ΑΛΛΑ

Ένα μήνυμα ευζωΐας, από το Περού για την Ελλάδα

Πριν από χρόνια ξεκίνησε ένα ταξίδι, εδώ στην Ελλάδα, στην κοσμοθεωρία, την γνώση και την πρακτική ενός μοναδικού τρόπου ζωής, του αυτόχθονου λαού του Περού. Οι εισηγητές αυτής της γνώσης, ήταν από τότε, και συνεχίζουν να είναι οι Juan Nuñez del Prado, Ανθρωπολόγος και Αρχαιολόγος, επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Κούσκο, και ο Ivan Nuñez del Prado, Μηχανολόγος Μηχανικός, οι οποίοι άρχισαν πριν λίγα χρόνια να διδάσκουν και στην χώρα μας. Με τον ίδιο τρόπο, γύρω στα 30 χρόνια τώρα, ταξιδεύουν σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, και έχουν δημιουργήσει φίλους και μαθητές σε πολλές χώρες.

 

Γεννημένοι στο Κούσκο του Περού, την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα μιας τεράστιας αυτοκρατορίας της Νότιας Αμερικής, αυτής των Ίνκας, κουβαλούν το χρώμα του σύγχρονου δυτικού Περού, της πολύχρωμης σύγχρονης κουλτούρας, και το άρωμα των αυτόχθονων Ινδιάνων, πλάϊ στους οποίους μαθήτευσαν. Κάνοντας την ακαδημαϊκή έρευνά του, ο Juan, συνάντησε τους μεγαλύτερους δασκάλους της ανδινής παράδοσης. Θα μπορούσε να έχει μαγευτεί από το χρώμα, την ατμόσφαιρα, την ιδιαιτερότητα: ήταν άλλωστε Ανθρωπολόγος. Και σαν τον ζωγράφο που μαγεύεται από το μοντέλο του, θα μπορούσε να βουτήξει σε αυτό το πεδίο έρευνας. Αυτό όμως που στ’ αλήθεια είδε να ξεπροβάλει από την μαθητεία του κοντά στους δασκάλους του, ήταν κάτι ακόμη πιο μαγευτικό: Η Προσωπική του Δύναμη. Αυτό που κάνει τον άνθρωπο δυνατό, ισορροπημένο, αυτάρκη.

«…Μας ενδιαφέρει η κατανόηση του ανθρώπου. Αυτή η κατανόηση μας φέρνει εκπληκτικά πράγματα: πρώτον είμαστε πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της φύσης. Είμαστε οι μόνοι που μπορούν να καθοδηγούν τις ενέργειες, γιατί έχουμε την ελεύθερη βούληση… Ακόμα ένα καλό νέο, μέσα μας υπάρχει ο σπόρος του απόλυτου δυναμικού. Αν τον βρείτε και τον αγγίξετε, τότε θα έχετε την αντίληψη ενός μεγάλου σημαντικού πράγματος. Θα δείτε πόσο όμορφοι είστε μέσα σας. Και θα ερωτευτείτε τον εαυτό σας. Αλλά αυτό θα σας αναποδογυρίσει όλη την οπτική του κόσμου. Θα σας αναπτύξει μια εκπληκτική αυτοεκτίμηση, γιατί θα δείτε πως είστε φορείς ενός εκπληκτικού παράγοντα και είναι αρετή αυτό, ο Εαυτός σας»… – Juan Nuñez Del Prado

διάβασε και αυτό  Γιάννης Φωστηρόπουλος Πάνω από 800 παιδιά στο Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Παλαιού Φαλήρου

Αυτά είναι πράγματι καλά νέα, γιατί είναι όλα όσα χρειάζεστε για να έχετε μια αφθονία στην ζωή. Γιατί έχετε την ζωντανή ενέργεια που μας χρειάζεται για να αναπτυχθούμε γιατί είναι το μόνο που χρειάζεται ο σπόρος, να φάει αυτή την ενέργεια. Αν έχετε κάνει το πρώτο βήμα θα γίνετε μάρτυρες ενός θαυμαστού πράγματος. Θα δείτε την θαυμαστή ανάπτυξη ενός μεγάλου όντος μέσα σας. Κάτι που είναι ο εαυτός σας αλλά δέκα φορές καλύτερος. Και που είναι διαθέσιμος για εσάς, 25 ώρες την ημέρα.

Πρόκειται για μια πνευματική τέχνη, όπως και οι πολεμικές τέχνες είναι μορφές τέχνης. Δεν χρειάζεται να πιστέψετε κάτι. Απλώς το κάνετε και παρατηρείτε. Η μητέρα Γη σας στηρίζει για να μεγαλώσετε, ο πατέρας Κόσμος σας καλεί για να μεγαλώσετε, τότε ποιός μπορεί να σας σταματήσει; Πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι η προσωπική δύναμη, αλλά η δύναμη στην πραγματικότητα είναι ανάμεσα στο να είσαι ικανός να κάνεις κάτι και στο να μην είσαι. Όλες οι άλλες δυνάμεις χειραγώγησης κ.λπ. δεν έχουν σημασία. Είναι η δύναμη του να μπορείς να κάνεις να συμβεί κάτι για σένα. Το τί πραγματικά επιθυμείτε να καταφέρετε δεν είναι δική μας δουλειά. Η δουλειά μας είναι να σας βοηθήσουμε να βρείτε τον τρόπο να το κάνετε να συμβεί. Με αυτή την τέχνη μπορείς να επιτύχεις την ευζωία. Δεν μιλώ για ευτυχία. Δεν σας προσφέρουμε ευτυχία. Σας προσφέρουμε την ικανότητα να έχετε ευζωία. Πέρα από κάθε συνθήκη. Κάθε τί μπορεί να είναι άσχημο γύρω σας, αλλά εσείς θα είστε καλά. Και όταν αισθάνεστε καλά, αρχίζετε να βλέπετε, αυτά που οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν. Π.χ. να βλέπετε τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κόσμος σε κάθε όν» – Juan Nunez del Prado, Αθήνα.

 

Ένα μήνυμα από το Περού, που μας αφορά όλους

Δεν είναι λίγα τα μέρη του πλανήτη που έχουν διατηρήσει αυτούσια, σε μεγάλο ποσοστό, μια αρχαία παράδοσή τους. Παράδοση, με την κοσμοθεωρία της, τα συγκεκριμένα της έθιμα και συνήθεια, με το δικό της “χρώμα”… Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά τί σημαίνει να κουβαλάς έναν θησαυρό γνώσης και πλούτου, αλλά να σου λείπουν σημαντικοί κρίκοι από την βαρειά αλυσίδα της κληρονομιάς σου: Τί πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για αυτό ή για εκείνο; πώς αντιδρούσαν σε αυτό ή σε εκείνο; πώς ζούσαν την καθημερινότητά τους; Έχουμε κείμενα, υπόνοιες, αλλά όχι μια ξεκάθαρη εικόνα. Τα κομμάτια ενός παζλ αναδημιουργούνται από ευρήματα, που ευτυχώς είναι αρκετά και σημαίνοντα. Αλλά όχι “όλα”.

διάβασε και αυτό  Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ιταλική Vogue κυκλοφορεί με ένα κενό, ολόλευκο εξώφυλλο.

Όταν πριν από χρόνια στάθηκαν μπροστά σε έναν κύκλο “μαθητών” δύο άνθρωποι από το Περού, δεν περιμέναμε να ξεδιπλώσουν μπροστά μας έναν καμβά, με αψεγάδιαστα κομμάτια σε κάθε τους λεπτομέρεια. Δεν περιμέναμε να ακούσουμε για ανθρώπους που, σήμερα, τόσους αιώνες μετά τον 16ο, συνεχίζουν να βαδίζουν με τον ίδιο τρόπο, να κινούνται με τον ίδιο τρόπο, να αντιμετωπίζουν την ζωή με τον ίδιο τρόπο, όπως τότε.

Οι “απόγονοι των Ίνκας”, όπως αποκαλούνται οι Q’eros, στις απομονωμένες περιοχές του Περού, κρατούν την παράδοση των Ίνκας, και την διατηρούν με σεβασμό. Και φαίνεται να μεταφέρουν για εμάς ένα πολύ επίκαιρο και οικουμενικό μήνυμα.

Οι δύο Περουβιανοί που στάθηκαν μπροστά μας τότε, ο Juan και ο Ivan, δύο σύγχρονοι επιστήμονες, που έχουν λάβει την δυτική επιστημονική εκπαίδευση, όπως την γνωρίζουμε. Όμως, μας μίλησαν για την άλλη πλευρά του Περού. Για την αρχαία παράδοση που διατηρήθηκε τόσους αιώνες, όπως τα χιόνια στις κορυφές των Άνδεων, που δεν λιώνουν ποτέ.

Ο Juan και ο Ivan εκπαιδεύτηκαν για πολλές δεκαετίες, δίπλα σε μεγάλους δασκάλους της παράδοσης των Άνδεων. Για όποιον τους γνωρίζει έστω και λίγο, θα αναγνωρίσει αυτή την λεπτομέρεια: Δεν σταματούν ποτέ να μιλούν για τους δασκάλους τους. Τόσο, που φεύγοντας από κοντά τους, νομίζεις ότι έχεις αγγίξει το ρούχο τους, ότι έχεις ακούσει τη φωνή τους. Κι ας μην τους συνάντησες ποτέ, εσύ.

Ο Juan και ο Ivan μας εκμηστυρεύτηκαν το τόσο σημαντικό επίκαιρο και οικουμενικό μήνυμα που έφερναν μαζί τους: “Μπορείς να είσαι καλά, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”!

Ακούγεται ακραίο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας, ο μέσος Ευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια. Τί  μπορεί να σημαίνει όμως αυτό;

διάβασε και αυτό  Erevna Press webradio Συνεχίζουμε με μουσική 17 Δεκέμβρη live με εκπομπές συντονιστείτε...live 24... www.kalitheapress.gr

Η ανδινή παράδοση είναι ένας συνδυασμός από πολλά έθνη, όπως η Κολομβία, το Περού, η Βολιβία, ο Ισημερινός. Και είναι ένας από τους επτά αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Το εκπληκτικό όμως είναι ότι η αυτοκρατορία που απλώθηκε, με αυτό τον πολιτισμό, ποτέ δεν ανέπτυξε μαθηματικά, ποτέ δεν ανέπτυξε την φιλοσοφία, ποτέ δεν ανέπτυξε την εμπειρική επιστήμη σαν αυτή του Αριστοτέλη.

Πώς μπόρεσαν λοιπόν οι Ίνκας να αναπτυχθούν χωρίς αυτά τα πολύτιμα εργαλεία; Πώς μπόρεσε να επικρατήσει μια τεράστια αυτοκρατορία με ισονομία και ισότιμη κατανομή της παραγωγής, χωρίς κάν να υπάρχει νομισματική μονάδα; Χωρίς φτώχεια και πείνα;

Αυτά, ναι, είναι ευχάριστα νέα, ειδικά για την Ευρώπη του 2021.

Φαίνεται ότι το οικουμενικό μήνυμα που μεταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι στις αποσκευές τους, είναι πραγματικά επίκαιρο, και καθόλου μουσειακό.

Και το πιο ευχάριστο φαίνεται να είναι πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν δομήσει ένα πλαίσιο εκπαίδευσης για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν αυτή την αλήθεια.

Η μαθητεία κοντά στον Juan και τον Ivan είναι πάντα σύντομη. Έρχονται σε τακτά διαστήματα στην Ελλάδα, μία ή δύο φορές τον χρόνο συνήθως, και διδάσκουν για περίπου 10 ημέρες. Και όταν δεν έρχονται, γιατί οι περιστάσεις, όπως η παρούσα που διανύουμε δεν το επιτρέπει, η κοσμοθεωρία αυτή διδάσκεται για να βοηθήσει την ζωή μας να αποκτήσει αρμονία.

Ένα είναι το βέβαιο: Ό,τι διατηρείται στον χρόνο, έχει λόγο ύπαρξης!

άρθρο Κωνσταντίνα Ρόδη

Facebook Comments Box

Απάντηση