Κοινωνία

Η Εθνική Αποστολή των Ελλήνων Προσκόπων στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree

Πριν από μερικές ημέρες επέστρεψε από τις Η.Π.Α. η Εθνική Αποστολή των Ελλήνων Προσκόπων που συμμετείχε στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree. 
53 Πρόσκοποι και Ανιχνευτές (έφηβοι ηλικίας 14 έως 18 ετών), 25 Ενήλικα Στελέχη και 5 μέλη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (Ι.Ο.ΑΣ.) έζησαν την εμπειρία της μεγαλύτερης διεθνούς προσκοπικής κατασκήνωσης, παρέα με 45.000 άλλους Προσκόπους από 152 χώρες!
Τα Παγκόσμια Jamboree είναι διεθνείς κατασκηνώσεις εφήβων Προσκόπων που πραγματοποιούνται κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα κάθε φορά. 
Το 24ο Jamboree πραγματοποιήθηκε στη West Virginia των ΗΠΑ από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2019 στο Summit Bechtel Reserve, ένα μοναδικό προσκοπικό κέντρο έκτασης 57.000 στρεμμάτων. Το σύνθημα της διοργάνωσης ήταν “Ξεκλείδωσε έναν καινούργιο κόσμο” (Unlock a new world) και καλούσε τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν τον δικό τους μοναδικό καινούργιο κόσμο.  
Κατά τη διάρκεια του Jamboree οι Πρόσκοποι εξερεύνησαν την αμερικάνικη φύση, συμμετείχαν σε περιπετειώδεις δραστηριότητες, μαγείρεψαν φαγητό από τη χώρα τους, το μοιράστηκαν με τους γείτονές τους, αντάλλαξαν εκατοντάδες προσκοπικά σήματα και μαντήλια, έκαναν rafting στο New River, παρακολούθησαν τις μοναδικές τελετές έναρξης και λήξης και κυρίως: έκαναν μοναδικές φιλίες!
Η Εθνική Αποστολή εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας και τον Ελληνικό Προσκοπισμό μέσω των εξής δραστηριοτήτων:
  • Ελληνικό Περίπτερο: Στο ελληνικό περίπτερο οι Πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ελλάδα «μέσα από υπολογιστές του παρελθόντος και του σήμερα», μαθαίνοντας για την ιστορία του μηχανισμού των Αντικυθήρων και περιηγούμενοι σε μοναδικά ελληνικά τοπία μέσα από γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα μπορούσαν να πάρουν μια γεύση από Ελλάδα δοκιμάζοντας διαφορετικές ποικιλίες ελληνικού μελιού και να κατασκευάσουν ένα μικρό πήλινο αναμνηστικό.
  • Περίπτερο για την Οδική Ασφάλεια: Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τους Έλληνες Προσκόπους προσέφερε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια, παρουσιάζοντας σε χιλιάδες εφήβους την αξία της ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο
  • Συμμετοχή στο Jamboree Model United Nations: συμμετείχαμε με 4 εκπροσώπους στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Jamboree.
  • Παρουσίαση του προγράμματος “Time to be Welcome” στο περίπτερο της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) “Better World Tent”. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ως κύκλος συζήτησης για τη συμβολή του Προσκοπισμού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από 3 διαφορετικές προσκοπικές οργανώσεις (Ελλάδα, Τουρκία, Κένυα).
διάβασε και αυτό  Το «επίμονο» χρέος
Η μοναδική αυτή εμπειρία, που ο καθένας τη βίωσε διαφορετικά, βοήθησε όλα τα μέλη της Αποστολής να αντιληφθούν την παγκοσμιότητα του Προσκοπισμού, της μεγαλύτερης Κίνησης νέων διεθνώς. Για 12 μέρες συμβιώσαν με ανθρώπους που παρότι δε μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας: όλοι Πρόσκοποι, με κοινές Αρχές και Αξίες και ένα όραμα: να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο…
Η μεγάλη προσκοπική γιορτή συμφιλίωσης των λαών μπορεί να τελείωσε, αλλά θα συνεχιστεί στις εκατοντάδες φιλίες και έχουν όλοι ήδη ανανεώσει το ραντεβού τους για το 25ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Κορέα το 2023! 
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα επίσημα video στο youtube:
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα video από το Media Center:
Facebook Comments Box

Απάντηση