Σύψας: ”Μπορεί να ανατραπούν όλα από ώρα σε ώρα! Υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης!”

Sample Codes

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας μίλησε στον ΣΚΑΪ για την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας καθώς και για την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Όπως ανέφερε ο ειδικός, σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εφόσον η Αττική βρίσκεται από σήμερα στο «κόκκινο» εφαρμόστηκε η προαναφερθείσα απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς» σημείωσε ο ειδικός.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο ενδεχόμενο που υπάρξει επιδημική αύξηση «θα ανατραπούν όλα άμεσα» με τους ειδικούς να μην διστάσουν να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και ειδικά των λυκείων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα» είπε ο κ. Σύψας.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι θα επιθυμούσε «καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία».

Εν κατακλείδι, εκτίμησε ότι οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι ασταθείς σημειώνοντας ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα τα οποία θα διαμορφώνονται ανάλογα τις επιδημιολογικές συνθήκες.

«Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε σήμερα μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στη συνέχεια θα υπάρξει μια σχετική σταθεροποίηση.

Όπως είπε, μέχρι τις αρχές Φλεβάρη μπορεί να φτάσουμε και «πάνω από 530 κρούσματα» στην Αττική όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Σε 15 μέρες ο μέσος όρος της βδομάδας θα βρίσκεται σύμφωνα με τον ίδιο γύρω στα 480 ενώ σε 25 μέρες θα βρισκόμαστε στα 600.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 60 νέα κρούσματα στην χώρα - 40 εισαγόμενα

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη η σταθεροποίηση δεν θα αποτρέψει τη συνέχιση της αύξησης στο επόμενο διάστημα αλλά το θέμα είναι «να μην έχουμε εκθετική αύξηση» ώστε να είναι η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα για το λιανεμπόριο, ο καθηγητής εξήγησε ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοτας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να επιτρέπεται μόνο το click away.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η βασική ανησυχία βρίσκεται στην Αττική και σε ορισμένες άλλες περιοχές καθώς σε πανελλαδικό επίπεδο είμαστε «σχετικά καλά».

Καταληκτικά, σημείωσε ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για αυτές τις προβλέψεις τρέχουν σαν να υπάρχουν δύο ιοί αναφερόμενος στη μεταβλητή της μετάλλαξης που κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Facebook Comments
Sample Codes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Γεγονότα 314 - Ο Πάπας Σιλβέστρος Α΄ διαδέχεται τον Πάπα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!