App Icon

Στους ρυθμούς της ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη-Οι 4 άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού (video)

Στους ρυθμούς της Διεθνούς Έκθεσης η Θεσσαλονίκη με την 84η Διεθνή Έκθεση, η οποία αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, ενώ θα εκπροσωπηθούν 18 χώρες με 1600 εκθέτες, και τιμώμενη χώρα την Ινδία. «Στόχος μας είναι να γίνει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μια από τις καλύτερες εκθέσεις στον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΘ-Helexpo, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕθ, τώρα που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και έχει ως κεντρικό σύνθημα την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη παντού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Ινδίας (περίπτερο 13). Με παραδοσιακούς χορούς υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος το εγκαινίασε μαζί με τον υπουργό Εμπορίου της τιμώμενης χώρας.

 πρωθυπουργός εξήγησε ότι είναι σημαντικό γιατί η Ινδία, τα τελευταία 10 χρόνια, διπλασίασε το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί βγαίνουν από τη φτώχεια στην παραγωγή νέου πλούτου. «Μπορούμε να αντλήσουμε αμοιβαία διδάγματα για το πώς μπορεί να γίνει η ανάπτυξη για όλους και να συμβαδίσει με την αλληλεγγύη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκίνησε, την περιοδεία του στην 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παρακολούθησε επίδειξη ανδρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο περίπτερο της Πυροσβεστικής, όπου συνεχάρη τους πυροσβέστες για την τιτάνια προσπάθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών του καλοκαιριού και εξήρε την συμβολή του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το περίπτερο της ομάδας του «Ηρακλή»,και το περίπτερο του «Άρη».

Eurokinissi

Στο περίπτερο του ΠΑΟΚ τον περίμενε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γιώργος Κούδας. «Ήσουν γουρλής την προηγούμενη φορά», είπε ο κ.Μητσοτάκης προς τον «Μεγαλέξανδρο» του ποδοσφαίρου και πρόσθεσε: «Γρήγορα στο νέο γήπεδο. Θα έχετε την αμέριστη στήριξή μας να προχωρήσουμε γρήγορα».

Τις δεσμεύσεις του για τους επόμενους 12 μήνες, θα αναπτύξει το βράδυ ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, εγκαινιάζοντας την ΔΕΘ, με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους».
Αυτό επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε 4 πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη, και συγκεκριμένα τη φορολογική πολιτική, τις επενδύσεις, τις εργασιακές σχέσεις και το ψηφιακό κράτος, ενώ θα αναφερθεί ειδικά στην παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

διάβασε και αυτό  ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ στηρίζουν Ελλάδα Λαβρόφ και Εσκενάζι στην Αθήνα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στις 10.00 ορίζεται η συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΘ, και ακολουθεί περιήγηση περίπτερα της έκθεσης. Χθες το βράδυ ενημερώθηκε για τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», ενώ συναντήθηκε με τους παίχτες της εθνικής ομάδας τυφλών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλέγμα οριζόντιων πολιτικών για τα ΑμεΑ, στο οποίο εμπλέκονται όλα τα υπουργεία.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του θα έχει 4 άξονες:

  • Φορολογία και φορολογική πολιτική

Θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων που ήδη έγιναν -νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- και θα αναφερθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

  •  Επενδύσεις
  •  Εργασιακές σχέσεις

Αναμένεται να τονίσει ότι στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

  •  Ψηφιακό κράτος

Εν τω μεταξύ, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη συμπρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, υπογράμμισε ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει περιθώριο περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, μακροχρόνιους φιλικούς δεσμούς, αλλά πρέπει να την ενισχύσουμε με μια πολύ ισχυρότερη οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία» διαμηνύει η πρεσβευτής της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν (Shamma Jain).

Την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσία του στη ΔΕΘ προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων ασκεί ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.

Συλλαλητήρια και μέτρα ασφαλείας

Ενισχυμένα είναι τα μέτρα ασφάλειας για τη ΔΕΘ, καθώς 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους, και έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σε κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες το βράδυ φοιτητικοί σύλλογοι, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

διάβασε και αυτό  Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας-Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζα Πειραιώς: Συγγραφή & εικονογράφηση παιδικού βιβλίου

«Η κατάληψη λήγει με την αντικυβερνητική πορεία για τη ΔΕΘ, που θα ξεκινήσει στις 5:30 από το Πολυτεχνείο και θα κινηθεί ενιαία με τα υπόλοιπα καλέσματα της πόλης”, δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν ήδη μέλη φοιτητικών συλλόγων, που αντιδρούν στις αλλαγές στο καθεστώς πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ ζητούν από τη διοίκηση του Ιδρύματος να παραμείνουν ανοιχτές οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος κατά το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργαζομένων το απόγευμα. Χθες το βράδυ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λευκού Πύργου πραγματοποίησαν μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Kάλεσμα για δυναμική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα προβλήματα που αφορούν τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, το υψηλό κόστος παραγωγής το οποίο επιβαρύνεται απο τις αυξήσεις της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και στρατιωτικοί, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα που απηύθυναν οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες και Ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει των αυριανών εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ.

“Οι επενδυτές ανταποκρίνονται στο πράσινο φως που άναψε η Ελλάδα»

«Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σήμερα είναι ότι παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες και έχει γίνει ο νέος ελκυστικός επενδυτικός προορισμός των επενδυτών”, τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ παραλαμβάνοντας το πρώτο τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στην ελληνική οικονομία στην εκδήλωση απονομής των επιχειρηματικών βραβείων “Θαλής ο Μιλήσιος”. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στο να υποστηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στη μία το μεσημέρι, ενώ ήδη το επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός.

Εκατό κορυφαία ελληνικά αγροτικά προϊόντα, την ονομασία των οποίων προστατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προβληθούν στο περίπτερο που οργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη φετινή ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα για «ασφάλεια των τροφίμων, προστασία παραγωγών και καταναλωτών και βιώσιμη ανάπτυξη».

διάβασε και αυτό  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ - ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΟΥΣ

«Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της οικονομικής αναδιάταξης της χώρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν, είναι και θα είναι, συμπαραστάτης σ΄αυτό το νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προταθείς Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κόστος εισιτηρίων

  • 7 € : Γενική είσοδος
  • 5 € : Μειωμένο εισιτήριο τις καθημερινές 16.00 – 18.00 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής)
  • 5 € : Μειωμένο εισιτήριο* (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι)
  • Δωρεάν : Παιδιά έως 4 ετών
  • 5 € : Παιδικό εισιτήριο (4-10 ετών)

Ειδικά για την 84η ΔΕΘ το παιδικό εισιτήριο περιλαμβάνει και είσοδο στο Circo Medrano.
Οικογενειακό εισιτήριο τεσσάρων (4) ατόμων 20 €
Ηλεκτρονικός κατάλογος εκθετών 10 €

Σειρά δράσεων του υπουργείου Υγείας

Από τις 10.00-13.00, το Σάββατο και την Κυριακή θα διενεργείται προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού με Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας.

Μέχρι και το Σάββατο 14/9/2019, το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει σειρά δράσεων που περιλαμβάνει επίδειξη τεχνικών Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ΒLS), εθελοντική αιμοληψία, ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή, μαθήματα γονεϊκότητας και screening test για την πρόληψη αναπνευστικών νοσημάτων.

Περιήγηση στα περίπτερα καινοτομίας

Στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μαζί με το Πανεπιστήμιο θράκης παρουσίασαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone που διαφέρει από τα συνηθισμένα, καθώς είναι σταθερής πτέρυγας, δηλαδή προσγειώνεται και απογειώνεται κάθετα, όπως τα κανονικά αεροσκάφη. Αυτή είναι και η καινοτομία του τέταρτου μοντέλου που παρουσίασαν τα δύο πανεπιστήμια.

Μονοθέσιο αγωνιστικό και με μπαταρίες είναι άλλη μια καινοτομία – επίτευγμα των φοιτητών του ΑΠΘ το οποίο μάλιστα ήρθε τρίτο σε διαγωνισμό της Ιταλίας, και αγωνίστηκε στη Γερμανία όπου κατέλαβε την εικοστή θέση μεταξύ 49 συμμετοχών. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε τα τεχνολογικά επιτεύγματα των φοιτητών ως μέρος της ατμομηχανής της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η νεοφυής επιχειρηματική κοινότητα της χώρας δίνει επίσης δυναμικό «παρών». Στην έκθεση θα συμμετάσχουν περίπου 300 ελληνικές startups, με την πρώτη ομάδα αυτών να «συστήνεται» στους επισκέπτες από τις 7 ώς τις 11 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη από τις 12 ώς τις 15 του μηνός, στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού κέντρου.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής, Φρόσω ΒαρβάραΜαρία Τραυλού‘Ολγα Δαδίνη, Εύα Κουσιοπούλου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Αγνοουμένων, η οποία τιμάται…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel