App Icon

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα.

Από σήμερα τίθεται σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, με 18 εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητα της και 15 μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα, ήδη έχουν διατεθεί ικανές ποσότητες αλατιού σε Δήμους κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής.

Επίσης, όλοι οι Δήμοι της Αττικής διαθέτουν θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. (Διαβάστε περισσότερα στο: Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων λόγω κακοκαιρίας).

«Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία του πολίτη, θα βρίσκεται σε επιφυλακή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στη θωράκιση του λεκανοπεδίου και στην καλύτερη προστασία των πολιτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

H Ζηνοβία φέρνει χιόνια και στην Αττική

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Ζηνοβία», καταφθάνει φέρνοντας καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο, ενώ έως τη Δευτέρα, σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Σαββάτου, θα διαρκέσει η επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας.

Στα «λευκά» θα ντυθούν η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Βόρεια Εύβοια και η Μαγνησία, καθώς και περιοχές του νομού Αττικής.

Η «Ζηνοβία» θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα, καθώς επίσης αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

Χάρτης με τις περιοχές που προβλέπονται χιονοπτώσεις
Χάρτης με τις περιοχές που προβλέπονται χιονοπτώσεις

Από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου επισημαίνεται ότι: 

• Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

• Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.

• Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.

• Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθώς σε ορισμένες περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Π.Ε.Ο. Βεροίας – Κοζάνης από 14ο χλμ έως όρια με νομό Κοζάνης.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό
Κέντρο.

Δ.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Δ.Α.ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Τροχαίας, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, λόγω πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Με μια λέξη... μοναδικό! Μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη βρέθηκαν…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel