Σεισμός στη Σάμο: Το νησί ανυψώθηκε κατά 18 με 25 εκατοστά

Το νησί της Σάμου ανυψώθηκε κατά 18 με 25 εκατοστά ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Η Σάμος ανυψώθηκε από 18 έως 25 εκατοστά ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού.

Η τεκτονική αυτή ανύψωση επιβεβαιώνεται από ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Η ομάδα των επιστημόνων αποτελείται από τους καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, τον υποψήφιο δρ Σπυρίδωνα Μαυρούλη, την υποψήφια δρ Μαριλία Γώγου, την υποψήφια δρ Ιωάννα Τριανταφύλλου, ενώ συμμετείχε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εκτεταμένη έρευνα πεδίου για τον σεισμό της Σάμου από την ερευνητική ομάδα, παρατηρήθηκε τεκτονική ανύψωση σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι και στο νότιο μέρος σε παράκτιες περιοχές, στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο.

Παράλληλα, στην έρευνα τονίζεται ότι σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις με χαρακτηριστική αυτήν στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας. Πτώσεις βράχων αναφέρθηκαν και στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Πλήρης έκθεση της έρευνας θα δημοσιευτεί σύντομα στο «Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies» που ανήκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ, «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων».

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Περισσότερη ευκολία και αποφυγή της ταλαιπωρίας για τους οδηγούς από…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: