fbpx
14 °C Athens, GR
23 Ιανουαρίου 2021

Τσίπρας: Πρωτοβουλία για εξασφάλιση της πατέντας των εμβολίων- Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών

Της Νίκης Ζορμπά

Να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι χώρες-μέλη να εξασφαλίσουν τη διαχείριση της πατέντας των εμβολίων για παραγωγή τους στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από τη συνάντησή του με  την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, ζήτησε ξανά τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής επιστημόνων, ώστε να συγκροτηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης του τρίτου κύματος της Πανδημίας.

“Να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κράτος να τις διαχειριστεί σε εγχώριο επίπεδο”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι οι εξασφαλισμένες δόσεις του εμβολιασμού δεν επαρκούν. Εναλλακτικώς, σύμφωνα με τον ίδιο, να προχωρήσουν τα κράτη- μέλη σε διμερείς συμφωνίες με τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων.

Την πρόταση για την εξασφάλιση της πατέντας των εμβολίων από την Ε.Ε., είχε καταθέσει σε δημόσια παρέμβασή του, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας: 

“Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία των φαρμακευτικών εταιρειών να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση εμβολίων διεθνώς. Και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την άρση του καθεστώτος τα “πατέντας” και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ανακαλύψει τα εμβόλια, έτσι ώστε να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή του αναπτυσσόμενου κόσμου”.

Νωρίτερα σε σχετικό ρεπορτάζ του το Capital.gr μετέδιδε μεταξύ άλλων: Η συνεδρίαση του ΠΣ θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τη συνάντηση αιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψή του στην κ. Σακελλαροπούλου θα έχει ευρεία ατζέντα εφ όλης της πολιτικής ύλης.

Πανδημία αλλά και ζητήματα Δημοκρατίας, Θεσμών και Διαφάνειας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς από την Κουμουνδούρου, υπενθυμίζουν ότι κοινοβουλευτικά, το 2020, “έκλεισε” με το αίτημα Τσίπρα στον πρωθυπουργό για την διεξαγωγή συζήτησης στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για ζητήματα διαφάνειας.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές δε, ο Αλέξης Τσίπρας ” μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με επιστήμονες και μέλη της Επιτροπής για την πορεία της πανδημίας, κατά τις οποίες όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το τρίτο κύμα μετά και τις εικόνες αυτές, θα έχει την Παρασκευή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πανδημία και τα λάθη που συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση στη διαχείρισή της, καταθέτοντας δέσμη προτάσεων”.

Πηγή: capital.gr

Related articles

Ο ποιητής Παναγιώτης Τζαννετάτος απαντάει το ερωτηματολόγιο του Books Plus

Ο συνάδελφος του βιβλιοπωλείου και υπεύθυνος για το τμήμα της Ποίησης Αργύρης Αμίτσης μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Παναγιώτη Τζαννετάτο. Διάβασε την ποιητική συλλογή του “Μικροί εσπερινοί και είχε εντυπωσιαστεί. Καιρό είχε να μου μιλήσει με τόσο θερμά λόγια για κάποια ποιητική συλλογή και μου το σύστησε να το διαβάσω. Δεν χρειάζεται […]

H μεταμόρφωση της Ελλάδας σε μια χώρα ανοιχτή σε προχωρημένες άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ορατή δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν οραματιζόμαστε την Ελλάδα απλά ως μία χώρα που είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο υπηρεσιών. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στον κλάδο της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας, και θεωρώ κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *