App Icon

Τα Αστεία τελείωσαν…

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ελάμβανε την απόφαση για την αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, στο οικονομικό επιτελείο έβλεπαν τα επιτόκια ομολόγων στις διεθνείς αγορές να ανεβαίνουν σημαντικά, αντίδραση που λειτουργεί ως ένα ανάχωμα απέναντι στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις.

Το ελληνικό ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,3% και το ιταλικό στο 1,8%, αποδεικνύεται διορατική η απόφαση πριν από 10 ημέρες του Σταϊκούρα να βγει στις αγορές αντλώντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανεβάζουν το διαθέσιμο μαξιλάρι κοντά στα 35 δισ. ώστε να μην υπάρχουν πιεστικές ανάγκες δανεισμού.

Η διακυβέρνηση μπαίνει σε μία άλλη δοκιμασία, αυτή της ακρίβειας, αλλά και της αναταραχής στις αγορές. Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφές και προς όλους. «Τα αστεία τελείωσαν», δεν υπάρχουν περιθώρια για χαριεντίσματα όταν τα προβλήματα βρίσκονται μπροστά και απαιτούνται λύσεις, αλλά όχι με συνταγές του παρελθόντος.

Οι κομπασμοί του Πέτρου Δούκα ότι έσωσε την κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 και ότι άλλαξε το πολιτικό σκηνικό μοιράζοντας χρήματα σε μαύρες σακούλες ήταν αστείοι και ταυτόχρονα αναληθείς. Η Νέα Δημοκρατία είχε την απόλυτη κυριαρχία τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του καλοκαιριού του 2007, κανένας Δούκας δεν έδωσε τη νίκη, αυτό θα μπορούσαν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχασαν κατά κράτος τις εκλογές εκείνης της περιόδου.

Χρήματα δόθηκαν στους πληγέντες και αυτό αποτελούσε μία στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται. Ο κ. Δούκας με χθεσινή του δήλωση διέψευσε εαυτόν, λέγον τας ότι οι ενισχύσεις δόθηκαν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση.

διάβασε και αυτό  Άσθμα

«Ολα έγιναν με πιστοποιητικά και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη κυβερνητική εποπτεία. Εγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη, και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και κάτω από το φως του ήλιου», τόνισε ο δήμαρχος Σπάρτης, που απέδωσε τις επίμαχες φράσεις του σε ατυχές σχήμα λόγου.

Η πολιτική όμως δεν είναι παιχνίδι, όπως επίσης και η οικονομία. Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και κυρίως να μην παραβιάσει το «συμβόλαιο αλήθειας» με τους πολίτες. Απομάκρυνε τον Λιβανό, που πλήρωσε τη χλιαρή αντίδραση στους κομπασμούς του Δούκα, σηματοδοτώντας ότι δεν θα επιτρέψει την παραμικρή επιστροφή σε παθογένειες που δεν έχουν σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση στην οικονομία έχουν φέρει αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας βασικός επενδυτικός προορισμός μεγάλων ομίλων, όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς, αλλά και στην υψηλή τεχνολογία, ενώ οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο είναι ιδιαίτερα θετικές.

Ο Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει το προφίλ της χώρας, να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή του παραγωγικού δυναμικού που μετανάστευσε την περίοδο της κρίσης και να προσελκύσει κεφάλαια που θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, που δεν θα αφήσει να σκιαστεί από αστεία με τα οποία δεν γελάει κανείς.

διάβασε και αυτό  Εβδομαδιαίες προβλέψεις 14/3-20/3 Ρεβέκκας Σοφίας Νακλιόγλου

 

Γράφει ο Πάνος Αμυράς διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Η Καλλιθέα αντιμετώπισε σήμερα στο Γρ.Λαμπράκης, την Επισκοπή στον εξ…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel