Κινητικότητα σε μικρά κόμματα και ανεξαρτήτους

Το σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά φαινόμενο βουλευτής κόμματος της αντιπολίτευσης να δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, αλλά ούτε να αποχωρεί από το κόμμα του ούτε η ηγεσία του να τον διαγράφει –περίπτωση Ι. Σαρίδη της Ενωσης Κεντρώων– ήρθε να προσδώσει ιδιαίτερο χρώμα στην εικόνα έντονης κινητικότητας που χαρακτηρίζει τον χώρο των μικρών κομμάτων και των ανεξαρτήτων στην Εθνική Αντιπροσωπεία κατά το έτος που λήγει σε μερικά 24ωρα.

Η περίπτωση του κ. Σαρίδη έχει τη «μικροκομματική» αξία της. Αποχώρηση ή διαγραφή του από την Ε.Κ. θα σημάνει ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, το κόμμα του κ. Λεβέντη θα θεωρείται πως δεν διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα και έτσι θα «χάσει» όλα τα σχετικά «προνόμια»: οι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του κ. Λεβέντη, βουλευτές θα θεωρούνται απλώς ανεξάρτητοι, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε συζητήσεις πολιτικών αρχηγών, θα στερηθούν ξεχωριστών γραφείων, της θέσεως αντιπροέδρου κ.λπ. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, λοιπόν, που ασφαλώς θα αποτελέσει σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την Ε.Κ., ούτε ο συγκεκριμένος βουλευτής ανεξαρτητοποιείται ούτε το κόμμα τον διαγράφει.

Κάποιοι άλλοι «πολιτικοί αρχηγοί» μικρών σχημάτων, πάντως, δεν έχουν τέτοιους πονοκεφάλους, καθώς δεν διαθέτουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Βρίσκονται δε στους κόλπους των ανεξαρτήτων, στα γραφεία των οποίων, επίσης, κάθε άλλο παρά ήσυχα είναι τα πράγματα: πέραν του κ. Ν. Νικολόπουλου, είναι ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος και η πρώην «γαλάζια» Αικατερίνη Παπακώστα – που όμως ανέλαβε υφυπουργείο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν κάτι, ωστόσο, ξεχώρισε ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι η «μετακόμιση» στην Κ.Ο. της Ν.Δ. του προερχόμενου από το Ποτάμι κ. Χ. Θεοχάρη, αφού είχε παραμείνει σχεδόν επί μια διετία στα γραφεία των ανεξάρτητων βουλευτών.

Οι ΑΝΕΛ

Και αν όλα αυτά έχουν ήδη συντελεστεί, η αναμονή των εξελίξεων στα Σκόπια και εν συνεχεία της κατάθεσης της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο προς κύρωση κάνει πολλούς στο περιστύλιο και στα κομματικά γραφεία να εικάζουν ότι δεν έχουμε δει όλα –και τα τελευταία, δηλαδή, πριν από τις βουλευτικές εκλογές– τα επεισόδια στον κύκλο της ρευστότητας που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό εντός Βουλής στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης. Σε πρώτο πλάνο, βεβαίως, είναι το ζήτημα της «αποχώρησης» των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση. Οι κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Π. Καμμένου δίνουν το περίγραμμα. Εκείνο, ωστόσο, που φαίνεται να δίνει τον τόνο είναι η (άκρως συμβολικού χαρακτήρα;) επιλογή του πρωθυπουργού να απουσιάζει από την αίθουσα της Ολομέλειας τις δύο τελευταίες φορές που βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και στο βήμα του ομιλητή να βρίσκεται ο συγκυβερνήτης του. Ή και το, με άρωμα «απαξίωσης», σχόλιο του κ. Αλ.Τσίπρα κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησής του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ως απάντηση στο ερώτημα αν έχει plan B για την περίπτωση που φύγει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας: «Μην ανησυχείτε. Πού να πάει ο Καμμένος;» είπε χαμογελώντας λίγα μέτρα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο του.
Αναμφισβήτητα, από τα πιθανά σενάρια δεν απουσιάζουν και εκείνα που επικεντρώνονται σε πρόσωπα: ήδη έχουν ακουστεί αρκετά και για το χώρο των ΑΝΕΛ – ένα εξ αυτών έχει πρωταγωνιστή τον Αθ. Παπαχριστόπουλο, που ορισμένοι τον θέλουν να «κοιτάζει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα περισσότερα έχουν λεχθεί για το Ποτάμι. Οι βουλευτές του κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Στ. Θεοδωράκης είναι «αγαπημένο» θέμα των κατά καιρούς σεναρίων, εμφανίζοντας άλλους να στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΔΗΣΥ και άλλους προς τη Ν.Δ. Εδώ, αναλόγως των σεναριογράφων, αγαπημένοι πρωταγωνιστές θεωρούνται κατά καιρούς οι Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς.

http://www.kathimerini.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση