Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς για Υιοθεσία και αναδοχή παιδιών

Νέα διαδικασία για την υιοθεσία ή την αναδοχή παιδιών με τους υποψήφιους θετούς γονείς και αναδόχους να πρέπει να πραγματοποιήσουν ειδικά σεμινάρια και αξιολόγηση και μετά να καταθέσουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τι συμβουλεύει τους υποψήφιους μια ανάδοχη μητέρα.

Περίπου 2.000 παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα σε κρατικά ιδρύματα μπορούν να υιοθετηθούν ή να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες

Ο νέος νόμος (4538/2018) περί υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών έχει θέσει νέα δεδομένα σε μια υπόθεση που ταλαιπωρεί χρόνια ολόκληρα την ελληνική κοινωνία, καθώς, μέχρι πρότινος, οι διαδικασίες ήταν μακροχρόνιες και πολλές φορές ατελέσφορες για τους υποψήφιους γονείς ή αναδόχους.

Με τη νέα διαδικασία, οι θετοί γονείς ή ανάδοχοι -εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και εφόσον παρακολουθήσουν το ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης διάρκειας 30 ωρών- θα μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα Αναδοχής-Υιοθεσίας που δημιουργήθηκε (anynet.gr) και στη συνέχεια να γίνει το συνταίριασμα, δηλαδή η κατάλληλη επιλογή γονιών και παιδιού.

Το συνταίριασμα γονιών και παιδιών έχει ήδη αρχίσει από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Αναστασία Τζαμπαζλή, δήλωσε στο Sputnik τη σημαντικότητα της ψηφιοποίησης της όλης διαδικασίας μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία -όπως τόνισε- θα μειώσει δραστικά τον χρόνο ολοκλήρωσης των υιοθεσιών και των αναδοχών.

«Μέχρι τώρα χρειάζονταν πέντε-έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία υιοθεσίας. Τώρα μειώνεται και θα γίνεται σε ένα χρόνο» είπε χαρακτηριστικά η κα Τζαμπαζλή.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και αναπληρώτρια διευθύντρια του παραρτήματος Προστασίας Παιδιού ΚαβάλαςΜαρία Δερμιτζή, τα σεμινάρια που πραγματοποιούν οι υποψήφιοι θετοί γονείς ή οι ανάδοχοι είναι πάρα πολύ σημαντικά.

διάβασε και αυτό  Σοκαριστικό περιστατικό – 13χρονη προσέγγισε ερωτικά ηλικιωμένο για να τον ληστέψει

Στην περιοχή της, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο σεμινάριο που διάρκεσε ένα μήνα όπου έγιναν πέντε συναντήσεις διάρκειας 6 ωρών η κάθε μία.

«Με τον νέο νόμο, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ζευγάρι ή ένα μεμονωμένο άτομο για να γραφτεί στην πλατφόρμα και να μπει στο μητρώο υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονιών είναι η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου» ανέφερε η κα Δεμιρτζή.

Το πρώτο σεμινάριο ολοκληρώθηκε και το παρακολούθησαν οκτώ ζευγάρια και δύο μεμονωμένα άτομα, τα οποία μέσω του σεμιναρίου αξιολογήθηκαν, διερευνήθηκαν τα κίνητρά τους για την υιοθεσία και την αναδοχή και ενημερώθηκαν για μια σειρά από ουσιαστικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών και άλλα.

Πέραν αυτών, οι υποψήφιοι γονείς και ανάδοχοι καταθέτουν και μια σειρά από σημαντικά έγγραφα -όπως γνωματεύσεις γιατρών και ψυχιάτρων– αλλά και δικαστικά έγγραφα, όπως περί ποινικού μητρώου.

Τα όρια ηλικίας για να γίνει κάποιος θετός γονέας ή ανάδοχος είναι από 30 έως 60 ετών και η διαφορά ηλικίας που μπορεί να έχουν με τα παιδιά, είναι το λιγότερο 18 έτη και το μεγαλύτερο, 50 έτη.

«Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο έχουν μεγάλη λαχτάρα και αγωνία για να αποκτήσουν παιδί» σημείωσε η κα Δεμιρτζή σημειώνοντας ότι πανελλαδικά το συνταίριασμα παιδιών και υποψήφιων γονέων-αναδόχων ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Συμβουλές μιας ανάδοχης μητέρας

Το Sputnik συνομίλησε με μια κυρία (τα στοιχεία της οποίας για ευνόητους λόγους δεν αναγράφονται) η οποία παρότι είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών αποφάσισε το 2014 να γίνει ανάδοχη μητέρα για ένα εννιάχρονο κορίτσι.

Όπως μας εξήγησε, γνωρίστηκαν σε ένα ίδρυμα το οποίο επισκέπτονταν μαζί με μια ομάδα προσφέροντας εθελοντική δράση.

διάβασε και αυτό  Απεβίωσε η Ζωή Σαράντη μητέρα των ιδιοκτητών της ΟΛΥΜΠΟΣ

Εννέα μήνες αφότου πρωτοσυναντήθηκαν, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, το πήρε στο σπίτι όπου και συνεχίζει να το μεγαλώνει μέχρι και σήμερα. Η έφηβη πια έχει όνειρα να γίνει δασκάλα.

Η ανάδοχη μητέρα, έχοντας μεγαλώσει ήδη τέσσερα παιδιά, και μεγαλώνοντας τώρα το 15χρονο κορίτσι ξέρει πολύ καλά ότι το μεγάλωμα των παιδιών και η ανατροφή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά για τα παιδιά που βρίσκονται κάποια στιγμή της ζωής τους σε κάποιο ίδρυμα, η ψυχή τους, όπως λέει, «είναι πληγωμένη».

Η συμβουλή της στους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς είναι μία. «Να είναι πάρα πολύ σίγουροι γιατί δεν έχει πισωγύρισμα. Πρόκειται για ήδη πληγωμένες ψυχές που ελπίζουν ότι βρήκαν ένα σπίτι» είπε χαρακτηριστικά.

Η διαφορά μεταξύ αναδοχής και υιοθεσίας

Για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα υπάρχουν οι υποψήφιοι θετοί ή ανάδοχοι γονείς έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαδικασίες. Της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Στην υιοθεσία, που είναι μια νομική πράξη, σύμφωνα με την κα Τζαμπαζλή, το παιδί αποκτά ως προς τη θετή του οικογένεια την ίδια νομική σχέση που έχει κάθε παιδί με τη βιολογική του οικογένεια.

Στην αναδοχή τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς, στην περίπτωση αυτή, έχουμε ένα παιδί που δεν είναι δυνατόν να ζει με την βιολογική του οικογένεια (για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) οπότε «αναζητείται ανάδοχη οικογένεια που διασφαλίζει την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού».

Στην περίπτωση της αναδοχής, το παιδί διατηρεί το επώνυμο του ενώ η επιστροφή στην φυσική οικογένεια είναι ο στόχος αν αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Επίσης, τη γονική μέριμνα μπορεί να την έχουν οι φυσικοί γονεις, οι ανάδοχοι γονείς, ή το ίδρυμα όπου φιλοξενήθηκε το παιδί.

διάβασε και αυτό  Καλή Παναγιά...

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Tο έργο της ανάπλασης της παραλίας είναι κρίσιμο για το…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: