App Icon

Συνέντευξη της συγγραφέας και ποιήτριας Νατάσας Θάνου στην Τασσώ Γαΐλα.

Η Νατάσα Θάνου, γνωστή και με το φιλολογικό ψευδώνυμο Δόνα Αμαρρυλίς, γεννήθηκε στην Εύβοια και είναι μόνιμη κάτοικος Πειραιά. Έχει πραγματοποιήσει μία γκάμα σπουδών υψηλού επιπέδου κι ασχολείται με την συγγραφή λογοτεχνίας και ποίησης για ενήλικους και παιδιά σχεδόν από την εφηβεία της. Η παρουσία της είναι αισθητή ιδίως στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, της ποίησης και ιδιαίτερα του παραμυθιού, όπου έχει αποσπάσει και πληθώρα βραβείων.

“Δόνα Λαμπηδόνα” είναι ο τίτλος του τελευταίου παραμυθιού που προσέθεσε πρόσφατα η Νατάσα στην υπάρχουσα εργογραφία της. Παραμύθι των εκδόσεων Κέφαλος που απέσπασε το Γ’ βραβείο Πεζογραφήματος από την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Στο παραμύθι αυτό η ηρωίδα είναι ένα κορίτσι με ζωή συνυφασμένη με την λάμψη, το χρώμα και την ομορφιά που δεν θα διστάσει να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Το βιβλίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και διατίθεται και σε ebook.

Στο easywriter.gr οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επιλέξουν για τα παιδιά τους βιβλία σας που καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων, απευθύνονται σε νήπια έως εφήβους και διατίθενται σε πολύ προσιτές τιμές. Τα ηλεκτρονικά παραμύθια έχουν απήχηση στο κοινό;

-Θεωρώ βάση στατικών ότι στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό παραμύθι δεν έχει ακόμα την απήχηση, που έχει στο εξωτερικό! Αν και βρισκόμαστε στην Ηλεκτρονική εποχή, το e-books δεν έχει την πρέπουσα απήχηση…

Στην ίδια σελίδα δηλαδή στο easywriter.gr μπορούν οι γονείς να ‘κατεβάσουν’ εντελώς δωρεάν μια σειρά παραμυθιών της. Αυτή είναι η προσφορά της Ν. Θάνου στους αγαπημένους της μικρούς αναγνώστες για το καλοκαίρι.

Με την εμπειρία που διαθέτετε τι είναι πιο σωστό; Η επιλογή ενός παραμυθιού σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή;

διάβασε και αυτό  ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ!!!!!

-Πάντα η έντυπη μορφή κρατάει την πρώτη θέση, το έντυπο εικονογραφημένο έχει άλλη υπόσταση!

Το έντυπο βιβλίο ανοίγει την μαγική πόρτα στο παιδί , βυθίζοντας τον μικρό αναγνώστη, με την εικόνα, την όσφρηση και την αφή στην μαγεία της ανάγνωσης του .
Δίνει το κλειδί να το ανοίξει μόνο του το παραμύθι και να ανακαλύψει τις ομορφιές του!
Να το βάλει κάτω από το μαξιλάρι του, δίπλα στο κομοδίνο του, να στολίσει την βιβλιοθήκη του, οδηγώντας το στην φιλαναγνωσία!!

Το παραμύθι της Ν. Θάνου, ‘Δόνα Λαμπηδόνα’ είναι αρκετά ευπώλυτο στην έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική μορφή του. Και αυτό το παραμύθι αλλά σχεδόν όλα τα δικά της στέλνουν μηνύματα στα παιδιά οικολογικά, για την σεξουαλική αγωγή, την διαφορετικότητα κ.λπ. με στόχο να διεγείρουν την συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και να τονώσουν την φαντασία του.

Τι νοιώθετε όταν ένας μικρός αναγνώστης σάς λέει ότι αγαπάει και απολαμβάνει ένα παραμύθι σας;

-Ανθίζει το λουλούδι της ηθικής ικανοποίησης που ποτίζεται από την αγάπη των
παιδιών!

Είστε μία από τις πιο γνωστές φιγούρες του λογοτεχνικού status στον Πειραιά με πολλές εμφανίσεις στα λογοτεχνικά δρώμενα της Αθήνας επομένως γνώστρια της τρέχουσας κατάστασης στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Εκτός από τα γεμάτα συμβολισμούς και μηνύματα βιβλία σας, μας δίνετε ονόματα κλασικών Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων που θα πρέπει να διαβάσουν έφηβοι;

-Άλκη Ζέη ,Ζώρζ Σαρή, Τζέυ Άσερ, Τομ Γκέιτς, R. J Palacio , Έντουαρντ Μίλερ και Ζακ Στέντζ…

Δικοί σας αγαπημένοι συγγραφείς των παιδικών σας χρόνων;

– Ουίλιαμ Μπλέικ (παιδική ποίηση αγαπημένο: η λύπη του άλλου)
Σάρλ Περώ (Παραμύθια )
Ιούλιο Βέρν (Παιδική –Εφηβική Λογουτεχνία)
Αίσωπος ( Μύθοι του …)
Ζώρζ Σαρή (Παιδική –Εφηβική Λογοτεχνία))
‘Αλκη Ζέη (Παιδική- Εφηβική Λογοτεχνία )

διάβασε και αυτό  Θρήνος στον Παναθηναϊκό - Πέθανε ο ιστορικός πρόεδρος Μιχάλης Κίτσιος

Διάβασα στον τύπο για ακόμη μία βράβευση σας από την Αφικτυονία αυτή τη φορά. Για ποιο παραμύθι σας;

-Αλέξανδρος ο Μακεδόνας…
Είναι ο τίτλος του παραμυθιού μου που αυτή την στιγμή, στις Εκδόσεις Κέφαλος όπου και στέλνω τις ευχαριστίες μου για την ευγενή συνεργασία μας, στολίζεται για να κάνει την όμορφη εμφάνισή του!

Πορεία νέα να χαράξεις…
Ξεπέρασε φραγμούς και σκιές…
Σβύσε το πληγωμένο χθές…
Λύσε αλυσίδες βαριές …
Και άνοιξε τα δικά σου φτερά…
Άσε την λύπη να πνιγεί στην χαρά…
Νιώσε την ελευθερία …
Της σκέψης και του νου…
Η ζωή είναι μία…

Απόσπασμα από το ποίημα σας ‘Η ζωή είναι μία’, ποίημα -αυτή τη φορά- για ενήλικες. Να αισιοδοξούμε Νατάσα; Θα παρέλθει αυτή η καταθλιπτική περίοδος που διάγουμε;

-Η αισιοδοξία και η ελπίδα πρέπει να υπάρχει στην ψυχή μας, διαφορετικά θα παρασυρθούμε στον χείμαρρο των άσχημων καταστάσεων και θα πνιγούμε! Φωτίζοντας την ψυχή μας με ελπίδα και αισιοδοξία, της κάνουμε δώρο τα φτερά να πετάξει στον ουρανό της ελευθερίας!

Η περίοδος που διάγουμε θεωρώ ότι θα παρέλθει, άλλωστε η πορεία της ιστορίας μάς το επιβεβαιώνει!

Τι κοινότατον ; Ελπίς. Και γαρ οις άλλο μηδέν , αύτη παρέστη; από τον Θαλή
τον Μιλήσιο…

Ένα μήνυμα σας στους μικρούς αναγνώστες σας για τις καλοκαιρινές τους
διακοπές;

-Να πετάξουν με τα φτερά της ελευθερίας και της παιδικής ανεμελιάς σε ένα
καλοκαίρι χαράς …
Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη.

Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.
Facebook Comments Box

One thought on “Συνέντευξη της συγγραφέας και ποιήτριας Νατάσας Θάνου στην Τασσώ Γαΐλα.

  • 13 Ιουλίου 2021, 23:39
    Permalink

    Ευχαριστώ θερμά για το νέκταρ κέρασμα φιλοξενίας στις σελίδες του Kalithea press!!! Ευχές φωτεινές για ήλιους χαράς και επιτυχίας!! Και ένα θερμότατο ευχαριστώ για την :Αρθρογράφο κριτικό λόγου, Ερευνήτρια που με το φως της φωτίζει το έργο μου και χαρίζει, την φωτεινή της κριτική ματιά!!! Στέλνω τις ευχές μου απο τα βάθη της καρδιάς μου και την κόκκινη πένα αυτής ,για συμπαντική χαρά υγεία ευτυχία!! Στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες μας , εύχομαι καλό καλοκαίρι με κύματα χαράς , με κοχύλια χίλια παιχνίδια στην άμμο και το βράδυ όμορφα παραμυθένια ταξίδια !!! Με αγάπη και σεβασμό:Δόνα Αμαρυλλίς Πηγή : Συνέντευξη της συγγραφέας και ποιήτριας Νατάσας Θάνου στην Τασσώ Γαΐλα. | Kalithea Press

    Πηγή : Συνέντευξη της συγγραφέας και ποιήτριας Νατάσας Θάνου στην Τασσώ Γαΐλα. | Kalithea Press

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Το «πράσινο» φως για την υλοποίηση ενός πολύ κρίσιμου για…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel