Συνέδριο ΟΕΕ: Αισιοδοξία για το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα – Fmvoice

Το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), με τους ομιλητές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη συμβολή των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πήτερ Τζέικομπς, έκανε λόγο για σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας που βελτιώνεται σταδιακά, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Τόνισε ότι το οικονομικό περιβάλλον πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστικό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει να στηρίζει της επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι τα τελευταία χρόνια έχει προβεί στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, Ντιμίτρι Πάνκιν, επεσήμανε ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι πλέον πολύ καλύτεροι, ωστόσο οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για την δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα.

Στον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος, Ριχάρδος Λαμπίρης. Όπως τόνισε, το ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι το ταμείο προσελκύει ιδιωτικά κεφάλαια, ξένα και ελληνικά, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία, ενώ αναφέρθηκε και στους τομείς που παρουσιάζονται ευκαιρίες επενδύσεων λέγοντας πως είναι οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και της ανάπτυξης ακινήτων.

Στις επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες είχε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης από το βήμα του συνεδρίου. Τόνισε επίσης, ότι το 2017 υπήρξε χρονιά σημαντικής επιτυχίας, καθώς οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσιος Χιόνης ανέφερε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και χρειάζεται επενδύσεις. «Έχουμε ένα επίπεδο επενδύσεων που μας επιτρέπει να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον. Νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων που θα μπορέσουν να έχουν πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Η ελληνική οικονομία εξέρχεται από μια δύσκολη φάση και θα χρειαστεί πολύ σημαντικά αναπτυξιακά βήματα για να μπορέσει να επουλώσει όλα τα προβλήματα και τις πληγές του παρελθόντος». Πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η έξοδος από την κρίση και η επαναφορά στην κανονικότητα έχει δύο στάδια: Καταρχήν να ισορροπήσουμε και να μπορέσουμε να περπατήσουμε πολύ πιο γρήγορα. Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή πατάμε καλύτερα. Έχουμε ισορροπήσει. Τα προβλήματα ρευστότητας και τα προβλήματα αβεβαιότητας που συνδέονται γενικότερα με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως επιδρούν ανασταλτικά. Το δύσκολο κομμάτι σταθεροποίησης έχει περάσει για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Τώρα είναι καιρός να τρέξουμε λίγο περισσότερο», τόνισε ο κ. Χιώνης.

πηγή: http://www.fmvoice.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης Εντείνονται οι προετοιμασίες…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: