Σοφία Νικολάου: Θα τα πούμε στο δικαστήριο με τους συκοφάντες και σκευωρούς του Σύριζα

  Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου σε απάντηση της μηνυτήριας αναφοράς που αναφέρετε πιο κάτω τριών βουλευτών και πρώην υπουργών του Συριζα όλο το διάστημα της πανδημίας, κινήθηκε με γνώμονα την προστασία από τον κορωνοϊό των 17,5 χιλιάδων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Κύριος στόχος μας ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης και γι’ αυτό κινηθήκαμε ταχύτατα προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Οι εταιρείες που επελέγησαν έπρεπε να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να καταθέτουν την πλέον ανταγωνιστική τιμή της αγοράς.

Να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όχι μόνο κατά της διάρκεια της ανάθεσης της προμήθειας αλλά και κατά το στάδιο της τιμολόγησης.

Οι εταιρείες αυτές δεν έπρεπε να είναι «φαντάσματα» ή σφραγίδες. Επιλέξαμε επιχειρήσεις που επιβάλλεται να δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με συγκεκριμένους ΚΑΔ.

Απαράβατος κανόνας της Γενικής Γραμματείας, πέραν της χαμηλότερης τιμής, είναι να μπορούν οι εταιρείες να ικανοποιήσουν άμεσα τις προμήθειες υλικών. Οι χιλιάδες κρατούμενοι και εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μένουν απροστάτευτοι εν μέσω πανδημίας.

Όλες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς και όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ, η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση.

Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται.

Και τέλος, κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία.

Πρόκειται για κανόνα που ετίθετο κατά την έναρξη της διαδικασίας και που κανείς δεν μπορούσε να παραβεί, αλλιώς αποκλειόταν ακόμη κι αν προσέφερε χαμηλότερη τιμή.

διάβασε και αυτό  Αρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε σήμερα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ως εκ τούτων, καλωσορίζουμε την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο λόγος ανήκει στους δικαστές. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε συκοφάντες και σκευωρούς.

Συγκεκριμένα αναφορά σε βάρος  γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χρήστος Σπίρτζης, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr.

Μυνητήρια Αναφορά εναντίον Σοφίας Νικολάου από Πολάκη Ξανθόπουλο Σπρίντζη

Συνοδευόμενοι από τον Δικηγόρο Αθηνών Εμμ. Καπνισάκη, υπέβαλαν στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά της Γενικής Γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου, για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Yποστηρίζουν ότι έχει τελέσει το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην κακουργηματική του μορφή. Όπως ισχυρίζονται η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, υπέγραψε μέσα σε 1 χρόνο 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών σε εξαιρετικά υψηλές τιμές -κατά τα καταγγελλόμενα- προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο, ύψους 2.191.561,46 ευρώ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι ενέργειες αυτές καθίστανται επιβεβλημένες, αφού στο χρονικό διάστημα από 30.03.2020 έως και 30.03.2021 η Σοφία Νικολάου με την ιδιότητά της ως Γενική Γραμματέας και με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 παράνομες απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, αφρόλουτρα κλπ) και υπηρεσιών καθαρισμού (απολύμανση και απεντόμωση), συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ, από τις οποίες προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ! Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το παραπάνω αποτέλεσμα κατέστη εφικτό με παράνομες και συστηματικές μεθόδους κατάτμησης των επιμέρους προμηθειών ιδίων ή ομογενών προϊόντων σε περισσότερα, ξεχωριστά τμήματα, προκειμένου να παρακάμπτονται και να καταστρατηγούνται οι διατάξεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.

διάβασε και αυτό  Ιωάννης Μαρκάκης...Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στον Άγιο Νικόλαο Καλλιθέας... μνημόσυνο

Αυτό επίσης επέτρεψε την ανάθεση των προμηθειών αυτών απευθείας σε επιχειρήσεις της αρεσκείας της, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν παντελώς άσχετες με το αντικείμενο, ενώ συστήθηκαν (ή τροποποίησαν τους καταστατικούς τους σκοπούς) αποκλειστικά για την ανάληψη των επίμαχων προμηθειών.

Όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, «με μοναδική εξαίρεση την με αριθμ. 9135οικ/29-6-2020 απόφασή της, δια της οποίας ανατέθηκε η προμήθεια υγειονομικού υλικού (12.000 τμχ αντισηπτικό διάλυμα χεριών 500ml) έπειτα από διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης [ΑΔΑ: 6ΖΣΤ46ΜΤΛΒ-36Χ], το σύνολο των (λοιπών) σχετιζόμενων με την αντιμετώπιση του COVID-19 προμηθειών και υπηρεσιών ανατέθηκαν απευθείας από την Γενική Γραμματέα Αντ/κής Πολιτικής κατά προφανή παράβαση και καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων περί δημοσίων προμηθειών, με εντελώς αδιαφανή κριτήρια και σε ασύγκριτα υψηλότερες τιμές».

Στη συνέχεια, απαριθμώνται οι εταιρίες στις οποίες ανατέθηκαν οι επίμαχες συμβάσεις και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «η καταγγελλόμενη ανέθεσε το σύνολο των προμηθειών σε 14 εταιρείες/ατομικές επιχειρήσεις (με τη συντριπτική πλειονότητα των αναθέσεων να γίνεται σε δύο εταιρείες), εκ των οποίων:

– μία (1) εταιρεία συστήθηκε μόλις την προτεραία της υποβολής της προσφοράς της, δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους και η οποία, πέραν της συγκεκριμένης ανάθεσης από τη Γ.Γ.Α.Π, δεν έχει εμφανίσει καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα.

– μία (1) εταιρεία, η οποία συστήθηκε μόλις δύο μήνες πριν από την ανάθεση, δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους, δεν είχε οιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα μέχρι την εν λόγω προμήθεια ούτε και εμφάνισε οιαδήποτε άλλη μετά από αυτή.

– τέσσερις (4) εταιρείες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες μόνο ημέρες πριν από τις κατά περίπτωση αναθέσεις της Γ.Γ.Α.Π, προκειμένου να περιλάβουν στους εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε υπό ανάθεση αντικείμενο.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: Πρόστιμα 429.000 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων

– τέσσερις (4) εταιρείες δεν είχαν οιαδήποτε δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα, καθώς ασχολούνταν κατά κύριο επάγγελμα με εντελώς άσχετα αντικείμενα (πώληση αμορτισέρ αυτοκινήτων, εποχικά και χριστουγεννιάτικα είδη, οικιακός εξοπλισμός, παντοπωλείο).

Συχνά μάλιστα, οι αντίστοιχες προσφορές ήταν μακράν υψηλότερες σε σχέση, όχι μόνο με εκείνες της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αλλά ακόμα και από τις τιμές που οι ίδιες (ως ανάδοχοι) προμήθευαν άλλους φορείς του Δημοσίου την ίδια περίοδο.

Την μηνυτήρια αναφορά είχε γνωστοποιήσει ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στην επιτροπή κατά τη διαδικασία έγκρισης του διορισμού των πρώην αντιεισαγγελέων, Σπυριδούλας Πρεσβεία και Γαληνού Μπρη, στις θέσεις της προϊσταμένης και του αναπληρωτή της, αντιστοίχως, στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης.

Ο κ. Πολάκης είπε: «Έχουμε έτοιμη την αναφορά, που αποτελείται από 92 σελίδες, και τα αποδεικτικά στοιχεία που βασίζεται είναι τόσο πολλά, που, για να μεταφερθούν, θέλουν καροτσάκι». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «μόνο η διαφορά τιμής στις 15 από τις 40 συνολικά απευθείας αναθέσεις που έκανε η κυρία Νικολάου υπολογίζεται σε 2.200.000 ευρώ».

Στην 80 σελίδων αναφορά περιέχονται αναλυτικά όλες οι συμβάσεις, αλλά και συγκριτικοί πίνακες τιμών των παρεχόμενων ειδών και υπηρεσιών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τη Δικαιοσύνη τη διερεύνηση της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για τεράστια περιουσιακή ζημία του Δημοσίου που ξεπερνά τα 2 εκ ευρώ.

ρεπορτάζ Δημήτρης Μπιζιώτας

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Καταμεσής στα πέλαγα μια κόρη ταξιδεύει.  Είναι η Κρήτη η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: