Σταϊκούρας: Διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του ποσού που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Νέες ενισχύσεις σε όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε επτά παρεμβάσεις για την ενίσχυση όσους επλήγησαν κυρίως από την πανδημία.

Μεταξύ των όσων ανακοίνωσε, ήταν ο διπλασιασμός του ύψους της ενίσχυσης για τον μήνα Δεκέμβριο στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τι ανακοινώθηκε

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, δύναται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το κράτος θα καλύψει, αναλογικά, τις ασφαλιστικές εισφορές, από το κράτος. Το μέτρο ήδη υλοποιείται.

2. Για τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής ΦΠΑ και αναστολής πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής  πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

3. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Πρόγραμμα που εγκρίθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων – εξυπηρετούμενων και μη – δανείων. Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται. Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

διάβασε και αυτό  Στέλιος Πέτσας: H νέα τούρκικη Navtex δείχνει το θέμα με την Τουρκία είναι Ευρωπαικό

4. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, κάτι που ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή. Για την τελευταία κατηγορία υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση στο ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων τους.

5. Αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών. Ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται. Όσες πλήττονται θα πρέπει να εμφανίσουν μειωμένο κύκλο εσόδων κατά 50% τους μήνες Απρίλιο – Σεπτέμβριο σε σχέση με το 2019.

6. Διευρύνεται η λίστα για την συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Ο διπλασιασμός του ποσού στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

7. Τέλος, ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός του ποσού που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το μέτρο αφορά περισσότερους από 480.000 δικαιούχους.

Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση, όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Να υπενθυμιστεί πως το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
Πηγή: sputniknews.gr
Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
«Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να είναι…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: