App Icon

Ύφεση μεγαλύτερη και εκείνη της κρίσης του 2008 αναμένει το ΔΝΤ.

Ύφεση αντίστοιχή ή ακόμη και χειρότερη από εκείνη της οικονομικής κρίσης του 2008 αναμένει για εφέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της G20 η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανάφερε στη δήλωση της πως το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ήδη ανυπολόγιστο και πως όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και να περιορίσουν τις οικονομικές ζημίες.

«Αυτή είναι μια στιγμή αλληλεγγύης – και η αλληλεγγύη ένα σημαντικό θέμα της σημερινής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20», τόνισε.

Στο σημείο αυτό η Γκεοργκίεβα ανέφερε πως κατά την τοποθέτηση της εστίασε στα εξής τρία ζητήματα:

Πρώτον, στο ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 είναι αρνητικές και πως θα έχουμε μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου δυσμενής όπως εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή και χειρότερη. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως αναμένεται ανάκαμψη το 2021 και πως όσο ταχύτερα σταματήσει ο ιός, τόσο ταχύτερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη.

«Υποστηρίζουμε έντονα τις έκτακτες δημοσιονομικές δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει πολλές χώρες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Χαιρετίζουμε τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών για να διευκολύνουν τη νομισματική πολιτική. Αυτές οι τολμηρές προσπάθειες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και ολόκληρης την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη περισσότερα θα χρειαστούν, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

διάβασε και αυτό  Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ διαφωνώντας για την πολιτική έναντι της νόσου.

Δεύτερον, στο ότι αν και οι προηγμένες οικονομίες είναι γενικά σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στην κρίση, πολλές αναδυόμενες αγορές και χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Αυτές οι χώρες που επηρεάζονται σοβαρά από τις εξωτερικές κεφαλαιακές ροές θα πληγούν από την υποχώρηση της εγχώριας δραστηριότητας.

Τρίτον, στο τι μπορεί να κάνει το ΔΝΤ για να στηρίξει τα μέλη του. Όπως είπε το Ταμείο επικεντρώνεται στη διμερή και πολυμερή εποπτεία αυτής της κρίσης και σε δράσεις πολιτικής για να μετριάσει τον αντίκτυπό της.

«Θα επεκτείνουμε μαζικά τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης που προσφέρουμε. Σχεδόν 80 χώρες έχουν ζητήσει τη βοήθειά μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τα άλλα διεθνή όργανα για να δώσουμε μια συντονισμένη απάντηση», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και επανέλαβε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναπτύξει  το σύνολο της δανειοδοτικής του ικανότητας ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

«Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», ανέφερε και απεκάλυψε πως η την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ διερευνά μια πιθανή πρόταση που θα διευκόλυνε ένα δίκτυο πιστωτικών γραμμών τύπου swap «αλά ΔΝΤ».

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Περίπου 8.000 με 10.000 άτομα ενδέχεται να έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα από…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: