Σταματούλα Τσικρικά: Οφείλουμε να έχουμε πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όλοι μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Σταματούλα Τσικρικά σε άρθρο της στο ΑΠΕ αναφέρει. «Κάθε άτομο σε κάθε γωνιά του πλανήτη οφείλει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας»
Στις 7 Απριλίου το 1948, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με στόχο να αναδειχθεί η διαχρονική προσφορά των επαγγελματιών υγείας στο κοινωνικό σύνολο με την παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης και φροντίδας. Φέτος το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι «Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο για τον κάθε ένα και για κάθε χώρα». “Οραματίζεται την προσδοκία στο να χτιστεί ένας δικαιότερος και υγιέστερος κόσμος χωρίς υγειονομικές ανισότητες. Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άτομο σε κάθε γωνιά του πλανήτη οφείλει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης”, συνεχίζοντας τις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι όπως και στις υπόλοιπες χώρες, έτσι και στη δική μας για περισσότερους από δώδεκα μήνες πανδημίας, στην απρόσκοπτη προσπάθεια ενάντια του νέου ιού έχουν συστρατευτεί οι επαγγελματίες υγείας από κάθε δομή υγείας, “χωρίς να υπολογίζουν σωματική φθορά λόγω των εξαντλητικών βαρδιών ή τη συσσωρευμένη ψυχική κόπωση”

Οι υγειονομικές ανισότητες στην εποχή της πανδημίας

Η κ. Τσικρικά, τονίζει ότι το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μοιάζει να είναι περισσότερο επίκαιρο και διαχρονικό από ποτέ. Διαπιστώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού αν και λειτούργησε ως εκλυτικός παράγοντας για την αναθεώρηση των αξιών και των προτεραιοτήτων στην πλειοψηφία του παγκόσμιου γίγνεσθαι, όχι μόνο δεν ελαχιστοποίησε τις διαφορές ανάμεσα στα συστήματα υγείας των κρατών, αλλά αντιθέτως τις διεύρυνε.
“Το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε ακόμη πιο έντονα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού όπου ορισμένες οικονομικά ισχυρότερες χώρες διεκδίκησαν με κάθε μέσο και ίσως και με αθέμιτο τρόπο μεγαλύτερες προμήθειες από τις ποσότητες εμβολίων που τους αναλογούσαν”.

διάβασε και αυτό  Σε Χανιά και Ηράκλειο τα πρώτα εμβόλια – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών

Στοχευμένες στρατηγικές υγείας για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων

Η κ. Τσικρικά εκτιμά ότι “στη μάχη ενάντια του κορονοϊού δεν φτάνει μόνο η ατομική και η κοινωνική ευθύνη, αλλά και η πολιτική βούληση με τις ηγεσίες των χωρών να χαράζουν στοχευμένες στρατηγικές υγείας με πολυετές πλάνο και όραμα, ικανές να αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε υγειονομικές προκλήσεις, απαλλαγμένες από τυχόν αποκλεισμούς κυρίως στις κοινωνικο-οικονομικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Κύριος στόχος η διευκόλυνση και η διασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ως πρωτογενές μέτρο μείωσης της διασποράς της covid 19 λοίμωξης όλων των πολιτών με ισότιμο τρόπο”.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 έξω από το…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: