fbpx
5 °C Athens, GR
16 Ιανουαρίου 2021

Υπάρχει ελπίδα το 2021 για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία; Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί…

Του Αντρέα Καρακούση

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να καταγράψουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας να εργαστεί και να δημιουργήσει. Ιδανικά, ο αναγνώστης θα πρέπει στο τέλος να έχει μια εικόνα για το αν υπάρχουν προοπτικές στην ελληνική οικονομία και για το που μπορεί να τοποθετήσει τη δική του ύπαρξη μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή…

Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων…

Μετά από 10 χρόνια Μνημονίων και πριν την έκτακτη περίοδο που διανύουμε, οι Έλληνες είχαν επιδοθεί σε έναν πολύ μεγάλο αγώνα επιβίωσης έτσι ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα…

Τα μνημονιακά μέτρα ήταν σε πολλές περιπτώσεις δυσβάστακτα και βέβαια ο ελληνικός λαός ήταν υποχρεωμένος να εργάζεται με πολύ μικρούς μισθούς που προφανώς λειτουργούν ως αντικίνητρο για κάθε άνθρωπο της εργασίας.

Πλεονάσματα του τρόμου…

Η χώρα μάλιστα είχε – και έχει – αναλάβει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% ως το 2022 και της τάξεως του 2,2% ως το 2060… – Δεν έφταναν όμως όλα αυτά και πολλά άλλα! Ήρθαν και τα Lockdown και το πλήγμα για την κοινωνία στο σύνολό της ήταν βαρύ…

Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι όσο και αν κάποιες δημοσιονομικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί λόγω της έκτακτης κατάστασης, θα επανέλθουν σχετικά σύντομα και θα ξαναπιέσουν πάρα πολύ την Ελλάδα!

Θα κερδηθεί αυτή η ευκαιρία;

Μια ανάσα αισιοδοξίας φαίνεται να είναι οι πόροι που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ήδη αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση και το Κράτος δε θα τους διοχετεύσει με τέτοιο τρόπο που να προκύψει μια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Μένει να το δούμε.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να διοχετευθούν οι πόροι αυτοί σε λάθος κατεύθυνση είτε λόγω των οδηγιών της ΕΕ, που είναι προσαρμοσμένες στις γερμανικές εξαγωγικές ανάγκες, είτε λόγω της διαπλοκής με την ολιγαρχία του πλούτου.

Ο μικρομεσαίος κορμός…

Το πιο κρίσιμο ζήτημα βέβαια για την Ελλάδα είναι το ποια θα είναι η πορεία για τη μικρομεσαία τάξη, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από εδώ και μπρος. Η τάξη αυτή είναι ο κορμός της κοινωνίας αλλά αυτή την περίοδο των απαγορευτικών μέτρων πληρώνει πολύ ακριβά την ίδια της την ύπαρξη!

Υπάρχουν μεγάλοι φόβοι ότι μέσα στο 2021 θα μπουν πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις και ότι θα την πληρώσουν οι δύο κλάδοι που έχουν χτυπηθεί ήδη περισσότερο: Το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήρωναν δυσβάστακτους φόρους (ένας λόγος που αυτό συνέβη ήταν για να χρηματοδοτηθεί η επιδοματική πολιτική της τότε Κυβέρνησης). Τώρα όμως η έλλειψη ρευστότητας έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη διότι τα απανωτά Lockdown σφράγισαν την αγορά για αρκετό καιρό!

Η ένδεια…

Και βέβαια – πριν μιλήσουμε για το μέλλον – θα πρέπει να πούμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων (22,2%) έζησε και το 2019 σε συνθήκες φτώχειας! Δεν ευθύνονται μόνο οι προσωπικές επιλογές του καθενός για τη μοίρα του. Η όλη εικόνα και κατάσταση της οικονομίας επηρεάζει σημαντικά ή καθοριστικά την πορεία κάθε πολίτη στη μάχη με την επιβίωση.

Στο κόκκινο τα χρέη των πολιτών…

Οι Έλληνες συνεχίζουν να χρωστούν στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να δένουν τη θηλιά σε πολλούς συμπολίτες μας! Χιλιάδες Ελλήνων δεν τα έβγαλαν πέρα και τελικά κατασχέθηκαν καταθέσεις και προχώρησαν πλειστηριασμοί ακινήτων. Όσοι υπέστησαν όλα αυτά δε σημαίνει ότι είναι στο σύνολό τους κακοπληρωτές. Τους ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθουν!

Επενδυτική ερημοποίηση…

Την ίδια ώρα, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν την Ελλάδα επιδιώκοντας να δραπετεύσουν από ένα αβέβαιο περιβάλλον ή να αναζητήσουν ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους δραστηριοποίησης σε άλλες χώρες. Η γενικότερη αβεβαιότητα φυσικά ήταν και ένα πολύ μεγάλο αντικίνητρο για πολλές επιχειρήσεις που τελικά δεν επένδυσαν στην Ελλάδα.

Το 2019 ήρθε στα πράγματα η Νέα Δημοκρατία. Οκτώ μήνες πριν την κρίση που ξέσπασε, δε φάνηκε να προσελκύονται ξένες επενδύσεις αλλά ούτε και φάνηκαν έστω κάποια σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα! Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων δεν είδαμε…

Τα Lockdown…

Η οικονομία συνέχισε να σέρνεται και βέβαια μετά ήρθαν τα Lockdown. Όταν έφτασε το καλοκαίρι, άνοιξε ο τουρισμός και η κρίση ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Ήρθε όμως γρήγορα το δεύτερο lockdown και η κατάσταση επιδεινώθηκε οικονομικά…

Μάλιστα, μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι έκτακτες με αποτέλεσμα δύο βασικές και αναπόφευκτες συνέπειες: Την εκτόξευση της ανεργίας και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Να ποια είναι η πραγματική εικόνα για τους πρώτους τουλάχιστον 6 μήνες του 2021 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η λιτότητα των προηγούμενων ετών χτύπησε αλύπητα τα κατώτερα – σε επίπεδο οικονομικής δύναμης – στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και στη σημερινή φάση τις συνέπειες της κρίσης πληρώνουν άμεσα και οι μικρομεσαίοι.

Το ΑΕΠ στο βάραθρο…

Η δε πτώση του ΑΕΠ λόγω των τωρινών συνθηκών θα είναι πολύ σημαντική και θα ακολουθήσει τη μεγάλη πτώση της τάξεως του 25%, επί εποχής μνημονιακής λαίλαπας! Όμως και μελλοντικά – έπειτα και σταδιακά μετά την τωρινή κρίση – δεν αναμένεται σημαντική άνοδος του ΑΕΠ.

Το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτο! Η Ελλάδα θα κληθεί να εκπληρώσει πάλι τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό με τη σειρά του θα πονέσει πολύ την πραγματική οικονομία! Γι’ αυτό απαιτούνται πολλά από την Κυβέρνηση.

Πρώτον, απαιτείται να διοχετευτούν πολύ σωστά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και βέβαια να τεθεί η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά! Πράγμα που θα γίνει μόνο αν αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας και διαμορφωθεί πλαίσιο για σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις.

Ανελέητος καπιταλισμός και εκμετάλλευση…

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι ακόμα και αν ο καπιταλισμός δημιουργήσει τέτοιες επενδύσεις, τα εργασιακά δικαιώματα θα συνεχίσουν τα χτυπιούνται και το χαμηλό κόστος εργασίας θα διατηρηθεί! Είναι γνωστό ότι το τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις είναι αιματηρό! Οι συνθήκες εργασίας κυρίως σε επίπεδο ωραρίων δουλειάς είναι εξοντωτικές, είναι απάνθρωπες!

Δεν αρκεί μόνο να εξασφαλιστεί ο καθαρός οικονομικός ορίζοντας, οι σταθεροί κανόνες, η συρρίκνωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η μείωση της φορολογίας, όπως λένε οι οικονομολόγοι. Υπάρχει και ο άνθρωπος, ο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος. Υπάρχει τρομακτική εκμετάλλευση της εργασίας.

Οι προσωπικές επιλογές μπορούν να σώσουν…

Όμως και οι ίδιοι οι νέοι, το αύριο αυτής της χώρας, θα πρέπει να προσανατολιστούν προς επαγγέλματα που μπορούν να τους αποδώσουν χρήματα. Καλές οι πολυετείς σπουδές. Όμως, έρχεται μια μέρα που ο νέος πρέπει να μπορεί να επιβιώσει στο δύσκολο ελληνικό επαγγελματικό σκηνικό. Οι υπαλληλικές εργασίες δεν έχουν προοπτική. Τα ελεύθερα επαγγέλματα, με όλες τους τις δυσκολίες, προσφέρουν μάλλον καλύτερες προοπτικές και μέλλον… – Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς χρειάζεται να καθοδηγούν τους νέους με ψυχραιμία και να παρθούν σωστές αποφάσεις.

Η θηλιά του χρέους. Ποια είναι η λύση;

Τέλος, υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να αναφέρουμε για να έχουμε μια καλή εικόνα των συνθηκών εντός των οποίων κινείται η χώρα. Το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο! Αν δεν υπάρξει νέα και γενναιόδωρη ρύθμισή του, η Ελλάδα δε θα σηκώσει κεφάλι! Μόνο το κούρεμα θα δώσει λύσεις. Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση. Ο μόνος τρόπος για ανάκαμψη της χώρας είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Related articles

Η Μάχη στην οδό Μπιζανίου

23 του Ιούλη 1944 κατοχικές δυνάμεις αποτελούμενες από Γερμανούς, «μπουραντάδες» (μηχανοκίνητα του ταγματασφαλίτη Μπουραντά)  και Γερμανοτσολιάδες κάνουν επιδρομή στην Καλλιθέα. Πρώτα έχουν χτυπήσει Δουργούτι, Φάρο, Άνω Νέα Σμύρνη και άλλες γειτονιές της Αθήνας κι έχουν αποκρουστεί αποτελεσματικά από ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ. Στόχος των Γερμανών είναι να διαλύσουν τον ΕΛΑΣ και να μαζέψουν ελληνικά εργατικά […]

Δήμος Μούτσης

Δήμος Μούτσης μια προσωπικότητα η οποία έχει καταφέρει με τα τραγούδια του και τους στίχους να “σημαδεύει μια εποχή”. Σαν σήμερα όπως αναφέρει και στην επίσημη του σελίδα στο διαδίκτυο dimosmoutsis.gr , o Σταύρος Καρτσωνάκης γεννήθηκε.Παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που το μόνο περιουσιακό της στοιχείο ήταν η εξασφάλιση της καθημερινής επιβίωσης […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *