Σακελλαροπούλου για ΟΗΕ: Αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου

Με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση του ΟΗΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Για αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων μόνο μέσω μέσω συντονισμένης σε παγκόσμιο επίπεδο δράσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμα της για την 75η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ.

«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που ιδρύθηκε πριν 75 χρόνια, την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πάντα προσηλωμένος στην ιδρυτική του αποστολή: να ενώσει τα έθνη και τους λαούς με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και την προώθηση της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει.Τονίζει ότι ακόμα μένουν πολλά να γίνουν καθώς οι προκλήσεις όπως η πείνα, οι συγκρούσεις, η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πολιτών και εθνών, η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η βία με βάση το φύλο, καθώς επίσης και η πρόσφατη κρίση του COVID-19 αποδεικνύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι εξίσου σημαντική σήμερα όπως και το 1945.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «όλες αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και τελικώς να ξεπεραστούν μόνο μέσω συντονισμένης σε παγκόσμιο επίπεδο δράσης και μέσω πολυμερούς διπλωματίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτηρίζει αναγκαία για την επιβίωσή μας την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ορόσημο στην πορεία των Ηνωμένων Εθνών μέχρι σήμερα.

Υποστηρίζει ότι «σ’ αυτή την ιστορική επέτειο ας αναλογιστούμε τι έχει πετύχει μέχρι στιγμής η ανθρωπότητα συνολικά και τι θα μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερα: μια ανανεωμένη αντίληψη της παγκόσμιας συνευθύνης, αλληλεγγύη θεμελιωμένη στη δικαιοσύνη και διασφάλιση της ειρήνης. Με τις σκέψεις αυτές ας αφοσιωθούμε ξανά στο όραμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ».

διάβασε και αυτό  Νίκος Δένδιας στο Ισραήλ Η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της περιοχής
Πηγή: sputniknews.gr
Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με αφορμή την 75η επέτειο του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: