App Icon

Συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα στην ΑΥΓΗ

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννη Μπαλάφα, στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη.

 

Η φορολογία είναι εργαλείο δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι μηχανισμός στήριξης του μεγάλου πλούτου.

“Στηρίξαμε τον δημόσιο τομέα και δημιουργήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας “Κάθε ημέρα που περνάει, όλο και περισσότερο η Ν.Δ. αποκαλύπτεται – Έχουμε αντιληφθεί τους λόγους που απομάκρυναν από εμάς πολλούς πολίτες και είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε τα όποια λάθη μας”

«Σκοπεύουμε και θα μειώσουμε περαιτέρω τη φορολογία με τρόπο που και να ανασαίνουν οικονομικά οι πιο αδύναμοι, αλλά και να επιτρέπεται στα μεσαία στρώματα να επενδύσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη» επισημαίνει στην «Αυγή» ο Γιάννης Μπαλάφας τονίζοντας ότι «η φορολογία θα είναι ένα εργαλείο Δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι ένας μηχανισμός στήριξης του μεγάλου πλούτου». Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας εκτιμά ότι η ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών είναι εφικτή, καθώς «είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε τα όποια λάθη μας».

Ο Γ. Μπαλάφας υπογραμμίζει ότι, παρά τα λάθη, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υλοποίησε τους στόχους που είχε βάλει το 2015: «Έξοδος από τα Μνημόνια, ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, δημοκρατία, τιμωρία της διαφθοράς και της διαπλοκής». Ο Γ. Μπαλάφας αναρωτιέται αν «υπάρχει κάποιος άλλος κομματικός σχηματισμός ή συμμαχία που μπορεί να τα πάει καλύτερα από εμάς σε σχέση με αυτούς τους στόχους» παρατηρώντας πως «εγώ δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Ν.Δ. θα κινηθεί σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση αν εκλεγεί».

Επιπλέον επισημαίνει ότι «κάθε ημέρα που περνάει όλο και περισσότερο η Ν.Δ. αποκαλύπτεται» σε σχέση με το αντικοινωνικό της πρόγραμμα σχολιάζοντας δηκτικά ότι «ένας οδοστρωτήρας πλανιέται πάνω από την Ελλάδα». Αντιτείνει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο τομέα και τη δημιουργία «εκατοντάδων χιλιάδων νέων κι αξιοπρεπών θέσεων εργασίας». Ειδικά για το Δημόσιο σημειώνει ότι «εμείς δεν θέλουμε ένα Δημόσιο μικρό και ανήμπορο, όπως επιδιώκει ο νεοφιλελευθερισμός. Θέλουμε να έχει τέτοιο μέγεθος που να του επιτρέπει να είναι αποτελεσματικό».

 

Oλόκληρη η συνέντευξη:

 

* Ποιο είναι το «κλειδί» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου; Πού πρέπει να δοθεί έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία ώστε οι πολίτες να πειστούν να ψηφίσουν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί κάθε δύο από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να φέρουν στις εθνικές κάλπες έναν ακόμα ψηφοφόρο μας; Αυτό αρκεί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο μέσα σε 20 ημέρες να «επαναπατριστούν» όλοι αυτοί που για πολλούς λόγους εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους είτε με αποχή είτε ψηφίζοντας άλλα κόμματα. Είναι όμως εφικτό. Ας σκεφτούμε τους λόγους για τους οποίους μας εμπιστεύτηκαν το 2015: Έξοδος από τα Μνημόνια, ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, δημοκρατία, τιμωρία της διαφθοράς και της διαπλοκής και πολλά άλλα.

Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για τις επιδόσεις μας ως κυβέρνησης σε αυτή την τετραετία. Ταυτοχρόνως όμως υλοποιήσαμε και πολλά από αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν. Ας σκεφτούμε τώρα: Υπάρχει κάποιος άλλος κομματικός σχηματισμός ή συμμαχία που μπορεί να τα πάει καλύτερα από εμάς σε σχέση με αυτούς τους στόχους; Εγώ δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Ν.Δ. θα κινηθεί σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση αν εκλεγεί.

Γι’ αυτό ζητάμε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο τώρα που έχουμε αντιληφθεί τους λόγους που απομάκρυναν από εμάς πολλούς πολίτες και είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε τα όποια λάθη μας.

 

 * Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για 500.000 «νέες και ποιοτικές» θέσεις εργασίας. Τι συγκεκριμένο έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από μία νέα θητεία ΣΥΡΙΖΑ; Τι, αντίθετα, θα συμβεί στην περίπτωση μίας νίκης της Ν.Δ.;

 

Επιτρέψτε μου να πω ότι «ένας οδοστρωτήρας πλανιέται πάνω από την Ελλάδα» παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Μαρξ. Είδαμε σε βίντεο εργοδότες να ζητούν επταήμερη απασχόληση νομοθετημένη για να μην ανησυχούν για Επιθεώρηση Εργασίας και πρόστιμα και τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει «οδοστρωτήρας». Την επόμενη ημέρα να δηλώνει ότι αυτός δεν στέλνει την Επιθεώρηση Εργασίας για να ελέγξει την απλήρωτη εργασία, την αδήλωτη εργασία, τα ωράρια κ.λπ.

Κάθε ημέρα που περνάει, όλο και περισσότερο η Ν.Δ. αποκαλύπτεται: Κατάργηση επιδομάτων, μείωση συντάξεων, κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, απόλυση συμβασιούχων, στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιώτες σε κάθε κερδοφόρο δραστηριότητα και υπονόμευση του Δημοσίου.

Αντιθέτως, εμείς στηρίξαμε τον δημόσιο τομέα και δημιουργήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Φροντίσαμε να επανενεργοποιηθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Έτσι θα συνεχίσουμε. Η μεγάλη μάχη τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη νέα γενιά και στον επαναπατρισμό όλων αυτών των επιστημόνων και εξειδικευμένων εργατών που ξενιτεύτηκαν.

 

* Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία και ποιους θα αφορούν; Ποια άλλα μέτρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης;

 

Είναι δημοσιευμένες και αναλυτικά τεκμηριωμένες, οπότε εγώ θα σταθώ στη γενικότερη κατεύθυνση που έχουμε. Μέχρι το 2015 όλα τα βάρη είχαν μόνιμη κατεύθυνση τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Αντιθέτως οι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν πάντα τρόπους όχι απλά να φοροδιαφεύγουν, αλλά και να ενισχύονται προκλητικά μέσα από το τραπεζικό σύστημα και τα κονδύλια που χειριζόταν το Δημόσιο.

Με εμάς αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό. Πλέον κλήθηκαν να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις και οι κάτοχοι του μεγάλου πλούτου. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά πλήρωσαν για τις τηλεοπτικές άδειες αυτοί που για δεκαετίες τις χρησιμοποιούσαν δωρεάν. Επίσης το τραπεζικό σύστημα σταμάτησε να μοιράζει τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων σε δανεικά και αγύριστα.

Εμείς σκοπεύουμε και θα μειώσουμε περαιτέρω την φορολογία με τρόπο που και να ανασαίνουν οικονομικά οι πιο αδύναμοι, αλλά και να επιτρέπεται στα μεσαία στρώματα να επενδύσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Η φορολογία θα είναι ένα εργαλείο δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι ένας μηχανισμός στήριξης του μεγάλου πλούτου.

 

 * Ποια είναι η φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης; Με ποιους τρόπους οι πολίτες θα δουν πραγματικές αλλαγές στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο;

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια μάθαμε και εμείς πολλά για τη λειτουργία του Δημοσίου. Μάθαμε πώς να παρεμβαίνουμε για να λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και όχι σαν μηχανισμός ταλαιπωρίας και τιμωρίας των πολιτών ούτε σαν μηχανισμός εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων. Τα αποτελέσματα δεν ήταν εντυπωσιακά, όμως έγιναν ουσιαστικά βήματα.

Εμείς δεν θέλουμε ένα Δημόσιο μικρό και ανήμπορο, όπως επιδιώκει ο νεοφιλελευθερισμός. Θέλουμε να έχει τέτοιο μέγεθος που να του επιτρέπει να είναι αποτελεσματικό. Να αποτελείται από υπηρεσίες γρήγορες και αποδοτικές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, από υπηρεσίες που θα βοηθούν την επιχειρηματικότητα, τον πολίτη και ειδικά όσους έχουν ανάγκη. Η τεχνολογία θα δώσει πολλές λύσεις, θα απομακρύνει τους πολίτες από τις ατελείωτες ουρές.

Ταυτοχρόνως βεβαίως πρέπει να δώσουμε και μια σημαντική μάχη για την αλλαγή νοοτροπίας μικρής μερίδας δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται σωστά τον ρόλο τους. Εμείς είμαστε με τους πολίτες και γι’ αυτούς θα πρέπει να λειτουργεί το Δημόσιο.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Για πρώτη φορά θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών με σκοπό…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel