fbpx
5 °C Athens, GR
27 Ιανουαρίου 2021

Τα Χριστούγεννα και οι ΜΕΘ

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η συζήτηση που γίνεται για την άρση της καραντίνας τα Χριστούγεννα δεν λαμβάνει υπόψη έναν βασικό παράγοντα: Τον Ιανουάριο. Ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατήσει στο δημόσιο σύστημα υγείας την περίοδο μετά τις γιορτές, εάν μάλιστα επικρατήσει και ο μικρός βαθμός κοινωνικής συμμόρφωσης που είδαμε στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ επανάληψη έχει δείξει ότι βασικό κριτήριο των αποφάσεών του είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Ακούει με προσοχή όλες τις οδηγίες των ειδικών, ενώ για τη θωράκιση του ΕΣΥ ανακοίνωσε χθες τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ιατρών που υπηρετούν στις ΜΕΘ και την πρόσθετη χρηματοδότηση των δομών Υγείας.

Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι τα ήπια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας δεν μπορούν να περιορίσουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για τις προσεχείς κυβερνητικές αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν αντέχει την παραμικρή επιπλέον πίεση. Οι διευθυντές των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δηλώνουν διαρκώς ότι οι κλίνες είναι υπερκαλυμμένες και ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων προκειμένου να αναπνεύσει το σύστημα και να τεθούν υπό έλεγχο οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίζεται κι αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα μέτρα της καραντίνας αποδίδουν, αλλά όμως οι πιέσεις σε νοσηλείες και διασωληνώσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν πάνω από 4.500 ασθενείς από τον Covid-19 σε όλη τη χώρα.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία σημαντική περίοδο για τον τζίρο των καταστημάτων που σε πολλούς κλάδους προσεγγίζει και το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε και τα Χριστούγεννα στις ΜΕΘ. Η ζημιά μπορεί να καλυφθεί από το κράτος και να υπάρξουν ειδικά προγράμματα ενίσχυσης ιδίως για τους κλάδους που θα έχουν τις περισσότερες απώλειες. Ομως δεν μπορεί η Ελλάδα να ξαναμπεί στην «εντατική» τον Ιανουάριο, όταν μάλιστα αναμένουμε τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.

Η παράταση της μίας εβδομάδας στην καραντίνα (από τις 30 Νοεμβρίου στα 7 Δεκεμβρίου) που έχει ήδη προεξοφληθεί μοιάζει με μικρό χρονικό διάστημα για να αποφορτιστεί το σύστημα υγείας ιδίως για τις σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι θα ανοίξουν την αγορά, όμως καμιά τους δεν θεωρείται πρότυπο επιτυχίας. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί έχουν αποτύχει και στο μέτωπο της υγείας με πάνω από 55.000 νεκρούς, όταν αρχικώς υιοθέτησαν τη θεωρεία της αγέλης, αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας όπου η ύφεση ξεπέρασε το 15%.

Η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αν και δεν απέφυγε την επιδείνωση σε αυτό το δεύτερο κύμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις προκειμένου να αποφύγουμε το τρίτο κύμα για το οποίο ήδη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ελλάδα να μπει από τα μέσα Ιανουαρίου στη φάση έναρξης των εμβολιασμών, με το ΕΣΥ σε συνθήκες συναγερμού, αλλά όχι έκτακτης ανάγκης. Το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο για όλους σε σχέση με τα πρόσκαιρα κέρδη της χριστουγεννιάτικης αγοράς που μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλές επιπλοκές στη χώρα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: eleftherostypos.gr

Related articles

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ – Αρχείο kallitheapress

Έξι χρόνια περιπλανώμενη στον αχανή κόσμο των «περίεργων και μη συνηθισμένων παθήσεων», κι ενόσω περίμενα να βρεθεί η «πολυπόθητη» διάγνωση –πόσο ειρωνικό–, καθημερινά αναζητούσα τρόπους και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσω τις όποιες προκλήσεις έφερνε στο δρόμο μου η προφανής σπανιότητα της «κατάστασής» μου. Το μόνο «όπλο» στη φαρέτρα μου, πέρα από τους γιατρούς –μιας και […]

Λιγότερες Μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τη δυνατότητα αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων ώστε να μην υπάρχει μεγάλος συνωστισμός λόγω κορονοϊού εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο, ενώ παράλληλα έχει ληφθεί σειρά μέτρων για την τακτική απολύμανση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συστάσεις γίνονται προς όσους «Έχουν ληφθεί ήδη αυξημένα μέτρα πρόληψης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήδη γίνονται εντατικές προσπάθειες στο τέλος κάθε βάρδιας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *