App Icon

Συνέντευξη Γιάννη Μπαλάφα στο ALERT TV

Ο Γιάννης Μπαλάφας, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας, χθες βράδυ, στο Alert TV και τoν δημοσιογράφο Θανάση Μυλωνά, τόνισε, μεταξύ άλλων:

 

Για το δίλημμα των εθνικών εκλογών

«Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν με βάση το πρόγραμμα που προτείνει το κάθε κόμμα.

Εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση που το χαρακτηρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σε βίντεο να λέει πως θέλουν να «σαρώσουν ως οδοστρωτήρες» τα εργασιακά δικαιώματα με την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας και χωρίς να γίνεται στους εργοδότες κανένας έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τυχόν παραβάσεις. Σε άλλο βίντεο, λέει πως δεν θα στέλνει το ΣΔΟΕ για να πραγματοποιεί ελέγχους στις επιχειρήσεις, οπότε θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν και με την άδειά του.

Με τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η ΝΔ, θα παραδώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, ο ένας από τους 3 πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος θα περάσει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξεις και να μην καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν πότε οι νέοι άνθρωποι, θα πάρουν πίσω αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση μας με πολύ κόπο όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, κάνοντας 1:1 την αναλογία 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως είχε επιβάλει το ΔΝΤ, θέτοντας σε κίνδυνο το σύστημα της δημόσιας υγείας και παιδείας και θα αυξήσουν τις τιμές στα φάρμακα καταργώντας τον κατώτατο ΦΠΑ που βρίσκεται στο 6%» .

 

Για την κριτική που γίνεται για τη μεσαία τάξη

«Είναι γεγονός ότι βγαίνοντας από το μνημόνιο, προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση να βοηθήσουμε τα ασθενέστατα στρώματα και τους πολύ φτωχούς συμπολίτες μας που είχαν άμεση ανάγκη και δεν προλάβαμε να βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε τα μεσαία στρώματα. Παρόλα αυτά, στο σύντομο χρονικό διάστημα των 9 μηνών μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, ψηφίσαμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, μειώσαμε κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση, προχωρήσαμε σε σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων 1% κατ’ έτος.

Έχοντας πλήρη κατανόηση της πίεσης που δέχτηκαν τα μεσαία στρώματα, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μας κοστολογημένες προτάσεις για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20% κλπ.

Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία που παρουσιάζει ως το μεγάλο πλεονέκτημα της το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, είναι αυτή που στη ουσία ρήμαξε τη μεσαία τάξη. Την περίοδο 2010 – 2015 επί των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε το 83% των φόρων που πληρώνει σήμερα η μεσαία τάξη, υπήρξαν οι επιβαρύνσεις με την εισφορά αλληλεγγύης, 800.000 άτομα πέρασαν από τη μεσαία τάξη στο κατώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο και έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στη ΝΔ υπόσχονται φοροελαφρύνσεις της τάξεως των 1,5 – 1,7 δισ. ευρώ, χωρίς να εξηγούν πουθενά από πού θα εξοικονομήσουν αυτά τα χρήματα, εφόσον πλέον δεν θα μπορούν να υπερχρεώνουν τη χώρα όπως συνήθιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα μειώσουν, λοιπόν, τις συντάξεις; Τους μισθούς; Θα ρημάξουν την υγεία και την παιδεία; Θα γίνουν απολύσεις; Πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν στους πολίτες».

 

Για τις δηλώσεις από την πλευρά των θεσμών για διαφαινόμενο οικονομικό εκτροχιασμό

«Το καλοκαίρι του 2015 αναγκαστήκαμε να δεχθούμε ένα τρίτο μνημόνιο για να μην υπάρξει  grexit. Εφαρμόσαμε το μνημόνιο όσο λιγότερο επώδυνα ήταν δυνατόν για τους πολλούς και καταφέραμε να βγούμε από αυτό στα τρία χρόνια. Δεν κάναμε τίποτα λιγότερο, ούτε τίποτα περισσότερο από αυτά που μας επιβλήθηκαν και έτσι κερδίσαμε την αξιοπιστία ως προς τον ξένο παράγοντα επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ανάκαμψη της οικονομίας. Από εκεί κι έπειτα, στα μέτρα που αποφασίζαμε να πάρουμε δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε την έγκριση των θεσμών, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες δημοσιονομικές προϋποθέσεις. Οι θεσμοί μπορούν να  κάνουν τους επισημάνσεις τους. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν πέσει έξω. Όπως όταν, για παράδειγμα, είχαν επιβάλει από 01.01.2019 να μειωθούν οι συντάξεις και από 01.01.20 να μειωθεί το αφορολόγητο, επειδή το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι δεν θα πάει καλά η οικονομία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και για αυτό δεν έγινε η μείωση των συντάξεων, όπως ευχόταν η ΝΔ και για αυτό ψηφίστηκε η μη μείωση του αφορολογήτου».

 

Γιάννης Μπαλάφας

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών 

Τ: 210 3709436

Ε: y.mpalafas@gmail.com

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Ο 12χρονος βρίσκεται στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις Σε κρίσιμη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel