App Icon

Χίος Ρωγμή στο λιμάνι καταστροφές σε εκκλησίες σχολεία σπίτια

Μια μεγάλη ρωγμή κατά μήκος του κρηπιδώματος της Προκυμαίας στη Χίο εμφανίστηκε μετά το χθεσινό μεγάλο σεισμό.

Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου και ειδικοί του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, βρέθηκαν στο σημείο και αποτίμησαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ας σημειωθεί ότι πολύ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν από το σεισμό στην Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, το σύνολο της δυτικής πλευράς της οποίας έχει καταρρεύσει.

Παράλληλα, εκτεταμένες φθορές προκλήθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας της πόλης της Χίου.

Από την ένταση και τη διάρκεια του σεισμού, τα τόξα του Ιερού Ναού άνοιξαν και αμέσως έπεσαν μεγάλα κομμάτια σοβάδων σε όλη την επιφάνεια της Εκκλησίας, ενώ έπεσαν καντήλια και κομμάτια από τους πολυελαίους.

Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας σε όλο το νησί, δεν έχει καταγραφεί κατάρρευση κτηρίων, αλλά μόνο μικρές υλικές ζημιές (ρωγμές, πτώση σοβάδων και κομματιών τοίχων) σε παλαιά οικήματα κυρίως στην πρωτεύουσα αλλά και σε χωριά. Από τις σχετικές έρευνες, που είναι σε εξέλιξη, δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα στις υποδομές του νησιού.

Έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/10/2020 και ώρα 19:45 για την εκτίμηση των συνεπειών του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αποφασίστηκε ομόφωνα:

1.  Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε οικίες, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

διάβασε και αυτό  ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

2. Όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια -ημερήσια και εσπερινά-, σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κτλ.) θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 02/11/2020 να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου (επί της οδού Δημοκρατίας 2, ισόγειο κεντρικού δημαρχείο), είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Συστήνουμε στους δημότες να επιδείξουν ψυχραιμία γιατί πιθανότατα να ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

·  Τα σπίτια / κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό πριν να χρησιμοποιηθούν ξανά κατόπιν εγκρίσεώς του. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μέσα σε κτίριο / οικία που έχει υποστεί βλάβη.

·  Οι οδηγοί των οχημάτων πρέπει να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους.

·  Οι οδηγοί και οι πεζοί καλό είναι να αποφεύγουν να κινούνται σε παραλίες.

·  Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν, τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο.

Στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID 19 να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους καταφυγής (στα πάρκα και τις πλατείες).

Στο site του Δήμου Χίου μπορείτε να ενημερώνεστε για οδηγίες σε περίπτωση σεισμού (https://www.chios.gov.gr/dimotes/prostasia-tou-politi#seismoi) και για τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση νέου σεισμού.

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών καλείτε στο 100 την Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου ή το 199 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

πηγή ΧΙΑΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής ηθοποιός, Σον Κόνερι, Ο Σερ Τόμας Σον…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel