App Icon

Χρονολόγιο του αντιφασιστικού κινήματος: Πώς το ταξικό κίνημα εμπόδισε την προσαρμογή της Χρυσής Αυγής και πέτυχε την περιθωριοποίηση της

Η Χρυσή Αυγή ενδυναμώθηκε από το αστικό μπλοκ την περίοδο 09-11 ως δύναμη καταστολής στο ανερχόμενο ταξικό κίνημα που αναζητούσε μια εναλλακτική στρατηγική ενάντια στο καταρρέον μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.

Σε συνδυασμό με το κατασταλτικό κράτος της ΝΔ μετά το 2012 έγινε προσπάθεια και επιτεύχθηκε μερικώς η τρομοκράτηση του μαζικού κινήματος. Οι απαγορεύσεις των απεργιών σε συνδυασμό με τα Τάγματα Εφόδου δημιουργούσαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος. Η οπισθοχώρηση της όποιας κινηματικής πολιτικής και η ηγεμονία της στρατηγικής της κοινοβουλευτικής ανάθεσης, καθιστούσε πια την «φασιστική πρόταση» ως συμπληρωματική τακτική του αστισμού, γι `αυτό και η ΝΔ προχωρεί (και κάτω από την πίεση του κινήματος) στη δίωξη για «τιθάσευση» των Ταγμάτων Εφόδου μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. 

Παρ` όλα αυτά, το 2014 η Χρυσή Αυγή παρέμενε συνομιλητής με το «βαθύ κράτος» και αναζητούσε την προσαρμογή της στο νέο πολιτικό σκηνικό. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στερεί από τους ναζί το παραθυράκι διεξόδου ως «συμπληρωματική δύναμη» στο κράτος. Το αν θα παραμείνει πλέον ως δύναμη στον πολιτικό χάρτη του αστισμού θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της να διατηρήσει τους κοινωνικούς και οργανωτικούς μηχανισμούς της.

Η αδιάλλακτη μάχη από τις δυνάμεις του Μαχητικού Αντιφασισμού στέρησαν την κρίσιμη διετία 2015 – 2016 τη δυνατότητα κατοχύρωσης της Χρυσής Αυγής ως συστημικής δύναμης. Η ναζιστική συμμορία είχε εγκαταλείψει οριστικά τα προηγούμενα «κάστρα» σε Νίκαια και Άγιο Παντελεήμονα και αναζητούσε νέα σχέδια. Όμως, πόντο – πόντο, από γειτονιά σε γειτονιά, από θέμα σε θέμα, η Χρυσή Αυγή αδυνατούσε να δημιουργήσει μια μίνιμουμ πολιτική ατζέντα και να συγκροτήσει πολιτικές και οργανωτικές δράσεις ερχόμενη αντιμέτωπη με τις δυνάμεις του Μαχητικού Αντιφασισμού.

Το 2018 τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που στήνει η ΝΔ και η ανάδειξη της αντικομμουνιστικής ατζέντας από τις δυνάμεις του αστισμού, δίνει ξανά «χώρο» στους νεοναζί. Παρ` όλα αυτά το «πουλάκι» έχει πετάξει. Η Χρυσή Αυγή παίζει περιφερειακό – συμπληρωματικό ρόλο, κύρια γύρω από επιθέσεις σε στέκια και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στις μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις που στήνονται ανάλογα με τα «κέφια» της ΝΔ και των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ.

Η εκδίωξη της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο είναι η λήξη της μεταχρονολογημένης επιταγής που δόθηκε στο κίνημα την περίοδο `15-`17. Δυνάμεις της αριστεράς που θεωρούσαν την αντιφασιστική πάλη ως «Συριζαϊκό σχέδιο» έμειναν έξω από αυτό το κίνημα (εκτός των διαδηλώσεων «μνήμης» του Σεπτέμβρη και των Ιμίων) και φυσικά δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν ούτε εκλογικά αυτή τη μίνιμουμ επιτυχία του ταξικού κινήματος.

Η κατάληξη της κεντρικής δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών θα είναι η ύστατη χορογραφία της φασιστικής παρένθεσης στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ανάλογα με τα σχέδια του βασικού αστικού πολιτικού προσωπικού – της κυβέρνησης της ΝΔ – θα εξαρτηθεί η αυστηρότητα των ποινών ή το «ξέπλυμα» των νεοναζί στην αντικομμουνιστική κολυμπήθρα της «νέας» ευρωπαϊκής δεξιάς.

2014 | Η ηγεμονία της ΝΔ βασίζεται σε πήλινα πόδια! Τα Τάγματα Εφόδου δεν είναι ανίκητα! Να διώξουμε το φόβο από το ταξικό κίνημα

Το καλοκαίρι του 2014 ιδρύεται η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου καταθέτει δημόσια μία ‘ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ’ – γνωστή ως ‘σχέδιο τριών σημείων’ – με την οποία προτείνεται στις αντιφασιστικές συλλογικότητες του κινήματος η προετοιμασία αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής: α) στην πρώτη επέτειο της εκτέλεσης των ναζί μπράβων στο Ν. Ηράκλειο το Νοέμβρη, β) στην επέτειο των εθνικιστικών Ιμίων τον Ιανουάριο, και γ) στο χτίσιμο «φασιστικής Πρωτομαγιάς» που δοκίμαζαν τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτή την προετοιμασία το αντιφασιστικό κίνημα θα αναμετριόταν πρώτα με το φόβο που είχε μπολιαστεί τα τελευταία χρόνια και επιπλέον μέσα από τις δράσεις θα έβρισκε νέους πολιτικούς διαδρόμους ανασύνταξης.

 • Την 1η Νοέμβρη του 2014 με την ΚΕΔ και μικρές δυνάμεις της αναρχίας (που δεν υπάρχουν σήμερα όπως πχ το Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας) αλλά και την ΚΕΕΡΦΑ, δημιουργείται η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Ν. Ηράκλειο κόντρα στην προσπάθεια θυματοποίησης της Χρυσής Αυγής. Η πλειοψηφία των οργανώσεων της αριστεράς αρνείται να συμμετέχει και την θεωρεί «ακραία» ενώ η πλειοψηφία της αναρχίας καλεί στο Μαρούσι!
 • Τον Δεκέμβρη του 2014, μετά την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ, η ΟΡΜΑ θεωρεί πως μπαίνουμε σε περίοδο Αντιφασιστικής – Αντικαπιταλιστικής Αντεπίθεσης και πως οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ρωγμές στο αστικό μπλοκ καταθέτοντας προωθητικές πολιτικές και τακτικές. Ειδικά στο αντιφασιστικό κίνημα, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε πλήρη αναστροφή του συσχετισμού με τη Χρυσή Αυγή

2015 | Αντιφασιστική – Αντικαπιταλιστική Αντεπίθεση

 • Η αντιφασιστική διαδήλωση στα Προπύλαια στην επέτειο των Ιμίων το Φεβρουάριο του 2015 συγκεντρώνει χιλιάδες διαδηλωτές μέσα στο πλαίσιο της πτώσης της κυβέρνησης της ΝΔ. Η πρόταση της ΟΡΜΑ για άμεση αμφισβήτηση της φασιστικής συγκέντρωσης της πλ. Ρηγίλλης, φέρνει σε ρήξη την Οργάνωση με συλλογικότητες της αναρχίας ως «καιροσκοπική που θα αφήσει ευάλωτες τις δυνάμεις του κινήματος στις δυνάμεις καταστολής». Μετά από αυτή τη διαφωνία στη στρατηγική της ‘Αντιφασιστικής Αντικαπιταλιστικής Αντεπίθεσης’, καμία συλλογικότητα του αναρχικού & αντιεξουσιαστικού χώρου δεν συμμετέχει στη μάχη της επετείου των Ιμίων.
 • Στις 13/5/2015 η Χρυσή Αυγή πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Πειραιά ενάντια στους πλειστηριασμούς. Στις 20/5 η ΟΡΜΑ καλεί σε συγκέντρωση στο ίδιο Πρωτοδικείο για την εκδίωξη των ναζί, η Χρυσή Αυγή δεν τολμά να εμφανιστεί και γίνεται πορεία που καταλήγει στα γραφεία της ναζιστικής συμμορίας στον Πειραιά. Ο Λαγός καταγγέλλει στις 27/5 από το έδρανο της Βουλής επίθεση στα τοπικά γραφεία με ανάληψη ευθύνης.
 • Στις 3/12/2015 πραγματοποιείται αντιφασιστική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου ενάντια στη ρατσιστική ατζέντα που ήθελε να ανοίξει η Χρυσή Αυγή με αφορμή την κατάληψη του Ελληνικού από μετανάστες και πρόσφυγες.
 • Στις 13/12/2015 η Χρυσή Αυγή επιχειρεί ανοικτή εκδήλωση στο Δημοτικό κινηματογράφο Πειραιά ΣΙΝΕΑΚ. Η αντιφασιστική συγκέντρωση ακυρώνει τη δημόσια συγκέντρωση των ναζί. Παρ` όλο που η Χρυσή Αυγή είναι υπόδικη, οι Δημοτικές αρχές συνεχίζουν να παρέχουν διευκολύνσεις στην εγκληματική οργάνωση. Ο Μαχητικός Αντιφασισμός δεν αφήνει το «θεσμικό» πεδίο των Δήμων να αλωνίζουν οι ναζί. Ο Καμίνης και ο Δήμος Αθηναίων εκχωρούν το πάρκο Μπελογιάννη σε φασιστικό φεστιβάλ. Η επιμονή και ο αγώνας έφεραν (και μετά την απόφαση δημάρχου Πάτρας Πελετίδη στα τέλη του 2016) την οριστική απομόνωση των ναζί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

2016 | Οι ναζί εκδιώκονται από κάθε πόλη – γειτονιά – κοινωνικό χώρο

 

 • Στις 30/1/2016 το αντιφασιστικό κίνημα ακυρώνει τη φασιστική σύναξη των Ιμίων. Για πρώτη φορά μετά το 2010 οι ναζί δεν διαδηλώνουν στην Αθήνα.
 • Στις 8/2/2016 αντιφασιστική συγκέντρωση διαλύει την ίδρυση ρατσιστικής επιτροπής κατοίκων στο Κερατσίνι. Οι ναζί στήνουν εγκληματική ενέδρα στους αγωνιστές της ΟΡΜΑ στον ΗΣΑΠ Πειραιά που αποκρούεται αποφασιστικά. Μετά από αυτό το κάζο οι ναζί δεν δοκιμάζουν να ξαναστήσουν ποτέ αντίστοιχη «επιτροπή».
 • Στις 8/4/2016 η αντιφασιστική συγκέντρωση αποκρούει τη συντονισμένη κυκλωτική επίθεση των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής και της αστυνομίας στον Πειραιά. Η ρατσιστική σύναξη δεν γίνεται ποτέ στην πλατεία Κοραή και από τότε στον Πειραιά γίνονται μόνο αντιφασιστικές, αριστερές ή αναρχικές εκδηλώσεις με τους φασίστες να μην μπορούν να βγουν από τα γραφεία τους.
 • Στις 16/6/2016 αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο Crystal City που φιλοξένησε σύσκεψη της Χρυσής Αυγής. Αντίστοιχη έγινε στις 5/11/2016 στο Stratos Vassilikos. Στα 2017 (όπως ομολόγησε δημόσια ο «φύρερ» Μιχαλολιάκος) η Χρυσή Αυγή δεν είχε πρόσβαση σε δημόσιο ή δημόσιας χρήσης ιδιωτικό χώρο.
 • Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μεταφερθεί στο Εφετείο και υπάρχει ενιαία είσοδος. Τα Τάγματα Εφόδου δημιουργούν φασιστικό face control και αναγκάζουν δικηγόρους και συμπαραστάτες να μπαίνουν με συνοδεία αστυνομίας. Από τότε που ξεκίνησε η δίκη στις 20/4/2015 οι ναζί μέσα από επιθέσεις και προπηλακισμούς (ακόμα και στη Μάγδα Φύσσα!) προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο στους αντιφασίστες. Στις 13/9/2016 πραγματοποιείται μια πρώτη δράση αντιμετώπισης της τρομοκρατίας όταν η είσοδος καταλαμβάνεται από δυνάμεις του Μαχητικού Αντιφασισμού. Στις 1/11/2016 σε προγραμματισμένη συγκέντρωση, τα Τάγματα Εφόδου την ώρα που από τους ασυρμάτους της αστυνομίας ανακοινώνεται «έρχεται η ΟΡΜΑ» επιδιώκουν σύγκρουση. Στην πράξη κυνηγιούνται κλαίγοντας στους διαδρόμους και οι αντιφασίστες μπαίνουν με συνθήματα και γροθιές υψωμένες στην αίθουσα του δικαστηρίου. Από τότε καθιερώνεται η δεύτερη είσοδος και η φασιστική τρομοκρατία τελειώνει οριστικά και μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο.
 • Στις 17/12/2016 ο Μαχητικός Αντιφασισμός ακυρώνει ρατσιστική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Βοτανικό. Με αφορμή το ισλαμικό τέμενος επιδιώκεται μια ρατσιστική κατάληψη και η δημιουργία φασιστικού κέντρου δράσης. Ούτε στο Βοτανικό στήνεται ισλαμοφοβικός, φασιστικός θύλακας.

2017 | Το αντιφασιστικό κίνημα μαζικοποιείται και ο φόβος μεταφέρεται στην απέναντι μεριά

 • Στις 28/1/2017 η Μαυροκόκκινη Αντιφασιστική σημαία παρελαύνει στο μνημείο πεσόντων των Ιμίων στην πλατεία Ρηγίλλης. Μαζί με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές διατρανώνουμε την έχθρα μας στην κλιμάκωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Για τη Χρυσή Αυγή έχουν απομείνει μόνο τα κεντρικά γραφεία της.
 • Στις 7/2/2017 εκδιώκεται το φασιστικό σωματείο που διεκδικούσε νομιμοποίηση στο συνέδριο του ΕΚΑ. Οι ναζί αντιπρόσωποι κρύβονται στα τραπεζάκια της ΔΑΚΕ για να αποφύγουν την αντιφασιστική κινητοποίηση.
 • Στις 20/9/2017 σε συνέχεια της χειμωνιάτικης επίθεσης του Λαγού στο Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος, επιδιώκουν το σχέδιο φασιστικής γκετοποίησης του Περάματος. Καλούν σε προκλητική συγκέντρωση δύο μόλις μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και σε συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα χτίζουν φασιστική τρομοκράτηση της γειτονιάς. Η ηρωική αντιφασιστική συγκέντρωση που δέχτηκε την επίθεση των Ταγμάτων Εφόδου αποτέλεσε το κέντρο αντεπίθεσης στη γειτονιά. Με συνεχείς εξορμήσεις στα Καραβάκια, στα σχολεία, στους δρόμους του Περάματος, με μια πολιτική εκδήλωση στη Σαλαμίνα 11/12 που δέχθηκε εκ νέου επίθεση από ναζί και με μια διαδήλωση στις 16/12 στο Πέραμα το ναζιστικό σχέδιο πετιέται στα σκουπίδια. Η Τοπική Οργάνωση Περάματος της Χρυσής Αυγής κλείνει τον Ιανουάριο του 2018.

2018 | Η φασιστική συμμορία έχει ήδη τελειώσει, και το «πτώμα» της το συντηρεί η εθνικιστική ατζέντα της ΝΔ

 • Τελευταίο αποκούμπι το λακέδικο εργοδοτικό σωματείο Άγιος Νικόλαος της Ζώνης Περάματος. Στελέχη της φασιστική συμμορίας προσπαθούν να στήσουν απεργοσπαστικό σωματείο στην COSCO δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας στο ταξικό σωματείο. Παράλληλα στήνουν εγκληματική ενέδρα σε κλιμάκιο της ΟΡΜΑ στις 26/5. Ο «πρόεδρος» Κυριτσόπουλος κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές του 2019 και παίρνει το μισό ποσοστό από αυτό των ήδη πεσμένων κομματικών ποσοστών. Το Πέραμα είναι από τους ελάχιστους δήμους που δεν πέρασε σε δεξιό ρεβανσιστικό ψηφοδέλτιο. Η δίκη των παρακρατικών πρόκειται να ξεκινήσει στις 20/1/2020.

2019 | Η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής μετά το 2012: άλλη μια «μαύρη επταετία» φτάνει στο τέλος της

 • Δημοτικές και Κοινοβουλευτικές Εκλογές: Η Χρυσή Αυγή παίρνει 2,93% και χάνει τις βουλευτικές αποζημιώσεις και ασυλίες. Το αστικό μπλοκ είχε προειδοποιήσει ήδη από τις Δημοτικές Εκλογές στη Θεσσαλονίκη όπου ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο των ναζί. Ο αστισμός απέσυρε την εμπιστοσύνη του στα Τάγματα Εφόδου. Πώς να εμπιστευτούν τις τύχες του πολιτικού συστήματος σε μια πολιτική συμμορία που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Μαχητικού Αντιφασισμού;

Η επόμενη μέρα

Φυσικά και δεν ξεχνάμε τους δεκάδες αγωνιστές και συλλογικότητες εκτός Αθηνών που έδωσαν το δικό τους αγώνα ενάντια σε φασιστικά σχέδια. Οι ναζί προσπάθησαν, δημιουργώντας «δράσεις» πχ ρατσιστικές σε νησιά ή στη Β. Ελλάδα, να χτίσουν πολιτική υπεραξία. Όμως η κατάρρευση του φασιστικού «κέντρου» στην Αθήνα καθιστούσε αναξιόπιστη τη ναζιστική, εγκληματική μηχανή.

Η συντριβή της Χρυσής Αυγής δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή χωρίς ένα μαζικό κίνημα έστω και με κοινοβουλευτικές αυταπάτες που να αναζητά πολιτική στρατηγική κόντρα στα σχέδια της αστικής τάξης. Η νικηφόρα πολιτική του Μαχητικού Αντιφασισμού δεν χτίστηκε κόντρα στις λανθασμένες τακτικές του προηγούμενου διαστήματος αλλά με συντροφικότητα ΠΛΑΪ – ΠΛΑΪ! Ο εχθρός του αντιφασιστικού και γενικότερα του ταξικού κινήματος, δεν είναι ο «πασιφισμός» ή η «αντικοινωνική βία». Δεν είναι καν ο «ρεφορμισμός» και η αδυναμία κατάθεσης στρατηγικής και τακτικής «σύγκρουσης».

Ο εχθρός βρίσκεται στο αστικό μπλοκ και στα πολιτικά επιτελεία του. Ο εχθρός βρίσκεται στην αντικομμουνιστική υστερία, στην εθνικιστική προπαγάνδα που προβάλλει την «εθνική» κόντρα στην «ταξική» ενότητα, στο ρατσισμό. Ο εχθρός βρίσκεται στη ρεβανσιστική κυβέρνηση της ΝΔ που θα επιδιώξει να «σβήσει» από τον πολιτικό χάρτη τις πολιτικές αναζητήσεις του ταξικού κινήματος τα τελευταία 10 χρόνια που τρόμαξαν τα ευρωπαϊκά καθεστώτα.

Οι κατακτήσεις σε πολιτική, οργάνωση, ιδεολογία και μέθοδο που κερδήθηκαν μέσα από τη συντριβή της φασιστικής συμμορίας αποτελούν κατάκτηση του ταξικού κινήματος και μέσα από αυτές τις εμπειρίες θα μπορέσουμε στον επόμενο γύρο να προβάλλουμε μια διαφορετική προοπτική για την ανθρωπότητα κόντρα στον κανιβαλισμό του κεφαλαίου και τις συμβιβαστικές πολιτικές, την προοπτική της Εξέγερσης και του Κομμουνισμού.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Από 15 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου - Μαντζαγριωτάκη & Εσπερίδων…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel