Μέσα στο 2021 ξεκινούν τα έργα στον Φλοίσβο για το Αλσος Ναυτικής Παράδοσης

Η Ελλάδα δίχως τη ναυτοσύνη της δεν θα υπήρχε. Είναι το καθοριστικό στοιχείο που μας βοήθησε να γίνουμε, από γένος, έθνος. Ακόμα και σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό φυλάσσει Θερμοπύλες και η εμπορική ναυτιλία μάς δίνει τεράστια ισχύ στη διεθνή σκακιέρα. Και όμως, σε σχέση με άλλες ναυτικές δυνάμεις όπως λ.χ. η Βρετανία, η πάλαι ποτέ πόλη-κράτος Βενετία, η Πορτογαλία, δεν έχουμε αποδώσει στη θάλασσα την τιμή που της αξίζει. Τα ναυτικά μας μουσεία βρίσκονται σε αισθητική και οικονομική καχεξία, η παράδοση χάνεται μέρα με την ημέρα με τις μπουλντόζες να σπάνε τα καΐκια κατά δεκάδες, ενώ η νέα γενιά δεν έχει ιδέα για τα σπουδαία κατορθώματά μας στο υγρό στοιχείο. Αυτήν την ιστορική αδικία θα έρθει να διορθώσει ένα μεγάλο έργο που μπαίνει στις ράγες το 2021 για να ολοκληρωθεί το 2024.

mesa-sto-2021-xekinoyn-ta-erga-ston-floisvo-gia-to-alsos-naytikis-paradosis0
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής με τον χορηγό Αρη Θεοδωρίδη από τη Δράμα.

Πρόκειται για τη δημιουργία του Αλσους Ναυτικής Παράδοσης που θα γίνει σε 22 στρέμματα στον Φλοίσβο, στην περιοχή όπου βρίσκονται το θωρηκτό «Αβέρωφ» και το «Βέλος». Στον χώρο αυτόν που παραμένει περιφραγμένος και αναξιοποίητος, είχε χωροθετήσει η πολιτεία το 1989 το Αλσος. Η έκταση είχε τότε παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τον σκοπό αυτόν. Οι κυβερνήσεις άλλαζαν, οι δεκαετίες περνούσαν, αλλά το σχέδιο δεν είχε τελεσφορήσει. Καταλυτικός παράγοντας για την επανεκκίνηση του έργου ήταν η πρόσφατη αποκατάσταση του σπιτιού του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Το εγχείρημα προχώρησε χάρις στην εγγονή του Μελά, Ναταλία, την αφοσίωση που έδειξε ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και τη χρηματοδότηση από έναν χορηγό εξαιρετικά χαμηλών τόνων, τον Δραμινό πλοιοκτήτη Αρη Θεοδωρίδη. Τα πάντα δούλεψαν ρολόι και το αποτέλεσμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν χάρμα ιδέσθαι: η αστική μη κερδοσκοπική «ΚΥΚΛΩΨ» του εφοπλιστή (η οποία έχει κάνει σοβαρότατη δουλειά και σε ιστορικά οικοδομήματα στον τόπο καταγωγής του, τη Δράμα) ολοκλήρωσε τη δουλειά στην Κηφισιά γρήγορα και άρτια και στη συνέχεια το κτίριο δωρήθηκε στο ΥΠΕΝ.

mesa-sto-2021-xekinoyn-ta-erga-ston-floisvo-gia-to-alsos-naytikis-paradosis1
Ο περιφραγμένος χώρος στον Φλοίσβο όπου θα δημιουργηθεί το Αλσος.

Και στο Αλσος Ναυτικής Παράδοσης θα υπάρξει η συνεργασία αυτών των δύο μερών με τον ίδιο τρόπο. Την περασμένη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, εξ ονόματος του ελληνικού Δημοσίου και ο πρόεδρος της ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» Αρης Θεοδωρίδης, προέβησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία χώρου προβολής της διαχρονικής σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα στον Φλοίσβο. Το «παρών» έδωσε ο Γιάννης Ζερβάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού με αντικείμενο τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνία των πολιτών και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το κόστος θα ανέλθει στα περίπου 40  εκατομμύρια ευρώ, ενώ λέγεται ότι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει διεθνούς φήμης προσωπικότητα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κτιριακές υποδομές που θα φιλοξενήσουν εκθέματα και ψηφιακό περιεχόμενο για να ιχνηλατηθεί όλη η πορεία των Ελλήνων στη θάλασσα από το απώτερο παρελθόν μέχρι σήμερα.

mesa-sto-2021-xekinoyn-ta-erga-ston-floisvo-gia-to-alsos-naytikis-paradosis2
Η κατοικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά αποκαταστάθηκε πρόσφατα με τη συνδρομή του πλοιοκτήτη Αρη Θεοδωρίδη.

Το Αλσος θα έχει τη στήριξη των αρμόδιων υπουργείων, του κόσμου της ελληνικής ναυτιλίας και τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Ετσι, η ιστορία του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και όλων των ανθρώπων που έχουν αγκαλιάσει με την επαγγελματική ή ερασιτεχνική δράση τους τη θάλασσα, θα βρει ιδανική στέγη σε ένα από τα όμορφα μέρη της Αθήνας.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση