ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ Υφυπουργός Εργασίας / Υποψ. Βουλευτής Πρέβεζας : “Η δέσμευση μας να τα αλλάξουμε όλα παραμένει ενεργή” Epikairo.com

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο υφυπουργός εργασίας Κώστας Μπάρκας μιλά σήμερα εφ’ όλης της ύλης στο epikairo.com και στο kalitheapress προτάσσοντας, την πολιτική ουσία, το  έργο και τα  πεπραγμένα, αντί της συνθηματολογίας λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι το σύνθημα «αποφασίζουμε για τη ζωή μας» δεν είναι μια προεκλογική φωτοβολίδα αλλά ένα πραγματικό δίλημμα.    

Κύριε υπουργέ το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ προ της κάλπης της 7ης Ιουλίου είναι “τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας”. Μπορείτε να μου το αναλύσετε στην πράξη; Τι θα σημαίνει “συνέχεια με ΣΥΡΙΖΑ”  και τι μια ενδεχόμενη επικράτηση της ΝΔ;

Από τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων. Αυτό, πρώτα και κύρια, σημαίνει ελευθερία κινήσεων και αυτονομία αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, προχωρήσαμε στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, στις φορολογικές ελαφρύνσεις και στην χορήγηση της 13ης σύνταξης. Το ερώτημα σήμερα, λοιπόν, είναι αν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία διόρθωσης των αδικιών των προηγούμενων χρόνων ή αν θα επιτρέψουμε στην ΝΔ να επαναφέρει το πρόγραμμα του ΔΝΤ από την πίσω πόρτα. Εμείς έχουμε δεσμευτεί προγραμματικά για αύξηση των δαπανών σε παιδεία και υγεία, διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή η ΝΔ κρύβεται πίσω από αόριστες υποσχέσεις φοροελαφρύνσεων, οι οποίες κατόπιν ακούμε ότι είτε εξαρτώνται από διαπραγματεύσεις είτε θα ισχύσουν στο τέλος της τετραετίας, και πίσω από τη γνωστή πια και στη χώρα μας λογική των fake news, αναφορικά με τα εργασιακά. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ και ο αρχηγός της σχεδιάζουν ένα μέλλον για τους λίγους, όπως άλλωστε ξέρουν να κάνουν πολύ καλά.

Θα θελα να μου πείτε ποιο είναι το δικό σας αποτύπωμα στο κυβερνητικό έργο το διάστημα που είστε υφυπουργός εργασίας…

Η δική μου 4μηνη θητεία στο υπουργείο Εργασίας σημαδεύτηκε από την συνέχιση μιας πολιτικής τόσο υπέρ του κόσμου της εργασίας όσο και ανάσχεσης της ανεργίας. Από τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους διανομείς, τη ρύθμιση για τα δανειολήπτες με επιδότηση επιτοκίου για τον τ. ΟΕΚ, τα μέτρα αναβάθμισης του ΣΕΠΕ αλλά και προστασίας των ελεγκτών του, μέχρι την παράταση στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που έδωσαν ανάσα σε ΟΤΑ και ωφελούμενους, εμείς συνεχίσαμε μια κατεύθυνση που ήδη είχε το υπουργείο, προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι της εξαιρετικής δουλειάς τόσο του προκατόχου μου, του κ. Ηλιόπουλου, όσο και της ίδιας της  υπουργού αλλά και της κ. Φωτίου και του κ. Πετρόπουλου. Ήταν, και είναι ακόμα, μεγάλη μου τιμή και χαρά αυτή η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο πρωθυπουργός και η υπουργός μας. Ήρθε μαζί όμως και με μεγάλη ευθύνη αφού, όπως ανέφερα και στη προηγούμενή σας ερώτηση, ένα πραγματικά κρίσιμο και μεγάλο κομμάτι των θετικών μέτρων αυτής της κυβέρνηση προέρχεται από αυτό το υπουργείο.

Έχω ακούσει πολλά κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για αυτοκριτική, μετά το δύσκολο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μπορείτε όμως να εντοπίσετε ποια ήταν τα λάθη που οδήγησαν σ αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα;

Είναι δεδομένο πως ο κόσμος είχε μεγάλες απαιτήσεις από εμάς. Και καθόλου άδικα, ήμασταν εμείς αυτοί που δείχναμε έτοιμοι να τα αλλάξουμε όλα. Η δέσμευσή μας αυτή παραμένει ενεργή, ακόμα και αν δεν καταφέραμε να κλείσουμε όλες τις πληγές της κρίσης. Νομίζω πως απογοητεύσαμε ένα κομμάτι κόσμου που περίμενε πιο γρήγορα όλες τις τομές που προγραμματικά είχαμε θέσει. Ωστόσο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια λόγω ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο κληθήκαμε να εφαρμόσουμε σε καθεστώς εκβιασμού. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο, δημιουργήσαμε ένα – εξαιρετικά σημαντικό – δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους και να καταφέραμε να μειωθεί η ανεργία κατά 8 μονάδες, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε τόσο όσον αφορά την αγορά εργασίας, αλλά και τα μεσαία στρώματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κοινωνικές κατηγορίες και ομάδες που μπορεί να μπήκαν σε δεύτερη μοίρα στην προσπάθεια να σταματήσουμε την εκτεταμένη ακραία φτώχεια.

Γυρίζει κ. Μπάρκα;

Η ΝΔ κατέγραψε μια αξιοσέβαστη διαφορά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Αν μου επιτρέπετε, θεωρώ πως αυτή η διαφορά προέκυψε μάλλον ως μια ψήφος αντίδρασης για ότι δεν προλάβαμε να κάνουμε, παρά ως μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ΝΔ ή ακόμα περισσότερο ως επικρότηση του νεοφιλελεύθερου προγράμματος του αρχηγού της και του ιδιόμορφου κύκλου – με ακροδεξιά αντανακλαστικά – που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ηγεσία της.  Όπως πολλοί σύντροφοι και φίλοι, όμως, έχουν τονίσει, στις 7 Ιούλη η ψήφος μας είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμη, αποφασίζουμε για την κυβέρνηση της χώρας. Αποφασίζουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για την κοινωνική ασφάλιση, για τη δημόσια υγεία, για την επιστροφή στην εργασία για την κοινωνική δικαιοσύνη. Αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης ή θα επιστρέψουμε στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα για λίγους.

Θα ήθελα να μου πείτε  αν το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας, έχει προοπτική και, κυρίως, αν περπατάει στην κοινωνία.

Από την μέχρι στιγμής επαφή μου, στο πλαίσιο και των προεκλογικών περιοδειών αλλά και συζητήσεων με τον κόσμο της δικής μου περιφέρειας, της Πρέβεζας, νομίζω πως η προοδευτική συμμαχία ήταν μια άμεση και απτή ανάγκη. Βλέπουμε πως σε όλη την  Ευρώπη, ακόμα και παγκόσμια, οι δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και της εθνικής αναδίπλωσης δυναμώνουν. Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στην χώρα μας, τα συντηρητικά, κεντροδεξιά κόμματα υιοθετούν τέτοιου είδους αφηγήσεις σε μια προσπάθεια – βαθιά προβληματική και επικίνδυνη – να συνομιλήσουν ή και να “κερδίσουν” έναν κόσμο που στρέφεται στην ακροδεξιά. Χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κ. Κυρανάκη, θέση που απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει ακουστεί από αδελφό κόμμα της ΝΔ στην Ευρώπη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα παιδί του καιρού της και έρχεται ως απάντηση αλλά και ανάχωμα σε όλους όσους προσπαθούν να “ξεχωρίσουν τους ανθρώπους”, ξαναγυρίζοντάς μας σε καταστάσεις που μόνο πληγές δημιούργησαν στους λαούς της Ευρώπης.

Κύριε υπουργέ  σας ανησυχεί η κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο;

Είναι δεδομένο πως ανάμεσα στις αναταράξεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και την απομόνωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο Ερντογάν επιλέγει την στρατηγική της πόλωσης και των μονομερών ενεργειών.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εξαρχής στο πλευρό τόσο της χώρας όσο και της Κύπρου και μάλιστα με συγκεκριμένες αποφάσεις, την στιγμή που η θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι αναβαθμισμένη και κατά περιπτώσεις κυρίαρχη στα Βαλκάνια. Υπό αυτήν την έννοια, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στις διεθνείς συμμαχίες που χτίσαμε τα τελευταία χρόνια με συστηματική δουλειά και επιμονή κόντρα σε τυχοδιωκτικές σειρήνες, που το μόνο που κατάφερναν σε προηγούμενο χρόνο ήταν να αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και διεθνώς.

πηγή: http://www.epikairo.com

Facebook Comments Box

Απάντηση