Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που έβγαλε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και το στενό του επιτελείο, ήταν πως ενώ τα ηγετικά στελέχη είχαν αφοσιωθεί στην διακυβέρνηση της χώρας το κόμμα είχε αφεθεί στη… μοίρα του. Ένα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο είχε σχηματιστεί και γιγαντωθεί, μέτωπο το οποίο είχε περάσει το «μήνυμα» στην κοινωνία πως «όλοι ίδιοι είναι».

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε συνεπώς πως έπρεπε να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο κόμμα. Αλλαγές οι οποίες θα πραγματοποιούνταν στο μεγάλο Συνέδριο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διεξάγει πρώτα μια μεγάλη καμπάνια για να εγγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη. Οι αρχικές -πολύ φιλόδοξες-, εκτιμήσεις μιλούσαν για 180.000 μέλη. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε σε ένα «πανηγυρικό» Συνέδριο, όπου και ο πρόεδρος θα ανακοίνωνε τους νέους «στρατηγούς» του. Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο, το οποίο όμως έμεινε στα… χαρτιά. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έφερε τα «πάνω – κάτω» και πριν από λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πως έπρεπε να εγκαταλείψει οριστικά το σχέδιο αυτό και να προχωρήσει στο… Plan B. Πρώτα οι αλλαγές στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μια πανηγυρική επιβεβαίωση του μετασχηματισμού.

 
 

Μετά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, την αλλαγή γραμματέα, του επικοινωνιακού επιτελείου, αλλά και την αλλαγή των τομεαρχών οι ισορροπίες στο κόμμα της Κουμουνδούρου έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Η γενιά των «σαραντάρηδων» είναι αυτή που παίρνει πλέον τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο κόμμα. Ο στόχος διπλός: Να αποκτήσουν εμπειρία ώστε να είναι έτοιμοι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέρθει στην εξουσία και να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία πως είναι ένα σχήμα με νέα πρόσωπα «φρέσκες» ιδέες και που (κυρίως) δεν έχουν… επιβαρυμένο παρελθόν.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα πρέπει να θεωρούνται οι… πρώτοι των πρώτων. Ο νέος τομεάρχης οικονομικών και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει μια πολύ στενή σχέση εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά τις γνώσεις του, το προφίλ του, τον πολιτικό του λόγο και τις ιδέες του.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι επίσης ένα στέλεχος που έχει κριθεί κι έχει βαθμολογηθεί με «Άριστα» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την δουλειά της στον Εργασιακό τομέα όσο και για το ύφος και τον λόγο της. Στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν μετά την ανακοίνωση των τομεαρχών πως «θα αποδείξει πως είναι εξαιρετική και με τους αριθμούς».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες και φίλους του Αλέξη Τσίπρα και ένα πρόσωπο που χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του.  Βρίσκεται στο πλευρό του από το 2008 κι όπως λέει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον έχει απογοητεύσει ποτέ,  όποια… αποστολή κι αν κλήθηκε να φέρει εις πέρας.

Οι τρεις αυτοί μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο, που ανέλαβε την εκπροσώπηση του κόμματος και τον Μιχάλη Καλογήρου που παραμένει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν τη νέα ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Οι νέοι… προεδρικοί

Η πλευρά των «προεδρικών» όπως ονομάζονταν η ομάδα που είχε δημιουργηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελείται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών δέχτηκε «καίρια χτυπήματα» το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα σαφές μήνυμα: Εγώ αποφασίζω ποιοι είναι οι… προεδρικοί.

Η Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος που αναφέραμε νωρίτερα ανήκουν στη νέα ομάδα των «προεδρικών» που δημιουργείται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ομάδα με… ανοιχτές πόρτες που ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα τα στελέχη που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τις αποφάσεις του. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των στελεχών.

Η… σύνδεση με τους παλιούς

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να «ανανέωσε» την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ προωθόντας αρκετά νεαρά στελέχη, όμως ήταν πολύ προσεκτικός να μην «αποκλείσει» τα στελέχη με «βαρύ όνομα» και εμπειρία. Ο Πάνος Σκουρλέτης μπορεί να μην είναι πλέον γραμματέας του κόμματος, όμως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διατηρεί το κύρος του και την επιρροή του στο κόμμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των δύο πιο σημαντικών τομέων όπως είναι των οικονομικών και της οικονομίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Νίκος Φίλης διατήρησαν τις θέσεις τους, έχοντας όμως στο πλέι τους νέους ανθρώπους με τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί μια σαφής σύνδεση μεταξύ των νεαρών και των πιο έμπειρων στελεχών του κόμματος.   

Το «παζλ» του νέου ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε με στόχο την ανανέωση σε όλους τους τομείς. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στις ριζικές αλλαγές που είχε αποφασίσει εδώ κι ένα χρόνο να κάνει και που σκόπευε να πραγματοποιήσει στο Συνέδριο. Το μόνο που απομένει είναι να φανεί αν θα δικαιωθεί για τις επιλογές του.   

Πηγή: reader.gr