Σε Αθήνα και Κρήτη εμφανίστηκαν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος

Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την επιτήρηση, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη.

«Εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο ίδιος, «αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων, που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος (πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί) και αφετέρου τίθεται θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «φαίνεται πως καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις».

«Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό παρά το ότι είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ανέφερε ότι η πρώτη δόση αφήνει μια ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες.

διάβασε και αυτό  EΟΔΥ: Πού θα γίνουν την Κυριακή rapid test

«Για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna» υπογράμμισε, αναφέροντας ότι «ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν». «Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση» σχολίασε.

Επιπλέον, σημειώσε ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα. «Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δεν θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» δήλωσε στη συνέχεια.

Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα σε νέο lockdown, απάντησε «Πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε, αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Την πορεία υλοποίησης του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου παρουσίασε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel