ΧΙΟΣ. Η ορχιδέα του Ομήρου.

Χίος, το νησί του Βορείου Αιγαίου, του μαστιχόδεντρου που παράγει την μαστίχα… και του Ομήρου. Ναι, η Χίος είναι περήφανη που στη γη της έζησε και δίδαξε ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών ο Όμηρος.

Ο Όμηρος δίδαξε για χρόνια στη Βόρεια Χίο, όπου και συναντάμε την πασίγνωστη ‘πέτρα του Ομήρου’ την Δασκαλόπετρα όπου κατά την παράδοση δίδασκε τους μαθητές του ο μέγας ποιητής.( η πέτρα αποτελεί τη βάση αρχαίου αγάλματος της θεάς Κυβέλης).

Στην Χίο όλοι γνωρίζουν ότι φύονται –εκτός από την μοναδική στον κόσμο μαστίχη-, και οι τουλίπες Χίου, κοινώς λαλάδες στην ντοπιολαλιά, αυτοφυείς που δεν τις συναντάς πουθενά αλλού.

Εκτός από τους λαλάδες λοιπόν, στην Χίο φύονται κι ορχιδέες αυτοφυείς, περίπου 90 είδη. Ανάμεσα τους και μία σπάνια ορχιδέα η Ορχιδέα του Ομήρου. Την ονόμασαν έτσι προς τιμήν του δασκάλου Ομήρου. Όλες τις ορχιδέες τις συναντάμε στο βόρειο τμήμα του νησιού, εν αντιθέσει με τις τουλίπες και το μαστιχόδεντρο που φύονται
αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού. Είναι αξιοπερίεργο η διαφορά της χλωρίδας ανάμεσα στην Βόρεια και Νότια Χίο.
Στις φωτό: Η πέτρα του Ομήρου στην Δασκαλόπετρα, λαλάδες Χίου, η ορχιδέα του Ομήρου και Ορχιδέες Χίου.

Πηγή: διαδίκτυο.

Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.
Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

διάβασε και αυτό  Ο Ποδηλάτης του Κόσμου Γρηγόρης Βεροιώτης μαζι μας με Διαδικτυακές Ραδιοφωνικές Ορθοπεταλιές και όχι μόνο...

Απάντηση

Recommended
Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ατέχνως»…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: