολλές γυναίκες και άντρες, δεν είναι τόσο γνωστή όσο η Νευρική Ανορεξία, πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή του ατόμου ψυχικές διαταραχές της υποκατηγορίας, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ, δεύτερης γενιάς και συνδυάζει την ανορεκτική με τη σαδομαζοχιστική συμπεριφορά.

Θεωρείται η πιο ακραία εκδοχή της Νευρικής Ανορεξίας και στοχεύει στον κατευνασμό του άγχους που δημιουργείται στον οργανισμό από το παρατεταμένο αίσθημα της πείνας! Αυτή η ανακούφιση της δυσαρέσκειας πραγματοποιείται εσκεμμένα με την πρόκληση πόνου, έως και οδύνης με διάφορους αυτοτραυματισμούς…

Το ποσοστό θνησιμότητας για όσα άτομα υιοθετούν αυτή τη «δίαιτα» είναι αρκετά υψηλό καθώς δεν αντιλαμβάνονται τις επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό και δεν συναισθάνονται την πραγματική εικόνα του σώματός τους!

Ισχύουν δύο τύποι Σαδορεξίας, η Οξεία και η Χρόνια. Στην πρώτη το πάσχον άτομο διατηρεί για ένα χρονικό διάστημα σαδορεκτική συμπεριφορά και μετά επιστρέφει σε προηγούμενες ανορεκτικές συμπεριφορές (Ανορεξία, Βουλιμία), ενώ στη δεύτερη η σαδορεκτική συμπεριφορά είναι μόνιμη και δεν υπάρχει επιστροφή στην προηγούμενη διατροφική διαταραχή. Πριν την εμφάνιση της Σαδορεξίας υπάρχει πάντα μία από τις δύο διατροφικές διαταραχές.

Τα πάσχοντα άτομα συνήθως είναι κορίτσια στην εφηβική και πρώιμη νεανική ηλικία αν και υπάρχουν περιπτώσεις ανδρών που υποφέρουν από αυτή τη ψυχική διαταραχή. Οι γονείς οφείλουν να επαγρυπνούν παρατηρώντας την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους, την απώλεια βάρους και το ιστορικό παρακολούθησης ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, στο οποίο η Ανορεξία αναφέρεται ως Ana και η Βουλιμία ως Mia… Ακόμα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να πέσουν θύματα αυτής της ασθένειας σε περιπτώσεις όπως απώλεια της εργασίας, οικογενειακά προβλήματα, δυσκολία ελέγχου διάφορων καθημερινών καταστάσεων.

Γενικά τα άτομα που υποφέρουν από Σαδορεξία συνηθίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, συναισθηματική αστάθεια, μόνιμη αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψης ικανότητας ελέγχου της συμπεριφοράς και των αναγκών τους, οπότε με τον αυστηρό έλεγχο της διατροφής τους πετυχαίνουν μία εξαίρεση, άγχος/στρες, αγωνιώδη αναζήτηση της τελειότητας, τάση για υπερβολή, υπερανάληψη ευθυνών, πεποιθήσεις άκαμπτες και απόλυτες. Επίσης δεν είναι σπάνιο να έχουν βιώσει παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες, όπως κατατρεγμό/ εκφοβισμό στη σχολική ηλικία με επακόλουθο να έχουν αισθανθεί αποκηρυγμένα εξαιτίας της μορφής ή του βάρους τους!

διάβασε και αυτό  "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά από την έναρξη της πανδημίας"

Η Σαδορεξία είναι μία διαταραχή της οποίας η έρευνα είναι πολύ πρόσφατη και οι αιτίες που την προκαλούν δεν είναι γνωστές ακόμα σε βάθος καθώς θεωρείται ότι πίσω από αυτές κρύβεται μία πολυπαραγοντική πηγή…Το χαρακτηριστικό που την διακρίνει σε κάθε περίπτωση είναι η τακτική της πρόκλησης σωματικού πόνου μέσω του αυτοτραυματισμού. Τα πιο συχνά τραύματα που προκαλούνται ηθελημένα με επίγνωση και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή είναι:

δάγκωμα χειλιών, των χεριών, των νυχιών, τρύπημα με αιχμηρά αντικείμενα διάφορων σημείων του σώματος όπως των νυχιών, ακρωτηριασμός διάφορων μερών του σώματος!

Αυτή η συμπεριφορά σκληρής αυτό-επίθεσης εκτός από τον κατευνασμό του άγχους του συναισθήματος της πείνας (δίαιτα της πείνας), παρατηρείται και όταν το πάσχον άτομο θεωρεί ότι έχει εισάγει στον οργανισμό του υπερβολική ποσότητα φαγητού οπότε «οφείλει» μετά να αυτοτιμωρηθεί για την «αμαρτία» του, εφαρμόζοντας ένα είδος «αυτομαστιγώματος»… Επίσης και στην περίπτωση που βιώνει συναισθήματα σε μέγιστο βαθμό ανυπόφορα και απεχθή, προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά με την μέθοδο του αυτοτραυματισμού και της πρόκλησης μίας εξίσου μεγάλης σωματικής οδύνης, ώστε να απασχοληθεί με αυτή και να αποφύγει να εστιάσει σε αυτά τα συναισθήματα.

Τα συμπτώματα της Σαδορεξίας είναι:

Μόνιμη και απότομη πτώση του βάρους.
Ισχυρή κρυψίνοια και απομόνωση κοινωνική και οικογενειακή
Ακραία τελειομανία και αυτοπειθαρχία.
Υπερδραστηριότητα, βραδυκαρδία και υπόταση.
Απουσία της έμμηνου ρύσης και διαταραχές αυτής.
Περίεργη σεξουαλική συμπεριφορά, συνήθως χαμηλή σεξουαλική όρεξη ή αντιθέτως σεξουαλική υπερδραστηριότητα, ή κατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά.
Πρώιμη πνευματική και σεξουαλική ανάπτυξη για την εφηβεία.
Όψιμη φυσική ανάπτυξη στους εφήβους και φαινομενική καθυστέρηση στους ενήλικες.
Ξηροδερμία, εμφάνιση στο δέρμα μίας «χάλκινης» απόχρωσης, απαλού χνουδιού σε όλο το σώμα που δρα ως ένα είδος μόνωσης εξαιτίας της απουσίας λιπαρότητας.
Δυσανεξία στο κρύο, ναυτίες, δυσκοιλιότητα, εντερικές διαταραχές, οιδήματα, φλεγμονές.
Μυϊκό σύστημα σκληρό, ινώδες, επίπεδο, λεπτό, μεγάλης ελαστικότητας.
Σημάδια, εκδορές, αιματώματα, πληγές στους καρπούς, στους αστραγάλους, στον αυχένα και στο στόμα. Γενικά σημάδια από κακοποίηση όπως εκδορές, αιματώματα, πληγές, φλεγμονές.
Ιστορικό Ανορεξίας, Βουλιμίας, Ορθορεξίας (εμμονή με την κατανάλωση υγιεινού φαγητού), αυτοτραυματισμού, διαταραχών προσωπικότητας και διάθεσης,

Οι προσπάθειες θεραπείας και ανακούφισης οφείλουν να στηριχθούν τόσο σε συνδυασμό ανακουφιστικών παραγόντων και «εργαλείων», όσο και στο δεδομένο της άκρως απαραίτητης στήριξης από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να εγκαθιδρυθούν και να παραμείνουν οι θεραπευτικές αλλαγές και να αποφευχθούν οι παλινδρομήσεις. Επιπρόσθετα πολύ βασική για την επιβίωση του πάσχοντος ατόμου είναι η αποφυγή απομόνωσής και η απομάκρυνση οποιοδήποτε αιχμηρού αντικειμένου μπορεί να προκαλέσει σωματικό τραυματισμό, ιδιαίτερα όταν το άτομο δεν έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο για την σταθεροποίηση και ανάκτηση του ελέγχου της κατάστασής του! Σε κάθε περίπτωση το βασικό είναι αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο σημάδι-σύμπτωμα της ασθένειας, να σπεύσει το περιβάλλον του ατόμου να δώσει στήριξη και βοήθεια…

διάβασε και αυτό  Εμβόλια: Ποιες χώρες θα πετύχουν ανοσία αγέλης το 2021

Πιο συγκεκριμένα ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος προτείνεται η Γνωστική Συμπεριφορική που είναι και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη, αν και ανάλογα με την προσωπικότητα και την κατάσταση του ατόμου καθώς και τον προσανατολισμό του επαγγελματία ψυχικής υγείας, είναι εφικτό να βοηθήσουν εξίσου και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Κάθε προσωπικότητα απαιτεί και τον ανάλογο χειρισμό εκτός βέβαια αν ο ασθενής χρίζει .άμεσης ψυχιατρικής φροντίδας και σε πιο ακραία περίπτωση παραμονή σε ψυχιατρική μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σαδομαζοχιστική συμπεριφορά είναι μία πρόθεση αντιπερισπασμού απέναντι στην ανάγκη του οργανισμού για τροφή! Σε αυτήν την «επιχειρηματολογία» που στηρίζει αυτήν τη συμπεριφορά θα μπορούσε η ψυχοθεραπευτική και η διατροφολογική υποστήριξη να αντιτάξει την εστίαση στην μεταστροφή εκείνων των στρεβλών πεποιθήσεων που εμποδίζουν το άτομο να συντηρήσει σωστά τον οργανισμό του και να προστατέψει την υγεία του. Όταν το χαμένο έδαφος της αυτοπεποίθησης θα αποκαθίσταται προοδευτικά, το πάσχον άτομο θα μπορέσει να αντισταθεί στις επιρροές των κανόνων ομορφιάς που επιβάλει το σύγχρονο life style καθώς θα επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες που είναι υγιεινές…Επίσης αποκτώντας εμπιστοσύνη στον εαυτό θα αντλεί στήριξη από προσωπικές πεποιθήσεις που θα είναι βοηθητικές και εναλλακτικές σχετικά με την υποκειμενική εικόνα του εαυτού/σώματος! Η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων και γενικά η συναισθηματική σταθεροποίηση θα βοηθήσει το βίωμα του ακραίου άγχους σχετικά με την αυτό-εικόνα και την τάση για αυτοτραυματισμό. Η ψυχο-εκπαίδευση που θα εμβαθύνει στο χτίσιμο μίας γερής αυτεπίγνωσης, αποδοχής του εαυτού και μίας βιοθεωρίας περισσότερο ρεαλιστικής και θετικής θα ανοίξει τον δρόμο προς την ανάκαμψη…

Τέλος, συνίσταται και η ψυχολογική στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος του ανορεκτικού ατόμου, τόσο για την ψυχική ενδυνάμωση όσων υπο-στηρίζουν, όσο και για τη βαθύτερη κατανόηση της επικίνδυνης περιπέτειας της υγείας και της ίδιας της ζωής στην οποία έχει περιέλθει.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 438 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 11 νέοι θάνατοι

Πηγές:

https://psicosexoria.com

http://es.trastornosalimenticios.wikia.com

https://www.mundotkm.com

https://psicologiaymente.com

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, η κυρία Μαρία Σταυρινούδη, υποψήφια…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel