Θεοδωρικάκος για το νέο σύστημα απονομής ιθαγένειας: Βάζουμε τέλος σε ένα αναποτελεσματικό και αδιαφανές σύστημα

Τέλος σε ένα αναποτελεσματικό σύστημα απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας, με παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, βάζει η νομοθετική πρωτοβουλία του
υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει τη θέσπιση συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων για την απονομή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς-αλλογενείς, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
«Μπαίνει τάξη στο ζήτημα της απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς αλλογενείς. Δεν γίνεται το σύστημα να έχει υποκειμενισμούς και να υπόκειται σε κινδύνους διαφθοράς. Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητό τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά. Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί περνούσαν από εξετάσεις σε επιτροπές που έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε ο
υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις. Υπάρχουν αιτήσεις από το 2011».
Με αφορμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεδωρικάκος εξήγγειλε, επίσης, ότι «στόχος μας είναι να υπάρξει πλήρης αντισεισμική προστασία όλων των σχολείων και των κτηρίων της Αυτοδιοίκησης, να ελεγχθούν όλα τα κτήρια και να γίνουν αναβαθμίσεις όπου χρειάζεται». Και εξήγησε ότι «αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, οφείλει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αισθάνονται ασφαλή τα παιδιά μας. Και να είναι ασφαλή».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «θα βγουν οι προσκλήσεις για το «Αντώνης Τρίτσης» το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου και έχουμε λάβει πρόνοια να συμμετέχει και ο τελευταίος δήμος», καθώς διευκολύνονται στις μελέτες με τη χρήση μηχανικών από το ειδικό μητρώο που έχει δημιουργήσει η ΕΕΤΑΑ.
«Γενικά θεωρώ ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα αποτελέσει μια καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αυτοδιοίκησης στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτά είναι χρήματα που υπάρχουν. Μπορούν να αρχίσουν να πέφτουν τώρα στην αγορά.
Ήδη 80 από αυτά τα έργα προϋπολογισμού 105 εκατ. υλοποιούνται», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση μόλις 134 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΕΤΕπ 2,5 δις, που αντιστοιχούν σε περίπου 5.000 έργα και 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Εξήγησε, ακόμα, ότι τα έργα στο «Αντώνης Τρίτσης» έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ ειδικά στις πόλεις «μιλάμε για έργα αστικής αναζωογόνησης που δίνουν άλλη πνοή με αναπλάσεις, χώρους στάθμευσης, ενώ υπάρχει και ισχυρός κοινωνικός χαρακτήρας».
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Επιτροπή που θα αξιολογήσει τα έργα που θα προτείνουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα μετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί κάθε τοπικό έργο ανάπτυξης θα έλθει και θα ‘‘κουμπώσει’’ με τον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους πολίτες»
Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «το επόμενο 6μηνο θα τακτοποιήσουμε το εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης γιατί η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες», προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ θετικά τα στοιχεία του προηγούμενου συστήματος αλλά θα το συζητήσουμε με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε καθοριστικής συμβολής επένδυση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. «Είναι μια εμβληματική επένδυση. Η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την υποδοχή κεφαλαίων». Και όπως σημείωσε ότι η εικόνα της χώρας μετά την καραντίνα συμβάλλει θετικά. «Μπορούμε να είμαστε
αισιόδοξοι ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε το φετινό καλοκαίρι και τον χειμώνα, η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, επιτάχυνσης των επενδύσεων και αντιμετώπισης του προβλήματος της απασχόλησης»
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο ούτε για την αντιπολίτευση ούτε για τη δημοκρατία μας να χειρίζεται τα θέματα με τέτοιου είδους υπερβολές», και σημείωσε ότι «ελευθερία υπάρχει, αλλά η ελευθερία των διαδηλωτών δεν πρέπει να παρενοχλεί την κανονική ζωή των υπολοίπων», προσθέτοντας ότι «κάποτε σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει να
αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του σήμερα με τα μάτια του αύριο και όχι με τα μάτια του χθες. Το τι γινόταν στην Ελλάδα πριν από 60 χρόνια είναι μια άλλη ιστορία. Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να εμποδίσει κανέναν να διαδηλώσει ελεύθερα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη σε αυτή τη διαδικασία».

Facebook Comments Box

Απάντηση