App Icon

Σε άγνωστα βήματα κινείται ο τουρισμός στην Κρήτη

Sample Codes

Στο «άγνωστο» βαδίζει ο τουρισμός και στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, αφού μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου οι κρατήσεις ήταν άγνωστη λέξη και οι μόνες κρατήσεις που «έτρεχαν» ήταν εκείνες που εκκρεμούν από το 2020, δηλαδή όσες μετέφεραν οι εν δυνάμει πελάτες για τη νέα χρονιά ελπίζοντας πως ο κορωνοϊός θα μας… αποχαιρετίσει.

Αντ’ αυτού, ο ιός είναι παρών, ενώ την ίδια στιγμή το σχέδιο του εμβολιασμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι εμβολιασμοί, όμως, αποτελούν το α και το ω για να ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα υπέρ του τουριστικού προϊόντος, επομένως στις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να καθοριστεί.

Αυτό επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, ο οποίος μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» και περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας πως η πορεία του εμβολιασμού είναι καθοριστική.

«Ανατράπηκε η αισιοδοξία που είχαμε βάση της εξέλιξης των εμβολιασμών, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτή τη στιγμή κανένας δε μας δίνει τίποτα σίγουρο. Όλοι κάνουν εκτιμήσεις και ευχολόγια. Με αυτό το κλίμα, ο Ιανουάριος υπήρξε τελείως αδιάφορος σε επίπεδο ροής κρατήσεων. Μπήκαν πιο πολλές ακυρώσεις από ο,τι κρατήσεις και μεταφορές κρατήσεων από τον Απρίλιο και τον Μάιο και πήγαν μετά τον Αύγουστο, από κόσμο που βλέπει ότι είναι απίθανο να κάνει διακοπές την άνοιξη. Έτσι βρισκόμαστε στο τέλος του Ιανουαρίου περίπου στα ίδια πλαίσια -αν όχι χειρότερα- από τα τέλη Δεκεμβρίου. Φοβάμαι ότι θα συνεχίσει το ίδιο αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα του εμβολιασμού», είπε.

διάβασε και αυτό  Jet2: Επιπλέον πτήσεις προς την Κρήτη το φθινόπωρο

Ο κ. Μπιρλιράκης τόνισε πως ακόμα και 15 μέρες να «κερδίσουμε από τον Μάιο» είναι σημαντικό για την σεζόν ολόκληρη, ενώ περιέγραψε την απογοητευτική κατάσταση ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

«Η αλήθεια είναι πως έχουμε πάρει κάποιες ενισχύσεις, οι επιστρεπτέες προκαταβολές ήταν τονωτικές ενέσεις, αλλά είναι χρήματα που θα κληθούμε να επιστρέψουμε πίσω, οπότε δεν τα θεωρούμε ενισχύσεις, αλλά προσωρινή ανάσα και πρέπει να προγραμματίζουμε και την επιστροφή τους.

Επίσης έχουν υπάρξει κάποιες ενισχύσεις για το προσωπικό μας, οι επιδοτήσεις των τόκων που έγιναν και κάποιες αναστολές στις πληρωμές στα ασφαλιστικά και στη φορολογία, τα οποία βέβαια ξαναπαίρνουν τον δρόμο τους. Τα πράγματα είναι πολύ σφιχτά και δυστυχώς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε γιατί δεν έχουμε που να σταθούμε για να το κάνουμε».

Το θετικό της σεζόν του 2020 για όλους όσοι άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους είναι πως απέκτησαν «τεχνογνωσία» στην διαχείριση αυτής της κατάστασης με τον κορωνοϊό και πως το προσωπικό έχει πλέον εμπειρία να διαχειριστεί τα μέτρα που θα επιβληθούν, έστω και αν έχει προχωρήσει το θέμα των εμβολιασμών, σημειώνει ακόμα ο κ. Μπιρλιράκης: «Κερδίσαμε τεχνογνωσία και εμπειρία για τη διαχείριση του ιού και γενικά μία τεχνογνωσία ασφάλειας των πελατών και του προσωπικού και αυτό είναι το όφελος της προηγούμενης τουριστικής σεζόν», κατέληξε.

Για την ώρα, φυσικά, ούτε εκθέσεις έχουν γίνει φέτος ούτε φυσικά υπάρχει εικόνα για το ποιο θα είναι το μέλλον.

Πηγή: hania.news

Facebook Comments
Sample Codes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα έρευνα για…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers:
0