fbpx
13 °C Athens, GR
2 Δεκεμβρίου 2020

Χρήστος Σταικούρας Μέτρα στήριξης 3,3 δισσεκατομυρίων ευρώ

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, επαγγελματιών, ανέργων ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της έναρξης δεύτερου lockdown από το Σάββατο σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά μέτρα ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα τεθούν σε ισχύ για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του δεύτερου καθολικού lockdown που αρχίζει το Σάββατο και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, έως τις 30 Νοεμβρίου. 

https://www.facebook.com/kallithepress.gr/videos/782089059039455/

Τα μέτρα που ξεχωρίζουν είναι τα επίδομα των 800 ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο αναλογικά με τις ημέρες αναστολής και επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, αντί των 534 ευρώ. Επίσης, 400 ευρώ θα δοθούν εφάπαξ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα τον Απρίλιο και εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 130.000. Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας για δύο μήνες.

Υποχρεωτική θα είναι και η μείωση ενοικίου 40% σε επαγγελματικά ακίνητα, όπως επίσης για ακίνητα που αποτελούν κύρια κατοικία για εργαζόμενους σε αναστολή και τις φοιτητικές κατοικίες των παιδιών τους.

Ακόμα:

  • Σε αναστολή μπορούν να μπουν εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 675 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.
  • Για τις επιχειρήσεις που μπαίνουν σε αναστολή παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο και δυνατότητα καταβολής σε 12 δόσεις. 
  • Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή η σύμβασή τους, δόσεις ρυθμίσεων που έχουν κάνει θα αποπληρώνονται στο τέλος της ρύθμισης και σε αντίστοιχες δόσεις.
  • Όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, επεκτείνονται κατά δύο μήνες.
  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπαίνουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξάρτητα από την πτώση του τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστον 2.000 ευρώ. Το κόστος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 είναι 1 δισ. ευρώ, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 είναι 700 εκατ.

Σημειώνεται ότι, ισχύουν όλα όσα εξαγγέλθηκαν το Σάββατο, ενώ θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έχουν απώλειες λόγω της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων το 50% θα επιστρέφεται από την κυβέρνηση. Το κράτος θα καταβάλει τα ποσά απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτητη, αντί για συμψηφισμό με μελλοντικούς φόρους. 

Σύμφωαν με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις «τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020. Στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ».

Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» των 37,5 δισεκατομμυριών ευρώ, τόνισε ότι από αυτά, το 50% «χτίστηκε» το τελευταίο έτος, «από τη σημερινή Κυβέρνηση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, απόρροια της ενισχυμένης εποπτείας, καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας από το καλοκαίρι του 2018».

πηγή sputnicknews, kallitheapress fb

Related articles

Xατζηγεωργίου: 6 νέα κρούσματα, 2.626 συνολικά και 144 θάνατοι.

Τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Σε 6 τα νέα κρούσματα κορωνοιού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.Την ίδια ώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο […]

«Μακιαβελικά παιχνίδια που προσβάλλουν τους Μαρουσιώτες»

Σκληρή επίθεση κατά της Μαρίνας Σταυράκη – Πατούλη ως προς την απόφασή της να διεκδικήσει την δημαρχία Αμαρουσίου, αλλά και για το έντονο πολιτικό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Νικολαράκος. Στην ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: «Προκαλούν θλίψη, τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *