Της Αγκαλιάς… Οι λόγοι… Οι στίχοι… Η ζωή

Αγκαλιές κάνατε σήμερα; Το φυσικό άγγιγμα και οι αγκαλιές είναι από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε έναν άνθρωπο, σε κάθε ηλικία και επηρεάζουν τη διάθεση, την ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία. Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν έχει αρκετές αγκαλιές στη ζωή του; Επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη σημασία της αγκαλιάς έχουν δείξει ότι τα ζώα που δεν είχαν αρκετή φυσική επαφή και ‘αγκάλιασμα’ με το είδος τους επιδείκνυαν επιθετική συμπεριφορά. Αλλά και τα παιδιά που έχουν στερηθεί τη μητρική αγκαλιά –και όχι μόνο- κινδυνεύουν να έχουν περισσότερα προβλήματα στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την κοινωνική ζωή καθώς μεγαλώνουν. Παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία με καλές συνθήκες (καθαριότητα, φαγητό, και καλυμμένες βασικές ανάγκες), είχαν ψυχοκινητική καθυστέρηση, επειδή δεν είχαν αγκαλιές και συναισθηματικό δέσιμο με τα άτομα που τα φρόντιζαν. Οι λόγοι που χρειαζόμαστε μια καλή αγκαλιά Καταρχήν, το αγκάλιασμα δείχνει συναισθηματικό δέσιμο, νοιάξιμο, ψυχική εγγύτητα και ζεστασιά. Ποιος δε θέλει μια τέτοια θετική νότα στην καθημερινότητά του;

Τώρα τα επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα μας δείχνουν ότι οι αγκαλιές κάνουν καλό στην ψυχική και τη σωματική υγεία μας! Το αγκάλιασμα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα Το θετικό συναίσθημα που συνοδεύει το αγκάλιασμα έρχεται από βαθιά μέσα μας, επειδή με την αγκαλιά εκκρίνονται ωκυτοκίνες, μια φυσική ορμόνη του οργανισμού που συνδέεται με το συναισθηματικό δέσιμο, τη σιγουριά και την ασφάλεια σε μια σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός βιολογικά είναι φτιαγμένος να ‘δένεται’ με άλλους ανθρώπους. Τα μωρά που έχουν πάρει πολλές αγκαλιές μεγαλώνοντας γίνονται λιγότερο στρεσαρισμένοι ενήλικες «Μην πάρεις αγκαλιά το μωρό που κλαίει, θα το κακομάθεις!» είναι μια συχνή παραίνεση προς νέους γονείς. ΛΑΘΟΣ!!! Τα μωρά χρειάζονται την αγκαλιά του γονιού για να ηρεμήσουν, να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια και να μεγαλώσουν και να γίνουν γερά παιδιά και ενήλικες. Πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Emory έδειξε ότι τόσο στα ποντικάκια όσο και στους ανθρώπους, η αφή και το αγκάλιασμα ήδη από τη μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση του στρες. Έτσι, τα μωρά που οι γονείς τους τα παρηγορούν με αγκαλίτσα, μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες που στρεσάρονται και αγχώνονται λιγότερο.

Το αγκάλιασμα μειώνει το στρες

διάβασε και αυτό  Διαγωνισμός ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που παράγεται στο σώμα όταν το άτομο αισθάνεται πιεσμένο και στρεσαρισμένο.

Το αγκάλιασμα προκαλεί χαλάρωση στο σώμα και στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του τα μεταδίδει σε άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, το άγχος, η αίσθηση της πίεσης και να αυξάνεται η ηρεμία του ατόμου.

Το αγκάλιασμα μειώνει την αρτηριακή πίεση Το έντονο στρες συνδέεται και με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όταν κανείς μειώνει το στρες του, στέλνει μήνυμα χαλάρωσης στο νευρικό του σύστημα και ταυτόχρονα μειώνει και την αρτηριακή του πίεση. Επίσης, η αίσθηση της αφής στο δέρμα ενεργοποιεί τα κύτταρα της πίεσης, που στέλνουν μήνυμα χαλάρωσης στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το αγκάλιασμα κάνει καλό στην καρδιά

Εκτός που το αγκάλιασμα κάνει ψυχολογικά καλό στην καρδιά και τα συναισθήματα, αποτελεί επίσης και καλό γιατρικό! Σε πανεπιστημιακή έρευνα στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι ζευγάρια που δεν αγκαλιάζονταν είχαν αυξημένο καρδιακό παλμό (ελαφριά ταχυκαρδία) σε σχέση με ζευγάρια που αγκαλιάζονταν συχνά.

Το αγκάλιασμα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science δημοσιεύτηκε πρόσφατα έρευνα που δείχνει ότι το αγκάλιασμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, κάποιος που έχει συχνές αγκαλιές από αγαπημένα του πρόσωπα, έχει ζεστές σχέσεις και κοινωνική υποστήριξη, όταν αρρωστήσει έχει λιγότερα και μικρότερης έντασης συμπτώματα σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν έχει συχνές αγκαλιές και κοντινές σχέσεις στη ζωή του  Το αγκάλιασμα μειώνει τους φόβους Αγκαλιάζοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο ή και ένα αγαπητό άψυχο αντικείμενο –όπως ένα αρκουδάκι- είναι αρκετό για να καταλαγιάσει τον φόβο των συμμετεχόντων σε πολλές έρευνες. Ακόμα και ένα απλό άγγιγμα στο χέρι μεταξύ συζύγων έχει βρεθεί ότι μειώνει το φόβο των ιατρικών εξετάσεων.

διάβασε και αυτό  Πρωταθλητής Ελλάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τζούντο Παίδων ο Νίκος Νικολαίδης

Το αγκάλιασμα μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς

Το αγκάλιασμα και η φυσική επαφή με έναν άλλο άνθρωπο είναι σημαντικά για μικρούς και μεγάλους. Πανεπιστημιακή έρευνα του Ohio State University έδειξε ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο περισσότερο χρειάζεται αγκάλιασμα και φυσικό άγγιγμα από άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι μειώνεται το συναίσθημα της μοναξιάς, αυξάνεται το συναίσθημα της συναισθηματικής ζεστασιάς και ‘δεσίματος’ και τα ψυχολογικά αυτά οφέλη συμβάλλουν στην ευεξία αλλά και την καλύτερη υγεία του ηλικιωμένου ατόμου.

kalitheapress gr

Η ημέρα αυτή έχει οριστεί το 1986 ως ημέρα αγκαλιάς, η ενθάρρυνση του κόσμου να αγκαλιάζει συχνότερα τα αγαπημένα του πρόσωπα. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη μια αγκαλιά γιατί όλη αυτή η πανδημία μας έχει αναγκάσει να φοβόμαστε να την κάνουμε ακόμα και στα αγαπημένα μας πρόσωπα στην οικογένεια μας. Μην ξεχάσουμε όμως ότι η αγκαλιά εξαρτάται από εμάς…

Τα οφέλη πολλά και σημαντικά, γι’ αυτό και πάρα πολλοί δημιουργοί «ύμνησαν» την αγκαλιά – ή και την έλλειψή της – στα τραγούδια τους. τα τραγούδια που μιλούν για μεγάλες αγκαλιές!

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Στίχοι: Γιώργος Κλεφτογιώργος – Μουσική: Σοφία Βόσσου

Ελευθερία Αρβανιτάκη – Πάρε με αγκαλιά και πάμε
Στίχοι: Λήδα Ρουμάνη – Μουσική: Μιχάλης Χατζηγιάννης

Γιάννης Κότσιρας – Να μ’ αγκαλιάζεις
Στίχοι: Ελένη Ζιώγα – Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος

Γιάννης Πάριος – Δεν έχω αγκαλιά
Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος – Μουσική: Αντώνης Βαρδής

Ηλίας Κλωναρίδης – Στου φεγγαριού την αγκαλιά
Στίχοι: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου – Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης

Γλυκερία – Βάλε με στην αγκαλιά σου
Στίχοι – Μουσική: Βαγγέλης Παπάζογλου

Λίτσα Διαμάντη – Συννεφιές
Στίχοι: Γιώργος Μητσάκης – Μουσική: Γιώργος Μητσάκης

διάβασε και αυτό  ΄΄Λευτέρης Δημακόπουλος΄΄ 16 NΟΕΜΒΡΗ από την Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Σταμάτης Κόκοτας – Πέσε στην αγκαλιά μου
Στίχοι: Χρήστος Αργυρόπουλος – Μουσική: Απόστολος Καλδάρας

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει η επιτροπή ειδικών προκειμένου να αποφασίσει για…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel