fbpx
13 °C Athens, GR
6 Δεκεμβρίου 2020

Υποψήφια για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι η ομάδα εθελοντών 3D Print Covid-19 Xanthi Team.

Υποψήφια για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι η ομάδα εθελοντών 3D Print Covid-19 Xanthi Team. Η σχετική πρόταση κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο από την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ ,Μαρία Σπυράκη.Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο σε πολίτες που υπηρετούν και υποστηρίζουν με τη δραστηριότητά τους τις αρχές και τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.

Η 3D Print Covid-19 Xanthi Team δημιουργήθηκε εντελώς εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην Ξάνθη,με σκοπό την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για προστατευτικές μάσκες κατά του Covid-19, για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος έλλειψης ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εμπνευστής της, Κομνηνός Γκάρμπας, καρδιολόγος από την Ξάνθη, σκέφτηκε να αξιοποιηθούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που υπήρχαν σε αχρησία πλέον λόγω κλεισίματος των καταστημάτων.
Ερευνώντας στο διαδίκτυο βρήκε σχέδια για την κατασκευή ασπίδας προστασίας προσώπου. Σε αυτά βασίστηκε η κατασκευή των πρωτοτύπων που δοκιμάστηκαν κλινικά με επιτυχία. Σε διάστημα ενός μήνα παράχθηκαν
350 ασπίδες, με διάθεση τρισδιάστατων εκτυπωτών από εθελοντές και του χώρου ενός φαρμακείου για
την οργάνωση της παραγωγής. Οι ασπίδες διανεμήθηκαν δωρεάν στα τοπικά κέντρα του Ε.Κ.Α.Β., το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης , τα Κέντρα Υγείας του νομού Ξάνθης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Η ομάδα κινητοποίησε επαγγελματίες για συμμετοχή στο έργο της και τους
κατοίκους της περιοχής για χορηγίες και συνεχίζει την παραγωγή ώστε να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους απο τους εργαζόμενους που εκτίθενται στην πανδημία. Τα μέλη της ομάδας αποτελούν παράδειγμα Ευρωπαίου Πολίτη που κινητοποιήθηκε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προσφέρει στους συντοπίτες του πρωτότυπο και κλινικά εγκεκριμένο προστατευτικό υλικό σε συνθήκες πανδημίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα στους ακόλουθους τομείς:
-Έργα για την προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης σύνδεσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Έργα ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.
-Έργα που συνδέονται με το τρέχον Ευρωπαϊκό Έτος (κατά περίπτωση).
-Έργα που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Related articles

To νέο μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό θα κρίνει Τι θα γίνει με lockdown και σχολεία

Με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την παράταση του lockdown για μερικές ακόμη ημέρες, όπως έχει διαμηνύσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως η άρση του στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστική. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, στη συνέχεια θα ανοίξουν οι δραστηριότητες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο «όπως […]

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατάφερε να κάνει το πρώτο από τα τρία βήματα για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο επιστρέφοντας παράλληλα στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε μία μεγάλη διοργάνωση όπως το παγκόσμιο κύπελλο της Μελβούρνης. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης με 15.066 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είναι σε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *