Συντάξεις: Eρχεται νέο επικουρικό με κεφαλαιοποιητικό μοντέλο

Κερδισμένοι από το νέο «μοντέλο» επικουρικής ασφάλισης που συνδέει το ύψος της σύνταξης με τις εισφορές και τη μακροπρόθεσμη απόδοσή τους θα είναι οι νέοι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν από το 2022 στο πρώτο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα έχει οφέλη για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση των δημογραφικών κινδύνων που απειλούν διαχρονικά το ασφαλιστικό, τόνισαν χθες οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

Στο ασφαλιστικό μας σύστημα λειτουργούν 23 τέτοια Ταμεία, τα οποία προήλθαν είτε από νεοσύστατους φορείς συμπληρωματικής ασφάλισης μέσα από κλαδικές συμφωνίες εργαζομένων και επιχειρήσεων είτε από παλαιότερα επικουρικά ταμεία που μετατράπηκαν σε επαγγελματικά.

Νέα κουλτούρα

Δίνοντας το περίγραμμά του νέου συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στον πρώτο, δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, θα εκπαιδεύσει τους εργαζομένους στην ιδέα της προσωπικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και αυτό θα ωφελήσει την ανάπτυξη και του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, που στηρίζεται στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Το Ταμείο των Καναδών συνταξιούχων, είπε ο υπουργός, είναι μέτοχος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μέχρι που ξέσπασε η πανδημία είχε επί σειρά ετών μερίδιο από τα κέρδη του.

«Γιατί να ωφελούνται οι Καναδοί και όχι οι Έλληνες συνταξιούχοι;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης. Σε προκλήσεις όπως ο «δημογραφικός κίνδυνος», που παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αντιμετωπιστεί στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για αντικίνητρα αποταμίευσης και επενδύσεων στο ασφαλιστικό, αλλά και για έλλειψη κινήτρων ασφάλισης που οδηγεί ένα τμήμα του πληθυσμού -και δη νέους- στην «γκρίζα» οικονομία, λόγω της αβεβαιότητας για το εάν θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη.

Αναγκαία μεταρρύθμιση

Χαρακτήρισε θετική και αναγκαία τη μεταρρύθμιση που προωθείται με το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο στην επικουρική ασφάλιση, λέγοντας ότι στην ευρωζώνη τα περιουσιακά στοιχεία τέτοιων συνταξιοδοτικών σχημάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008 έως το 2019, προσεγγίζοντας τα 3 τρισ. ευρώ, μέγεθος που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Παρ’ ότι, όπως είπε, στον τομέα αυτό η Ελλάδα είναι ουραγός, καταγράφεται μια σταθερά ανοδική πορεία με αύξηση της συνολικής αξίας του ενεργητικού των εν λειτουργία ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, της τάξης του 45,8%.

Υψηλότερες συντάξεις με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στον πρώτο-δημόσιο πυλώνα του συστήματος, ανέλυσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο 2ο συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης «Η επόμενη ημέρα της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Προκλήσεις και Αναπτυξιακές Προοπτικές».

Σύμφωνα με τον Π. Τσακλόγλου, στόχος της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι να περιορίσει τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας, να εξασφαλίσει υψηλότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως σχολίασε, αυτήν τη στιγμή καταγράφεται έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνητρα για αδήλωτη εργασία.

«Με τη μεταρρύθμιση που επιχειρούμε και τη δημιουργία ατομικών κουμπαράδων, δίνουμε ισχυρά κίνητρα κατά της ανασφάλιστης εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης παραμένει δημόσιο, ως μέρος του πρώτου πυλώνα ασφάλισης.

Επίσης, ο Π. Τσακλόγλου σημείωσε ότι το εποπτικό πλαίσιο θα είναι αυστηρό και στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η μέγιστη δυνατή διαφάνεια ως προς την πληροφόρηση, την οποία θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Με δεδομένη την ανάγκη αναπληρώσεων υποψηφίων που δεν αποδέχθηκαν τον…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!