Το καλοκαίρι πάμε Skyros Project

Μία εποχή που μαστίζεται από την παγκόσμια εξάπλωση ενός αόρατου
εχθρού, και που δίδεται καθημερινά μάχη για την απαλλαγή του πλανήτη
από αυτόν όμως μέχρι στιγμής κερδίζει ανέλπιστα έδαφος. Η μόνη χώρα
που πρωτοστατεί με το σπαθί και την ασπίδα της ενάντιον του είναι η
Ελλάδα, μια σχετικά ίσως, μπορεί θα λέγαμε, μικρή μα διόλου ανίσχυρη
χώρα που αποδεικνύεται αιωνόβια. Είναι μία χώρα που ανήκει στον
πολιτισμό της και που οι ρίζες της στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία
προάγει το ύψιστο προνόμιο του πολιτισμού. Έχει καταφέρει να διανθίσει τις πηγές εσόδων της ακόμη και αν δεν είναι πλήρως ευδιάκριτο, όμως τα πρωτογενή υλικά μόνο εκείνη τα κατέχει. Εμπρός λοιπόν για την «επόμενη μέρα» σε μια πιο συγκροτημένη και αλληλέγγυα Ελλάδα με μοναδικό της φαροφύλακα στο λιμάνι της ζωής το νερό, το χώμα, την ψυχή της που δεν είναι άλλη από τους πολίτες της και εν γένει το έθνος της.

kalitheapress gr

Δια αυτού επηρεάζεται άμεσα και ο τουρισμός που κατέχει και ένα
μεγάλο ποσοστό των ηνίων για την βιωσιμότητά της. Άρρηκτα
συνδεδεμένη με αυτό είναι οι κάτοικοι της Σκύρου που τα τελευταία
χρόνια υπηρετώντας μεν τους ρυθμούς της εποχής με τρόπο δε καθ’ όλα
αληθοφανή επιτάσσει το ταλέντο των νεαρών μας φίλων κοινωνώντας με
ενεργούς πολίτες την ενσυναίσθηση και την ευαισθητοποίηση, εφόσον
πρωτεύον μέλημά της είναι η υποστήριξη των όσων επιθυμούν να
προωθήσουν σε πραγματικές συνθήκες  "υπεύθυνη περιβαλλοντική
συμπεριφορά διασφαλίζοντας την ποιότητα στην υγεία".
Ειδικότερα στην Λιναριά, το μικρό λιμάνι της Σκύρου, έχει δημιουργηθεί μια πρότυπη ελληνική κοινότητα, γνωστή με το όνομα SKYROS Project. Επί μια εβδομάδα, κάθε καλοκαίρι, λειτουργεί η μοναδική και πρωτοπόρος Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών η οποία έχει ως στόχο την υποστήριξη όλων όσων θέλουν Η ομάδα #SkyrosProject (συνεργασία του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου) έχει ήδη 7,600 folowers στην σελίδα της στο facebook. Η συμμετοχή ακόμη περισσότερων, θα ενδυναμώσει τις φωνές μας για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και για την
διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας.
Το SKYROS PROJECT είναι δημιούργημα της  συνεργασίας μεταξύ δύο
δημόσιων φορέων. Η «χρυσή» αυτή συνεργασία εμπλέκει την Μονάδα
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Τμήματος
Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, ερευνητικό φορέα του Πανεπιστημίου
Δυτικής Αττικής  με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (ΛΤ Σκύρου, ΝΠΔΔ), τον
φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου.
Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτήθηκε στο δημόσιο Λιμένα της
Λιναριάς, στη Σκύρο, το καλοκαίρι του 2015 με αρχική συνεργασία του
Λιμενικού Ταμείου Σκύρου με το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου
Αιγαίου, το οποίο εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στο Skyros
Project. Επικεφαλής του Skyros Project είναι η κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Τμήματο ςΔημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος.

διάβασε και αυτό  Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ανθούσας μας προτρέπουν να «κάνουμε μια ευχή»

kalitheapress gr

Η ίδρυση του Skyros Project εισάγει ένα νέο τρόπο πρακτικής άσκησης σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας όπου οι
συμμετέχοντες εκπαιδεύονται ενώ εκπαιδεύουν άλλους, προωθώντας
υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Το λιμάνι γίνεται εργαλείο
περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προώθησης υγείας. Στο πρόγραμμα
αυτό η θεωρία γίνεται πράξη σε πραγματικές συνθήκες. Πλέον, όλο
και περισσότεροι φοιτητές, από πανεπιστημιακά ιδρύματα διαφόρων χωρών, συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα και λαμβάνουν μέρος σε συνέδρια, διαγωνισμούς και έρευνες, ανασκοπώντας θέματα από το λιμάνι της Σκύρου, το νησί γενικότερα και περιβαλλοντικές συμπεριφορές κατοίκων και επισκεπτών. Δύο Τουριστικά Παρατηρητήρια, τρία Παρατηρητήρια Θαλάσσιου Τουρισμού, Ημερήσια Περιβαλλοντική Κατασκήνωση στο Λιμένα για μικρά παιδιά, προβολές & παρουσιάσεις, περιβαλλοντική φροντίδα και εκπαίδευση έχουν τη βάση τους στο Λιμάνι της Σκύρου. To 2015, καθιερώθηκε ετησίως η  μοναδική στη χώρα μας, θεσμοθετημένη Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, όπου οι συμμετέχοντες πιστοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως Περιβαλλοντικοί Εκπαιδευτές. Η ομάδα του #skyrosproject έχει παρουσιάσει το έργο της καλεσμένη σε πληθώρα συνεδρίων και ημερίδες ανά το κόσμο (Ιταλία, Ντουμπάι ΗΑΕ, Ιαπωνία, Ισπανία, Μαρόκο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Νιου Τζέρσεϋ, Αυστρία, Νορβηγία) και αναμένει με αγωνία να ανοίξουν τα διεθνή σύνορα για να ξανα-ταξιδέψει.
Οι επισκέπτες του τουριστικού λιμένα, μεταφέρουν στην δική τους
καθημερινότητα, το βίωμα που αποκτούν στις μέρες φιλοξενίας τους στο
λιμάνι ενδυναμώνοντας μια υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά και
υιοθετώντας ένα φιλο-περιβαλλοντικό τρόπο ζωής. Οι στάνταρ παροχές του τουριστικού του καταφυγίου περιλαμβάνουν, παροχή ύδατος, ρεύματος, WIFI, χρήση WC και ντουζιερών (με disco shower!), μόνιμα αγκυροβόλια, βοήθεια με 2 σκάφη, πλυντήρια στεγνωτήρια, γραμματειακή υποστήριξη, σινεμά, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, προγράμματα εκγύμνασης, σταθμό καυσίμων, τοπικό δελτίο καιρού, κάμερα απομακρυσμένης παρακολούθησης των διαθέσιμων θέσεων κ.ά., ισχυροποιώντας την εικόνα και διαχείριση των παροχών και του περιβάλλοντος. Το λιμάνι εφαρμόζει σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και σχέδιο διαχείρισης καταλοίπων πλοίων. Σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πάτρας έχει εγκατασταθεί ένας σταθμός καταγραφής αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας. Για την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά τρίκυκλα οχήματα για τις μετακινήσεις στη ζώνη λιμένα και ηλεκτρικό μηχάνημα εξοικονόμησης ύδατος για τον καθαρισμού των δαπέδων της ζώνης λιμένα. Επιπλέον, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ο πρώτος σε Λιμάνι της Χώρας ηλεκτρικός συμπιεστής ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Τέλος, η ετήσια παρακολούθηση του τουριστικού αποτυπώματος δίνει συνεχόμενα στοιχεία σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμού ώστε να προσφέρουν ένα δυνατό και ασφαλές τουριστικό προϊόν (https://www.linariaport.gr/el/) Για όλα τα παραπάνω (παροχές, υποδομές, δράση του SKYROS Project), το λιμάνι διατηρεί την πρώτη στη Χώρα «Γαλάζια Σημαία» σε ένα μικρό τουριστικό λιμάνι με Δημόσιο Φορέα διαχείρισης (2018 -2019), είναι μέλος των 115 Ευρωπαϊκών πράσινων Λιμένων (ESPO/ Green Ports) και συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ, Blue Med με στόχο την ηλεκτροκίνηση των σκαφών του φορέα, τη μελέτη και την καταγραφή των υποθαλάσσιων οχλήσεων στη θαλάσσια ζώνη του. Τα τελευταία 7 χρόνια, το λιμάνι της Λιναριάς έχει παρουσιάσει αύξηση εσόδων 120% και αύξηση προσέλευσης τουριστικών σκαφών 1400%. Οι αξιολογήσεις του καινοτόμου Skyros Project έχουν ξεπεράσει τα αναμενόμενα επίπεδα επιδόσεων και το πρόγραμμα στέφεται με απόλυτη επιτυχία ως ένα αποτέλεσμα περιβαλλοντικής έμπνευσης και προαγωγής υγείας, επενδύοντας σε μια άρτια περιβαλλοντική εικόνα μιας μικρής τουριστικής μαρίνας. Μια σειρά από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει συνεργασίες με το πρόγραμμα Σκύρος αναδεικνύοντας τον λιμένα της Σκύρου ως ένα μοντέλο προς μίμηση για την διαχείριση μικρών λιμένων.
Το Πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ αποτελεί μόνιμο και επαναλαμβανόμενο θεσμό.
Έπειτα από έξι χρόνια δράσης, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με πλήθος
βραβεύσεων, κατακτώντας 14 βραβεία: 1 Παγκόσμιο βραβείο (1ο για
παραγωγή βίντεο στη κατηγορία ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή – Μαρακές, Μαρόκο το 2016 στην Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή), 2 Ευρωπαϊκά βραβεία (το ένα για πρωτιά ως το πιο δημοφιλές βίντεο και το δεύτερο για την καλύτερη παραγωγή) για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος/μηδενικά απόβλητα), 7 Χρυσά Εθνικά βραβεία (3 στον Τουρισμό – 4 στο Περιβάλλον), 2 Αργυρά και 1 τιμητικό. Ο λιμένας της Σκύρου έχει συμπεριληφθεί ως μέλος των 86 βραβευμένων  ευρωπαϊκών μαρίνων Trans Europe Marina. Οι διεθνείς διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνουν στην έντονη κινητικότητα σε επίπεδο στήριξης πολιτών ανά τον πλανήτη, γεγονός το οποίο επισφραγίζει την δύναμη της κοινωνικής δικτύωσης του Προγράμματος Σκύρος, του οποίου μόνο η σελίδα στο  Facebook  έχει πολλούς οπαδούς σε παγκόσμια κλίμακα. Η σελίδα του προγράμματος σε δημοφιλή κοινωνικά ΜΜΕ, όπως το Facebook, προσφέρει μια διαδικτυακή ενημέρωση των συμμετεχόντων του προγράμματος, των επισκεπτών του λιμένα, αλλά και γενικότερα των πολιτών σε κάθε σημείο της
Γης, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην ΟΙΚΟ-Κοινότητα ΣΚΥΡΟΣ. Η
συνεχής συμμετοχή του προγράμματος ΣKYΡΟΣ στην ευγενή άμιλλα του
ανταγωνισμού είναι υψίστης σημασίας για την ενθάρρυνση όλων όσων
συμμετέχουν και είναι σε επαγρύπνηση για μια ποιοτική καθημερινότητα και για την διατήρηση ενός περιβάλλοντος που σέβεται την ζωή.
Ο εμπλουτισμός, της κοινωνίας του σήμερα, με ενεργούς πολίτες ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα, είναι μια επιτακτική ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Βασιζόμενοι σε αυτό το γεγονός, στην Λιναριά, το μικρό λιμάνι της Σκύρου, έχει δημιουργηθεί η πρότυπη ελληνική κοινότητα του SKYROS Project. Η συμμετοχή όλων σας θα μας βοηθήσει να προβούμε σε αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και για την διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας. 
Αισιοδοξούμε ότι το καλοκαίρι θα συναντηθούμε στη Σκύρο με τις φοιτήτριες και φοιτητές που είναι σε ετοιμότητα όχι μόνο για να συνεχίσουν τις περιβαλλοντικές δράσεις μας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να σηματοδοτήσουμε όλοι μαζί και νέες δράσεις σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Η μοναδική θεσμοθετημένη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών έχει δρομολογηθεί για φέτος στις αρχές Ιουλίου (και αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσει βάσει προγράμματος).
Στην Ακαδημία για 1 εβδομάδα φοιτούν όσες και όσοι θεωρούν ότι θέλουν
ενεργά να εμπλακούν στη προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής
συμπεριφοράς. Είναι καλοδεχούμενοι φοιτητές και φοιτήτριες από κάθε
επιστημονικό πεδίο και χώρα καθώς και εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να ακουστούν οι φωνές μας για τη προστασία φύσης και της υγείας.Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή στη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών εκπαιδευτών καθώς και για το πρόγραμμα “ΣΚΥΡΟΣ” και τις εγγραφές θα βρείτε στα:
https://kedivim.uniwa.gr/course/therini-akadimia-perivallontikon-
ekpaideyton/ και http://skyrosproject.uniwa.gr

διάβασε και αυτό  Πάμε Θερινό Σινεμά

ρεπορτάζ Βαλσαμία Αθανασιά

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με τον…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: