ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΑΝΑΨΕ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ;;;

Πέρασαν 29 χρόνια από την “Καταιγίδα της Ερήμου” αξίζει να θυμηθούμε τι ακριβώς είχε γίνει τότε και να αναρωτηθούμε μήπως γυρίζουμε πίσω στις σελίδες της ιστορίας για να ξαναγράψουμε τις ίδιες με διαφορετκούς πρωταγωνιστές αλλά για την ιδια περιοχή…
Ο Πόλεμος του Κόλπου ήταν πολεμική σύρραξη των Η.Π.Α. η οποία με την εξουσιοδότηση του Ο.Η.Ε.και με τη συμμαχία πολλών κρατών μετά επιτέθηκε κατά του Ιράκ για να απελευθερώσει το Κουβέιτ. Ο Πόλεμος άρχισε ουσιαστικά με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου 1990, με το πρόσχημα από την πλευρά των Ιρακινών ότι το Κουβέιτ έκανε γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «έκλεβε» ιρακινό πετρέλαιο.

Μετά την εισβολή επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ από τον Ο.Η.Ε. και ακολούθησαν έξι μήνες «φαινομενικής» διπλωματίας, η οποία ήταν ουσιαστικά προετοιμασία για τον πόλεμο.
Τελικά οι εχθροπραξίες άρχισαν στις 17 Ιανουαρίου 1991 και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Στις δυνάμεις αυτές μετείχαν 31 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα, η οποία δεν έστειλε στρατεύματα αλλά πρόσφερε διευκολύνσεις στους συμμάχους των ΗΠΑ.
Οι συμμαχικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Νόρμαν Σβάρτζκοπφ αριθμούσαν περί τους 883.863 στρατιώτες ενώ το Ιράκ αντιπαρέταξε 360.000 στρατιώτες.
Οι απώλειες για του συμμάχους ήταν: 378 νεκροί και 1.000 τραυματίες, ενώ για το Ιράκ: 25.000 νεκροί και 75.000 τραυματίες.
Στα αξιοσημείωτα του πολέμου αυτού ήταν το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN καθηλώνοντας στον καναπέ τους εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έβλεπαν την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ σε πλήρη δράση, χτίζοντας έτσι το μύθο της ανίκητης υπερδύναμης που κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί.
Οι λόγοι που εγινε η Καταιγίδα της Ερήμου ένα ντοκιμαντερ του cnn

 

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Αγοράζουμε ελικόπτερα, αναβαθμίζουμε φρεγάτες.Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
  Η τούρκικη ομάδα Anka Nefeler Tim χάκαρε πριν λίγη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: