Συμμαχία Ασφάλειας ΗΠΑ Αυστραλίας Αγγλίας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχηματίζουν μια νέα συμμαχία ασφάλειας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού με τη Βρετανία και την Αυστραλία που θα επιτρέψει μεγαλύτερη κατανομή των αμυντικών δυνατοτήτων – συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνικά υποβρύχια. Είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει ένα αυξανόμενο χάσμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ προκάλεσε την οργή της Γαλλίας που μίλησε για κίνηση αλά Τραμπ, αλλά και τη γενικότερη δυσαρέσκεια της ΕΕ.

Ο Μπάιντεν έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, οι οποίοι συνομίλησαν μέσω βίντεο για να παρουσιάσουν τη νέα συμμαχία, η οποία θα ονομάζεται AUKUS (προφέρεται AWK-us). Οι τρεις ανακοίνωσαν ότι θα στρέψουν γρήγορα την προσοχή τους στην ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων για την Αυστραλία.

Αμεσα η Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι τα πυρηνικά υποβρύχια δεν είναι ευπρόσδεκτα στον θαλάσσιο χώρο της, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας και «θα αναλύσει τις συνέπειές του».

«Ολοι αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι η νέα συμμαχία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση των βασικών Ευρωπαίων εταίρων να παίζουν ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τόσο το τρέχον στρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή όσο και το πώς μπορεί να εξελιχθεί».

Κανένας από τους 3 ηγέτες δεν ανέφερε την Κίνα στις παρατηρήσεις του. Ωστόσο η νέα συμμαχία ασφάλειας είναι πιθανό να θεωρηθεί ως μια προκλητική κίνηση από το Πεκίνο, το οποίο έχει επανειλημμένα επιτεθεί στον Μπάιντεν, καθώς προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στον Ειρηνικό από τις αρχές της προεδρίας του.

διάβασε και αυτό  ΕΚ: Ενίσχυση του ρόλου της Europol με την χρήση νέων τεχνολογιών και ανταλλαγή πληροφοριών

«Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του ‘AUKUS’ θα είναι να παραδοθεί ένας στόλος υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης στην Αυστραλία», δήλωσαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, εμφανιζόμενος μέσω βίντεο, όπως και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια εκδήλωσης υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ως άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης, ήταν η ακύρωση από την Αυστραλία ενός γιγαντιαίου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού.

Η Γαλλία, η οποία βλέπει ένα συμβόλαιο 90 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισεκ. ευρώ) να χάνεται για τη ναυπηγική βιομηχανία της, καταφέρθηκε αμέσως εναντίον μιας «λυπηρής απόφασης», η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης σίγουρο αν το Παρίσι θα παρηγορηθεί με τις συμφιλιωτικές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θέλουν «να εργαστούν στενά με τη Γαλλία» σ’ αυτή τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας ζώνη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση μετά το Brexit.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για γενιές».

διάβασε και αυτό  Ο Πούτιν επιμένει στην πυρηνική απειλή, την ώρα που οι νέοι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα

Σύμφωνα με αυτό τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το σύμφωνο «AUKUS» προβλέπει επίσης μια συνεργασία των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την κυβερνοάμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Η Κίνα δεν αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού». Ομως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ’ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί εξάλλου στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας για να αναβιώσει ένα διπλωματικό σχήμα, το «Quad», που φυτοζωούσε εδώ και χρόνια.

Οσο για τον Μόρισον, δήλωσε την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση του συμφώνου AUKUS, πως απευθύνει «ανοικτή πρόσκληση» για διάλογο στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένας Έλληνας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: