«Φεστιβάλ Γης 2021: Ανθρωποι και προϊόντα» τον Αύγουστο στα Χανιά

Το «Φεστιβάλ Γης 2021: Άνθρωποι και προϊόντα», διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, καθώς και το Επιμελητήριο Χανίων, από τις 25 έως και τις 29 Αυγούστου 2021, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγιάς.

Με σύνθημα: «Χανιά, τρόπος να ζεις – τόπος να ‘ρθεις», η φετινή διοργάνωση επιχειρεί να ενδυναμώσει τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ντόπιους παραγωγούς, παρέχοντας επιπλέον αντικείμενα και τομείς, με εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, πέραν της καθιερωμένης έκθεσης των προϊόντων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, οι συνδιοργανωτές παρουσίασαν το νέο μεγάλο εγχείρημα και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες και τους σκοπούς του Φεστιβάλ, τον τόπο και τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθεί, καθώς και τους τρόπους συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, Γιάννης Νικηφοράκης ανέφερε: «Ουσιαστικά αγκαλιάζουμε τον θεσμό του “Αγροτικού Αυγούστου” που διοργανώνεται στα Χανιά τα τελευταία 23 χρόνια και φέτος, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας και το Επιμελητήριο Χανίων, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον θεσμό της αγροδιατροφής και τον συνεχίζουμε, με έναν αέρα ανανέωσης ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να προβληθούν τα προϊόντα της κρητικής γης, αλλά να ενισχυθούν και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη: να ενημερωθούν, να δικτυωθούν, να βελτιώσουν τις πρακτικές τους».

Όσον αφορά στην τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Γης 2021, ο κ. Νικηφοράκης ανέφερε πως «λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών της πανδημίας, έχουμε επιλέξει το Εκθεσιακό Αναπτυξιακό Κέντρο Αγιάς Χανίων, που παρέχει άπλετο χώρο για να διαμορφώσουμε τη χωροταξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία. Πέραν τούτου, πρόκειται για ένα μέρος που διαθέτει χώρους για ομιλίες και σεμινάρια, παρέχει προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς επίσης και ιατρείο που καλύπτει έκτακτες ανάγκες».

διάβασε και αυτό  Webcast Βιοτεχνολογίας - Space Talks - Online εργαστήρια

kalitheapress gr

Από τη μεριά του, ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης και πρόεδρος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, Αντώνης Παπαδεράκης ανέπτυξε τους 4 άξονες στους οποίους βασίζεται το Φεστιβάλ: «ο πρώτος άξονας είναι ο εμπορικός, όπου εκεί θα φιλοξενηθούν τοπικές αλλά και γενικότερα κρητικές επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στους ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες της διοργάνωσης. Με σκοπό να ενισχύσουν και την εξωστρέφεια τους και θέλω να τονίσω ότι προοπτική μας είναι και σε επόμενες διοργανώσεις να συμπεριληφθούν και ξένοι πρεσβευτές, εμπορικοί ακόλουθοι, ούτως ώστε να στηρίξουμε στην πράξη αυτή την εμπορική δραστηριότητα. 

Στον δεύτερο άξονα θα συμμετέχουν μικροί τοπικοί παραγωγοί, πιστοποιημένοι βέβαια και αδειοδοτιμένοι, οικοτεχνικές τεχνικές δράσης και χειροτεχνικές δράσεις, όπου εκεί θα μπορεί να γίνεται και πώληση προϊόντων. 

Ο τρίτος άξονας είναι ο άξονας των ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων, που έχουν να κάνουν με την παραγωγή στον αγροτικό χώρο και αποσκοπεί ώστε να συμβάλει στην ενημέρωση  των παραγωγών για τις νέες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή. Θέλουμε να τονίσουμε ότι βασικό στοιχείο της συνολικής μας προσπάθειας και σαν Περιφέρεια Κρήτης, είναι να συνδέσουμε την έρευνα και την καινοτομία με την παραγωγική δραστηριότητα και ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο. 

Τέλος, ο τέταρτος άξονας είναι αυτός του Πολιτισμού, όπου θα δώσουμε την δυνατότητα σε πολιτιστικές ομάδες, κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις του πολιτισμού, -όχι μόνο τοπικούς αλλά και ευρύτερα- να αποτυπώσουμε την κουλτούρα μας, τη ζωή μας, τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε και πρέπει σαν Κρητικοί να βλέπουμε τη δράση μας και τη λειτουργία μας και στον αγροτικό χώρο αλλά και στον αστικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδεράκης.

διάβασε και αυτό  Ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στο Άλσος Ν. Σμύρνης

Τέλος, ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Χανίων, Δημήτρης Μουντάκης ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει στην ανανεωμένη αυτή μορφή του θεσμού που στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τους ανθρώπους και τα προϊόντα του τόπου μας. Καλούμε να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Γης, παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και να δικτυωθούν, εντός και εκτός Κρήτης. Τα βήματα είναι απλά: κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει την αίτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων, του Επιμελητηρίου Χανίων ή της Περιφέρειας Κρήτης. Μόλις τη συμπληρώσει, μπορεί να τη στείλει είτε ηλεκτρονικά στο mail: festivalgis@chania.grείτε να την παραδώσει διά ζώσης στο Τμήμα Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, Μέγαρο Πάνθεον, 1ος όροφος, καθημερινά, από τις 08:00 έως τις 15:00». 

Οι αιτήσεις (δείτε ΕΔΩ), ηλεκτρονικές ή έντυπες, γίνονται δεκτές μέχρι και τις 5 Αυγούστου.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να απευθυνθείτε είτε στο mail: festivalgis@chania.gr είτε στο τηλέφωνο 28210 34200.

Πηγή: hania.news


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να προσληφθούν σε επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel