App Icon

Τεχνολογική Πρόοδος

Της Ελένης Γκινάλα- Καραντανέλλη

Έχει αποδειχθεί ότι προς το τέλος του 20 ου αιώνα προέκυψε μια τεχνολογική επανάσταση όπου η πληροφορική και η τεχνική νοημοσύνη αποκτούν συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς έδαφος. Τόσο στις ολοένα εξελισσόμενες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον τομέα της παραγωγής.
Ζούμε σε μια εποχή όπου τα επιτεύγματα της τεχνολογικής επιστήμης είναι
τεράστια και όλα μοιάζουν πλέον εφικτά. Η τεχνολογία δρα πλέον παντού στην κοινωνία των ανθρώπων, όπως στην οικονομική ενημέρωση, στην κοινωνική μέριμνα , στην πολιτική , στο μάρκετινγκ και στο πολιτισμό. Συνεπώς, κάθε τεχνολογική πρόοδος στην ιστορία της ανθρωπότητας φέρνει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα , στην εκπαίδευση , στην επιχειρηματικότητα κλπ.
Η σύγχρονη τεχνολογική πρόοδος έχει σαφώς ευεργετικές επιπτώσεις όσον αφορά στο πεδίο της ανθρώπινης εργασίας διότι ανανεώνει και τελειοποιεί τις συνθήκες εργασίας και αυξάνει την παραγωγικότητα και την αναβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Με την ευρεία χρήση των υπολογιστών οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες απλοποιούνται και έχουν άμεση ανταπόκριση και εφαρμογή.
Στον τομέα υγείας τα επιτεύγματα της τεχνολογίας είναι τεράστια. Γρήγορες και αναίμακτες χειρουργικές επεμβάσεις (ρομποτική ιατρική), θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα, νέες θεραπείες τεχνολογικών εφαρμογών, διαγνωστικά εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα. Όλα αυτά στο πεδίο της ιατρικής εφαρμογής.
Το ότι η σημερινή τεχνολογία βελτιώνει την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων αυτό είναι αναντίρρητο γεγονός και μπορούν να μας το επιβεβαιώσουν οι προηγούμενες γενιές των παππούδων μας. Με την εφαρμογή και εξέλιξη των τεχνολογικών εφαρμογών αξιοποιήθηκαν οι
εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ακόμη και σε επίπεδο μορφωτικό και πολιτισμικό μέσω των τεχνολογικών δυνατοτήτων αντλούμε γρήγορα και σε μεγάλη έκταση πληροφορίες. Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε και στα σημεία που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι ως προς τη χρήση της τεχνολογίας. Πρέπει να προσεχθεί ο τρόπος που ο άνθρωπός θα προσεγγίζει και θα χρησιμοποιεί την χρήση της τεχνολογίας. Διότι μια αρνητική επίπτωση είναι η τεχνολογική ανεργία επειδή υπάρχει μείωση των θέσεων εργασίας με την αυτοματοποίηση της παραγωγής και των γραφειοκρατικών αναγκών.

Κάποια επαγγέλματα χάνονται και υπολειτουργούν, όμως προκύπτουν νέοι
επαγγελματικοί προσανατολισμοί ειδικοτήτων όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν και οι νέοι να επιλέξουν. Χρειάζεται μια εκπαίδευση στις νέες επαγγελματικές δεξιότητες. Έτσι με την επανεκπαίδευση στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις θα ανταπεξέλθουμε στην αυξανόμενη πρόκληση.
Θα αναφερθώ στο βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ ‘Brief Answers to the Big Questions’ – ‘Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα’ λέει:
‘Θα μας ξεπεράσουν τα ρομπότ; ‘ ‘Το μέλλον μας θα είναι ένας αγώνας ανάμεσα στην αυξανόμενη δύναμη της τεχνολογίας και την σοφία με την οποία χρησιμοποιείται η τεχνολογία’ ‘Ας βεβαιωθούμε ότι θα κερδίσει η σοφία.’ Συνεχίζει αναφέροντας:
‘ Οι πλούσιοι άνθρωποι σύντομα θα μπορούν να επιλέξουν να επεξεργαστούν το δικό τους DNA και των παιδιών τους για να δημιουργήσουν υπεράνθρωπους με ενισχυμένη μνήμη, αντοχή στις ασθένειες, νοημοσύνη και μακροζωία.’ Βέβαια η κρυπτογράφηση του DNA, να γράφει τις διορθώσεις δηλ. την υποκατάσταση γενετικών ελαττωμάτων τα οποία ελέγχονται από μεμονωμένα γονίδια – έτσι είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν και να διορθωθούν. Σίγουρα διανύουμε ένα τεχνολογικό θαύμα αρκεί να μην γίνουμε υπάρξεις χωρίς βούληση και ελευθερία σκέψης να μην χειραγωγηθούμε. Ο άνθρωπος έχει μια αντισυμβατική οντότητα και ένα ελεύθερο πνεύμα που θα ήταν άδικο να υποταχθούν στα γρανάζια της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης παρά μόνο να λειτουργήσουν σαν εμπνεύσεις της ηθικής εξέλιξης του είδους στον Πλανήτη.

Ελένη Γκινάλα- Καραντανέλλη

Πτυχ. Παντείου Πανεπιστημίου-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Εν΄ όψει των Χριστουγέννων ανοίγουμε την αγκαλιά μας για τους…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel