Επιχειρήσεις

Γρίφος παραμένει για το άνοιγμα των καταστημάτων με click away

Tα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας δεν είναι τα επιθυμητά προς το παρόν και παραμένει άγνωστο αν τελικά η αγορά θα ανοίξει με click away την προσεχή Δευτέρα.

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν ακόμα σχετικά με το μερικό άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκ νέου με click away τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, λήγει το προληπτικό lockdown επτά ημερών που είχε ανακοινώσει ο Στέλιος Πέτσας.

Πάντως, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν την προσεχή Δευτέρα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπως διεμήνυσε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Παράλληλα, μετατέθηκε για αύριο, Παρασκευή 8/1 η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με τα στελέχη του Υπουργείου που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ώστε να αξιολογηθούν και πιο πρόσφατα στοιχεία της διασποράς της COVID-19, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το click away.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το πρωί της Τρίτης είχε επισημάνει πως: «Το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος. Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια».Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως για τους επιδημιολόγους, κρίνονται κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες, καθώς θα έχουν εικόνα για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων «στις 11 του μηνός θα επιστρέψουμε στο click away».

Ανησυχία των ειδικών για το click away

Πάντως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε πως οι ειδικοί φοβούνται από την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών στους εμπορικούς δρόμους της χώρας.

διάβασε και αυτό  ACS: Παίρνει πίσω την έκτακτη χρέωση σε καιρό κορονοϊού και μετά τις καταγγελίες.

«Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποίησε ότι μόνο η κινητικότητα που προκλήθηκε από το click away, επηρέασε το επιδημιολογικό αποτύπωμα αυξάνοντας τα κρούσματα κατά περίπου 8 με 9%.

«Δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο, το αποτύπωμα μπορεί να υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι μικρό και διαχειρίσιμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πηγή: sputniknews.gr
Facebook Comments Box

Απάντηση