App Icon

Το τριώδιο στην Ελλάδα και η αρχή της σαρακοστής

H ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την
λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού, του κεφιού και των εορτασµών. Η αγγλική
λέξη «carnival» προέρχεται από το λατινικό «carnem levare», που σηµαίνει «διακοπή
της βρώσης κρέατος». Στα ελληνικά χρησιµοποιείται η λέξη «αποκριά» και σηµαίνει
ακριβώς το ίδιο.
Οι αποκριές διαρκούν τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάνε 60 µέρες πριν το Πάσχα.
Ονοµάζεται Τριώδιο. Ξεκινά την πρώτη Κυριακή, του «Τελώνη και Φαρισαίου». Την
δεύτερη Κυριακή , του «Ασώτου Υιού». Η τρίτη είναι της «Απόκρεω» και η
τελευταία Κυριακή της αποκριάς, κατά την οποία οι εορτασµοί και οι εκδηλώσεις
φτάνουν στο απόγειο τους, είναι η «Τυρινή» (τυροφάγου).
Το τέλος της αποκριάς είναι την αυγή της επόµενης µέρας: η πρώτη µέρα της
Σαρακοστής, που ονοµάζεται Καθαρά ∆ευτέρα. Κατά την διάρκεια αυτών των
ηµερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι
διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται
µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις
καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους
όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια όλων αυτών έχουµε
κάποια πολύ ιδιαίτερα έθιµα:
-Τσικνοπέμπτη
Η λέξη Τσικνοπέµπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η µυρωδιά του καµένου
ψηµένου κρέατος) και «Πέµπτη», και γιορτάζεται την Πέµπτη που είναι 11 µέρες
πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι µια µέρα χαράς και γλεντιού.
-Γαϊτανάκι
Το παλιό έθιµο µε το γαϊτανάκι γίνεται στην κεντρική πλατεία πολλών πόλεων. Είναι
ένας χορός όπου οι χορευτές, που ντύνονται µε παραδοσιακές στολές, χορεύουν σε
κύκλο κρατώντας πολύχρωµες κορδέλες που στερεώνονται στην κορυφή ενός
µακριού κονταριού το οποίο βρίσκεται στην µέση του κύκλου. Καθώς χορεύουν, οι
κορδέλες τυλίγονται γύρω από το κοντάρι και µετά ξετυλίγονται.
-Οι «Τζαμάλες» στην Ήπειρο. Είναι μεγάλες φωτιές, όπου οι μεταμφιεσμένοι
τραγουδώντας, χορεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω τους. Φωτιές ανάβουν σε
πολλά μέρη της Ελλάδας. Στην Καστοριά ονομάζονται «Μπουμπούνες».
‘Αλλα δημοφιλή έθιμα είναι: Οι «Μπούλες και οι Γεννίτσαροι» στη Νάουσα, οι
«Κουδουνοφόροι Τράγοι» στο Σοχό Θεσσαλονίκης, ο «Φανός» στην Κοζάνη, το
«Μπουρανί» στον Τύρναβο, ο «Αλευροπόλεμος» στο Γαλαξίδι, ο «Βλάχικος
Γάμος» στη Θήβα.
Η Παρέλαση των Καρνάβαλων γίνεται σε πολλές πόλεις, κωµοπόλεις και χωριά
της Ελλάδας, και είναι πολύ θεαµατική. Κάποιες από τις µεγαλύτερες παρελάσεις
γίνονται στην Αθήνα (καρναβάλι του Ρέντη), στην Ξάνθη, στην Πάτρα.
Βέβαια το καρναβάλι της Πάτρας είναι από τα πιο σπουδαία γεγονότα, όχι µόνο για
την πόλη, αλλά και για ολόκληρη την χώρα. Η περίοδος της αποκριάς στην Πάτρα,
ανεξάρτητα από την ηµεροµηνία έναρξης του Τριωδίου, ξεκινά την επόµενη µέρα
από την γιορτή του Αγ. Αντωνίου, στις 18 ΙανουαρίουΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

διάβασε και αυτό  Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνές φεστιβάλ στις ΗΠΑ

Η Μεγάλη Παρέλαση είναι η µεγαλύτερη στιγµή του καρναβαλιού των Πατρών. Όλη
η πόλη, συν περισσότεροι από 300.000 επισκέπτες κινούνται στους ρυθµούς που οι
συµµετέχοντες (περισσότεροι από 30.000) επιβάλλουν, και τα άρµατα (εκατοντάδες
από αυτά) µαζί µε τον Βασιλιά Καρνάβαλο σας οδηγούν σε µονοπάτια κεφιού και
ελευθερίας από τις έννοιες

ΚαθαράΔευτέρα
Τελικά, το «Τριώδιο» τελειώνει. Είναι η πρώτη µέρα της Σαρακοστής, είναι Καθαρά
∆ευτέρα ∆εν επιτρέπεται να φαγωθεί κρέας ή ελαιόλαδο, αλλά αυτό δεν εµποδίζει
κανέναν από το να διασκεδάσει. Οι άνθρωποι συνήθως πάνε στην εξοχή αυτήν την
µέρα. Και το πιο φαντασµαγορικό έθιµο είναι το πέταγµα των χαρταετών. Ο ουρανός
γεµίζει από πολύχρωµους χαρταετούς, που πετάνε σαν πουλιά και καλωσορίζουν την
άνοιξη… Στην Αθήνα, µαζεύονται στις κορυφές των λόφων της πόλης (Φιλοπάππου,
Στρέφη, Λυκαβηττός) όπου και πετούν τους χαρταετούς και υπάρχει ζωντανή
µουσική, παραδοσιακή και µοντέρνα, µε δηµοφιλής τραγουδιστές, και όλοι
χορεύουν!
Το παραδοσιακό ψωµί, που τρώμε την καθαρή Δευτέρα είναι η «λαγάνα» . Οι
Έλληνες συνήθως τρώνε συγκεκριµένα είδη θαλασσινών (χταπόδι, καλαµάρια,
γαρίδες και µύδια), µια ποικιλία τουρσί λαχανικών (ειδικά µικρές πράσινες πιπεριές,
καρότα και κουνουπίδι) και ελιές. Τα ορεκτικά είναι νηστίσιµα, όπως ταραµοσαλάτα
(φτιαγµένη από αυγά ψαριού).
Έτσι… οι Απόκριες τελειώνουν…… και αρχίζει η Σαρακοστή και έχουµε 40 ηµέρες
για το Πάσχα…
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Για ακόμα μια φορά φαίνεται να επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel