28 °C Athens, GR
26 Σεπτεμβρίου 2020

Υπογραφές στο Ζάππειο για τον τερματικό σταθμό Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης

Στο Ζάππειο Μέγαρο σήμερα 24 Αυγούστου στις 12:30 θα γίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Κυριάκου Μητσοτάκη και Μποίκο Μπορίσοφ . Συγκεκριμένα σήμερα θα μπουν οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας στο έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης.

Η Βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz με τις υπογραφές αποκτά το 20% του κεφαλαίου της Gastrade, μιας ελληνικής εταιρείας κοινής ωφέλειας που αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) από την πόλη. Η προεργασία είχε γίνει από τις 8 Ιανουαρίου στη Βουλγαρία, με την ιδρύτρια&πρόεδρο της GASTRADE κυρία Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BULGARTRANSGAZ κύριο Vladimir Malinov παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κυρία Temenuzhka Petkova, να υπογράφουν τα πρώτα έγγραφα για την συμφωνία, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης

H GASTRADE αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG Βορείου Ελλάδας στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ο Σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην περιοχή.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει το δια συνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας στον οποίο συμμετέχει τόσο η Βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ η οποία έχει ήδη υπογράψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό επίσης 20%. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Ο σταθμός αποτελείται από μια πλωτή μονάδα ΥΦΑ με χωρητικότητα αποθήκευσης έως 170.000 κυβικά μέτρα (6 εκατομμύρια κυβικά πόδια) και μέγιστη χωρητικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, καθώς και ένα σύστημα αγωγών μήκους 28 χιλιομέτρων.

Το τερματικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022, ενώ οι κύριοι προμηθευτές ΥΦΑ θα είναι οι ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες χώρες

Related articles

«Συνάντηση Μάνου Κόνσολα και Κωνσταντίνου Λούλη με τον Υπουργό Ναυτιλίας. Αυξάνεται το κονδύλι για τις άγονες γραμμές, ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην κρουαζιέρα»

Συνάντηση εργασίας είχε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, o Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Λούλης, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο Υφυπουργός Τουρισμού και ο Γενικός Γραμματέας, έθεσαν το ζήτημα του επανασχεδιασμού του χάρτη των άγονων γραμμών με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και […]

Πέθανε Ελληνίδα βουλευτής

Στο πένθος βυθίστηκε η Ηλεία. Θρήνος στο νομό Ηλείας καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών γνωστή φαρμακοποιός και βουλευτής. Σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών. Διετέλεσε βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία από το 1981 μέχρι το 1985. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *