fbpx
14 °C Athens, GR
25 Ιανουαρίου 2021

Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης: «Η πατρίδα μας αποκτά έναν αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου μέσω του νέου ΑΣΕΠ»

Τον κορυφαίο μεταρρυθμιστικό ρόλο του ΑΣΕΠ στον εκσυγχρονισμό της
λειτουργίας του Δημοσίου ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων με ετήσιες πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις. Ο κ. Βορίδης τόνισε πως με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση τίθεται ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μπει μια τάξη.
«Aυτή είναι η στρατηγική αυτού του νομοσχεδίου» δήλωσε ο Υπουργός και
συμπλήρωσε ότι «όταν εξελιχθεί η νομοθετική διαδικασία θα υπάρχει ένας
ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων και ένας ετήσιος πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός, προκειμένου να καλύπτεται εντός εύλογου χρόνου η ανάγκη του Δημοσίου».
Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως «εάν αυτό εφαρμοστεί με τον τρόπο που προβλέπει ο νομοθέτης – που ελπίζω ότι θα εγκρίνει το Κοινοβούλιο – και εφαρμοστεί από το ΑΣΕΠ θα είναι κορυφαία μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε ως προς τους χρόνους, την αποτελεσματικότητα και τον προγραμματισμό».
Εξάλλου, ο Υπουργός έκανε δεκτές τις ενστάσεις των εισηγητών των
κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη μοριοδότηση των
ακαδημαϊκών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης έθεσε ως αντικειμενικό κριτήριο για το ζήτημα του υπολογισμού των μορίων των διδακτορικών τίτλων την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών.
«Η φράση την οποία προκρίνουμε είναι “σύμφωνα με την ταξινόμηση του
Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών”» δήλωσε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι με τη διατύπωση αυτή αποσαφηνίζεται η συνάφεια του
τίτλου σπουδών με τη θέση η οποία έχει προκηρυχθεί. Επιπλέον, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε την αντικατάσταση της διατύπωσης «συνέντευξη» με τη φράση «δομημένη συνέντευξη» για τις θέσεις όπου προβλέπεται καθώς και τη μοριοδότηση των ξένων γλωσσών και της εργασιακής εμπειρίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η φράση της «συναφούς εμπειρίας», προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.
Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το ποσοστό προσλήψεων –
αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «τόσο η εφαρμογή του ποσοστού 1:1 όσο και το 1:5 αποτέλεσαν μια απόπειρα να συγκρατηθεί ο αριθμός των προσλήψεων γιατί υπήρχε μια εμπειρία ότι οι προσλήψεις δεν συνδέονταν με το αντικείμενο αλλά με πολιτικές πελατειακές πιέσεις» και υπογράμμισε ότι «Ήρθε επιτέλους ο καιρός να αποκτήσουμε έναν αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσιονομικά αλλά και τις ανάγκες του Δημοσίου για παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση και μια μεγάλη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Related articles

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη THESSALONIKI HELEXPO FORUM

Ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του “THESSALONIKI HELEXPO FORUM”,  όπου παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις τρέχουσες εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : “Ένα χρόνο πριν το ΚΚΕ αναδείκνυε ότι η οικονομία βρίσκονται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης και προειδοποιούσε […]

Κυριάκος Μητσοτάκης Οικονομική ενίσχυση στα αδύναμα νοικοκυριά

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της ομιλίας του κατά την συζήτηση στην ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα, καθώς και διενέργεια έξυπνων, στοχευμένων τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού σε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *