Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη

 «Είναι ιδιαίτερη χαρά που συναντιέμαι σήμερα με τον αγαπητό συνάδελφο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον φίλο μου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως καταλαβαίνετε, το κύριο αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν ο συντονισμός μας στα πολλά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών μας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο. Για αυτό λοιπόν, συναντηθήκαμε σήμερα, την πρώτη ημέρα της Υπουργικής Εβδομάδας και θα συναντηθούμε βέβαια και πάλι την Παρασκευή, όταν θα δούμε και τον Αιγύπτιο συνάδελφό μας.

            Συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κας Lute, και μάλιστα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Crans Montana, με αυτό ως δεδομένο. Γιατί, πρέπει να πω ότι, παρά τη συνεχή εποικοδομητική στάση την οποία τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί μία ανάλογη αντιμετώπιση, δεν βοηθάει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

            Εφόσον, λοιπόν, οι συναντήσεις οι οποίες έχουν προγραμματισθεί, γίνουν, δηλαδή η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μετά η δική μου με τον κ. Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών».

Facebook Comments Box

Απάντηση