App Icon

Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλου στο kallitheapress – epikairo.com

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ – Υπουργός Τουρισμού / Νότιος τομέας  Β’ Αθηνών «Κοινωνικό αίτημα η προοδευτική συμμαχία»

Ο υπουργός Τουρισμού και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι από τα πρόσωπα που, αναμφίβολα, ενσαρκώνουν τόσο την αναγκαιότητα όσο και την ίδια την ύπαρξη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και τούτο διότι η συστράτευση του με τον Αλέξη Τσίπρα δεν εχει συγκυριακά, αλλά πολιτικά χαρακτηριστικά. Στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο epikairo. com και στο Kallitheapress, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποψήφιος τώρα στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, μας μιλά από καρδιάς για όλα. Θέτει ξεκάθαρα το όραμα του για το μονοπάτι της προοδευτικής συμμαχίας και τονίζει πως αυτό ήταν που τον ένωσε με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι το «δύσκολο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης», είναι εφικτό να γυρίσει γιατί τα διλλήματα είναι διαφορετικά.

  1. Κύριε υπουργέ, προσωποποιείτε ένα από τα κυρίαρχα συστατικά, της διεύρυνσης που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, μέσα από την Προοδευτική Συμμαχία. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτό το εγχείρημα φτάνει στην κοινωνία και κυρίως αν υπάρχει χρόνος αυτό να αποτυπωθεί πολιτικά και εκλογικά…

Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας προέρχεται από την ίδια την κοινωνία καθώς είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη η προοδευτική συσπείρωση απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και τις συντηρητικές δυνάμεις. Για αυτό θα αποτυπωθεί πολιτικά και εκλογικά όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Οι πολίτες στις ευρωεκλογές, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, διέψευσαν όσους επεδίωκαν ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών εντός τους προοδευτικού χώρου καθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οριστικά τον προοδευτικό πόλο της χώρας.  Βέβαια αν η Προοδευτική Συμμαχία είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 λόγω και της διαφωνίας του Πάνου Καμμένου στο Μακεδονικό θα υπήρχε περισσότερος χρόνος ώστε αυτή να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Αλλά η πολιτική δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ και η προοδευτική παράταξη στην χώρα μας με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Για να επουλώσουμε οριστικά τις πληγές που άφησε η κρίση και πλέον να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα. Γιατί η Αριστερά τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια δεν έχει ως στόχο την διαχείριση αλλά την ριζική αλλαγή της χώρας με τη δημιουργία ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου με αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την κοινωνία στο προσκήνιο.

 

  1. Ποιο είναι εκείνο το πολιτικό ή και ποιοτικό στοιχείο που «ξεκλείδωσε» τη συμμαχία σας με τον Αλέξη Τσίπρα;

Κοιτάξτε εγώ έμεινα σταθερός σε όλη την πορεία μου στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Ακόμη και πολιτικό και προσωπικό κόστος. Ψηφίσαμε μαζί την απλή αναλογική, τη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με κατεύθυνση τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων κράτους εκκλησίας και την επίλυση του Μακεδονικού. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για μία ευρεία προοδευτική συμμαχία οδήγησε στην συμπόρευση μας για να ηττηθεί ο εθνικολαϊκισμός και οι συντηρητικές πολιτικές.

  1. Κύριε υπουργέ αναλάβατε ένα κρίσιμο υπουργείο με ψηλά τον πήχη από την προκάτοχο σας. Τι μπορεί να καταγράψει σε ένα τόσο στρατηγικό για τη χώρα υπουργείο, ένας νέος υπουργός μέσα σε δυο μήνες;

Αρχικά να τονίσω ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σηματοδοτεί  πρώτον την απόφαση όλων μας και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα η Προοδευτική Συμμαχία να επεκταθεί και στο επίπεδο άσκησης προοδευτικών πολιτικών ώστε να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα στην κοινωνία   και δεύτερον την αναγκαιότητα αυτή η Προοδευτική Συμμαχία να προτάξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην οποία ο τουρισμός έχει καθοριστικό ρόλο. Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση. Σήμερα βάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Με προτεραιότητα τη στήριξη  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ανάπτυξη όλων των ειδών θεματικού τουρισμού, με προσπάθεια για τουριστική περίοδο όλο τον χρόνο, με διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, με τις απαραίτητες συνέργειες με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Τώρα που η χώρα μας τα έχει καταφέρει και καταγράφεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αυτό που καταγράφεται σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι το σχέδιο και το όραμα της Αριστεράς για τον τουρισμό. Με έμφαση στην ποιότητα και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με βελτίωση των υποδομών ειδικά στις υπερφορτωμένες περιοχές και άνοιγμα – προώθηση τουριστικών περιοχών της χώρας που δεν είναι ευρύτατα γνωστές διεθνώς. Με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για διάφορες μορφές τουρισμού, όπως συνεδριακός, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, ιαματικός τουρισμός κ.ά. Με αυτό τον τρόπο και την έμφαση στην ποιότητα θα τα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να σταθούμε σε υψηλό επίπεδο στον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό.

  1. Μιλήστε μου λίγο για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Κατ’ αρχήν γυρίζει το δύσκολο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ποιο είναι το χνάρι που αφήνουν στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο ότι παγιώνεται πια ένα νέο δίπολο, με τον κ. Τσίπρα πια, να είναι κυρίαρχος στον έναν πόλο …

Στις βουλευτικές εκλογές ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια καθώς η ψήφος του τώρα έχει άμεση επίπτωση στην ζωή του. Τώρα οι πολίτες θα αποφασίσουν για την ζωή τους. Μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης. Η προγραμματική αντιπαράθεση για να αναδειχθούν τα δύο σχέδια για την χώρα είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Η ανάδειξη  του προοδευτικού σχεδίου για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, εξασφάλιση συντάξεων και αύξηση τους, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολλούς με επίτευξη δίκαιης ανάπτυξης, προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας. Και το συντηρητικό σχέδιο της ΝΔ που όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν συνεχώς το αποκαλύπτουν για επτάημερη εργασία, απολύσεις στο δημόσιο ακόμη και εκπαιδευτικών, για τη μείωση κοινωνικών δαπανών, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Η προγραμματική αντιπαράθεση θα κρίνει το αποτέλεσμα. Το διακύβευμα είναι αν στην χώρα θα εφαρμοσθεί ένα προοδευτικό ή ένα συντηρητικό σχέδιο. Είναι Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης για πρωθυπουργός. Επικράτηση της δεξιάς και της οικογενειοκρατίας για λίγους ή της αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, αυτό βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο καθώς έχει μία αντιαριστερή πολιτική, από την οποία δεν ευνοήθηκε το ίδιο αλλά η ΝΔ.  Η πολιτική του ηττήθηκε στις εκλογές καθώς δεν υπήρχε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στον προοδευτικό χώρο. Ο προοδευτικός κόσμος που επιδιώκει την ήττα της δεξιάς δεν συμφωνεί με την βαθιά ανιστόρητη θέση για στρατηγική ήττα της αριστεράς. Θα ήταν ωφέλιμο για την χώρα αν το ΚΙΝΑΛ άλλαζε θέση και συνεισέφερε σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία. Αλλά δεν το βλέπω.

  1. Στις Ευρωεκλογές υπήρχε τεράστια αποχή ιδιαίτερα από τους νέους.  Και σε άλλες περιπτώσεις η ψήφος τους, κατευθύνθηκε σε ακραίες λύσεις. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτό;

Πράγματι το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις ηλικίες 17-24 σύμφωνα με τις μετρήσεις. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να γίνουν πολλά και άμεσα. Να μιλήσουμε στους νέους στην γλώσσα τους και όχι με μία ξύλινη γλώσσα που τους απομακρύνει. Να τους δώσουμε πρακτικές λύσεις για την ζωή και καθημερινότητα τους αλλά και όραμα για το μέλλον. Να τους πείσουμε ότι δεν είναι όλοι οι ίδιοι στην πολιτική.  Να αναδείξουμε ένα προοδευτικό σχέδιο  με δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους που έχουν πληγεί από την κρίση. Να σταματήσει επιτέλους όχι μόνο το brain drain αλλά και το brain burning. Να τους πείσουμε ότι είναι στο χέρι τους να αλλάξουν την Ελλάδα και να τους δώσουμε την ευκαιρία να το κάνουν με ίσες ευκαιρίες μακριά από την οικογενειοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις, παθογένειες που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εγκαθίδρυσαν στην χώρα μας και εμείς οφείλουμε μαζί με τους νέους να τις αφήσουμε στο παρελθόν.

πηγή: http://www.epikairo.com

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Σε μαντήλι που περιείχε 14 σφαίρες και βρέθηκε το 2015,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel