fbpx
12 °C Athens, GR
25 Νοεμβρίου 2020

Σαν σήμερα 28 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Η 28η Απριλίου 2020 έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, έλκοντας την καταγωγή της από την Διεθνή Ημέρα των Εργατών (1984) που ορίζεται και ως μέρα πένθους ή μνήμης για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, λόγω της πανδημίας του COVID-19, όπου όλοι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας, θα πρέπει να λαμβάνουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των ιδίων, αλλά και των διπλανών, των συναδέλφων τους.

Οι δε κυβερνήσεις, οι Οργανώσεις και οι Φορείς των εργαζομένων που τιμούν κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης υπέρ των πεσόντων εργαζομένων, θα πρέπει να σταματήσουν τα ευχολόγια, τα κροκοδείλια δάκρυα και να λάβουν μέτρα για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των ανθρώπων που πασχίζουν για το μεροκάματο και διακινδυνεύουν το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία και τη ζωής τους. Το βλέπουμε σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία, το βλέπουμε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και σε άλλους κλάδους «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παγκόσμια και εθνικά η πανδημία του COVID-19 έδειξε με δραματικό τρόπο, ότι χρειαζόμαστε επιπλέον ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά και όλων αυτών των εργαζομένων που διακινδυνεύουν την ατομική τους υγεία καθημερινά όντας στη «πρώτη γραμμή» κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι στη προάσπιση της  Δημόσιας Υγείας δεν χρειάζονται μόνον οι επαγγελματίες υγείας αλλά και όσοι μοχθούν καθημερινά σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, μεριμνώντας για την υγιεινή και την καθαριότητα των πόλεων μας, για την απρόσκοπτη λειτουργία των Κοινωνικών και Προνοιακών Δομών αλλά και άλλων κρίσιμων για την εξυπηρέτηση των πολιτών υπηρεσίες.

Είναι πλέον σε όλους γνωστό, ότι αρκετοί συνάδελφοι μας (άνδρες  και γυναίκες), εργαζόμενοι κατά κύριο λόγο στον τομέα της καθαριότητας υπήρξαν θύματα σοβαρών ατυχημάτων, με κόστος πλην των σοβαρών τραυματισμών και την απώλεια της ίδιας τους της ζωής. Ένα θλιβερό και παράλληλα ανησυχητικό φαινόμενο που εκδηλώνεται αυξητικά στις τάξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Επισημαίνουμε ότι, οι δείκτες των ατυχημάτων που ανακοινώνονται κάθε φορά είναι υψηλότεροι, λόγω του ότι τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν μόνον εκείνους που έλαβαν παροχές αποζημίωσης εργαζομένων. Όπως ότι και πολλοί περισσότεροι πεθαίνουν από μη αναφερόμενες επαγγελματικές ασθένειες που δεν αναγνωρίζονται στα συστήματα αποζημίωσης.

Σ´ αυτό το πλαίσιο, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης των θυμάτων κατά την εργασία, με αίσθηση υψηλής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου, καταθέτει ένα ειδικό «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ COVID-19 ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.»

Η εκπόνηση αυτής της επικαιροποιημένης μελέτης-εκτίμησης κινδύνων, αποτελεί και μια περαιτέρω συμβολή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στη κρίσιμη αυτή και πρωτόγνωρη υγειονομική συγκυρία, κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και πραγματοποιήθηκε με την αρωγή ειδικών επιστημόνων υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και θα παρουσιασθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Related articles

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος στη ΜΕΘ Το ιατρικό ανακοινωθέν

Συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος με τους Κρητικούς να παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της υγείας του. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν: «Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος , νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΠαΓΝΗ, από τις 27/09/2020 για οξεία υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια.Παραμένει διασωληνωμένος με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, […]

Ακυρώθηκαν και θα διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές για δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη

Στην ακύρωση των εκλογών στον δήμο Κωνσταντινούπολης και στην προκήρυξη νέων για τις 23 Ιουνίου προχώρησε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, μετά την προσφυγή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση βασίστηκε, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, σε νέα στοιχεία τα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *