fbpx
15 °C Athens, GR
26 Ιανουαρίου 2021

Το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τον Δημήτρη Καταλειφό να διαβάζει Εντγκάρ Άλαν Πόε

Το ΚΠΙΣΝ στον δεύτερο κύκλο των Αναγνώσεων, της διαδικτυακής ηχητικής σειράς του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είναι αφιερωμένος σε εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων που αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές «καθημερινών ηρώων» από εποχές που έχουν παρέλθει. Διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί επιχειρούν να ταξιδέψουν το διαδικτυακό κοινό του ΚΠΙΣΝ σε σπουδαίες για τη λογοτεχνική τους αξία και το καλλιτεχνικό τους βάθος εκδοχές της ανθρώπινης περιπέτειας υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ιώς Βουλγαράκη. Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΚΠΙΣΝ αναφέρει:

Την Τετάρτη 13/01 στις 19.00 μπορείτε να ακούστε από την σελίδα του ΚΠΙΣΝ τον Δημήτρη Καταλειφό να διαβάζει το διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε Ουίλιαμ Ουίλσον. Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Έντγκαρ Άλαν Πόε, Ουίλιαμ Ουίλσον 

Εμπνευσμένο από λαϊκές ιστορίες για σωσίες αλλά και άρθρα σε έντυπα εκείνης της εποχής, το συγκλονιστικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε (1839) παρουσιάζει τον βίο ενός αριστοκράτη, ο οποίος κρύβει την πραγματική του ταυτότητα και παρουσιάζεται στον περίγυρό του με το όνομα Ουίλλιαμ Ουίλσον. Η ζωή του, όμως, αλλάζει δραστικά, όταν ξαφνικά γνωρίζει το alter ego του που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο, τον ακολουθεί παντού και τον συμβουλεύει διαρκώς ψιθυρίζοντάς του νουθεσίες. Η σχέση τους είναι εξαρχής συγκρουσιακή, και ο αληθινός Ουίλλιαμ θα θελήσει να απαλλαγεί από τον σωσία του καλώντας τον σε μονομαχία.

Μέσα από αυτή την αριστοτεχνική μελέτη του ανθρώπινου χαρακτήρα, ο Πόε επιχειρεί –σαν ένας πρώιμος ψυχαναλυτής– να ψηλαφήσει τη σχέση του συνειδητού με το υποσυνείδητο, της όψης με το είδωλο, της φωνής με την ηχώ, του σώματος με το νου, του συναισθήματος με τη λογική, της δυαδικότητας με τον διχασμό. Αποφεύγοντας τις περίτεχνες φράσεις και τη χρήση επιθέτων, διαμορφώνει έναν λόγο απέριττο, γεμάτο αγωνιώδεις εικόνες που παρασύρουν τον αναγνώστη στα παράξενα μονοπάτια της σκέψης του Ουίλσον. 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ιώ Βουλγαράκη

Διαβάζει ο Δημήτρης Καταλειφός

Ηχοληψία – Μίξη – Mastering: Γιώργος Μαντάς

Μουσικό σήμα: Νίκος Γαλενιανός

Ευχαριστούμε τον Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο που έπαιξε τσέλο για την ηχογράφηση του μουσικού σήματος.

Related articles

Χωρίς Απόφαση ακόμα για τους Ναυταθλητικους Ομίλους

Άτακτη υποχώρηση του Δημάρχου Καλλιθέας για το θέμα της Ναυταθλητικής μαρίνας και της παραλίας ή τακτικός ελιγμός μέχρι νεωτέρας? Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας την Τετάρτη 16/10/2019 το οποίο συγκαλέστηκε με πρωτοβουλία των παρατάξεων των Αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος Δ. Κάρναβος “ανέκρουσε πρύμναν” σχετικά με το θέμα που αφορά την μετεγκατάσταση των Ναυταθλητικών Ομίλων και τη […]

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ 2105212054 ΠΡΩΤΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟ

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος (οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (τηλ. 210-5212054) Τα μέτρα που μπορέούμε να πάρουμε προληπτικά χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή Ατομικός εξοπλισμός προστασίας: μάσκα FFP2, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *