Στηριζουμε τους Προσκόπους

Περίληψη

Η 15η Μονάδα Προσκόπων της Αθήνας διαθέτει πάνω από 30 χρόνια ένα μικρό καταφύγιο στο όρος Πάρνηθα. Στα χρόνια αυτά φιλοξένησε πολλές εκδρομές και εκδηλώσεις ομάδων προσκόπων από όλη την Αττική, καθώς είναι το μόνο καταφύγιο προσκόπων στο όρος Πάρνηθα και σε τόσο μικρή απόσταση από την Αθήνα. Μέσα από τα χρόνια και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στο βουνό, το καταφύγιο μας πήρε πολύ παλιά και χρειάστηκε επειγόντως αποκατάσταση. Επιπλέον, υπέστη ζημιές κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, καθώς λειτουργούσε ως σημείο ελέγχου. Από το 2010, και παρά τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση στη χώρα μας, η μονάδα προσκοπών μας έκανε μια τεράστια προσπάθεια να την αποκαταστήσει και να την ανακαινίσει. Πολλοί επαγγελματίες σε διαφορετικούς τομείς μας βοήθησαν ως εθελοντές, αλλά και επιχειρήσεις και οργανώσεις υποστήριξαν και χρηματοδοτούσαν την προσπάθειά μας. Τώρα είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν πλήρως οι εξωτερικοί τοίχοι. Οι επαγγελματίες που επισκέφθηκαν το καταφύγιο μας διενήργησαν μια μελέτη σχετικά με την καλύτερη και πιο μόνιμη λύση που δαπανήθηκε περίπου. 9000 €.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα τελευταία 8 χρόνια κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε πλήρως την οροφή, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους και το πάτωμα, να τοποθετήσουμε τα παράθυρα ασφαλείας και τα παντζούρια, να κατασκευάσουμε μια πατάρι για χρήση ως υπνοδωμάτιο, WC, νέα κουζίνα και ξύλινο φούρνο, των επίπλων από τους εαυτούς μας. Τέλος, τοποθετήσαμε δύο μεγάλες δεξαμενές νερού για χρήση τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για πυροπροστασία. Πολλά από τα παραπάνω καθήκοντα, όπου γίνεται από εμάς σε μια προσπάθεια να μειώσουμε το κόστος. Αν και οι εξωτερικοί τοίχοι ανακαινίστηκαν πριν από 4 χρόνια, η αποκατάσταση ήταν προσωρινή και απλή, καθώς έπρεπε να γίνει γρήγορα για να αποφευχθεί η είσοδος στο καταφύγιο των υδάτων βροχής και υγρασίας. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν φτηνά και επομένως διήρκεσαν μόνο για τέσσερα χρόνια. Οι επαγγελματίες που επισκέφθηκαν το κατάλυμα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συντάχτηκαν μια μελέτη για την καλύτερη, μόνιμη και μακροχρόνια λύση για τους εξωτερικούς τοίχους, τις οποίες προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε.

Οφέλη

Οφέλη: Τα οφέλη από την αποκατάσταση του καταφυγίου είναι τα ακόλουθα: • Μια μακράς διαρκείας κατασκευή • Ασφαλείς τοίχοι χωρίς κίνδυνο πτώσης εξαρτημάτων • Ανθεκτικό σε σεισμό και επιβραδυντικό φωτιάς • Αρκετά και σε τάξη με το περιβάλλον

Ποιοι είμαστε

Η 15η Μονάδα Προσκόπων της Αθήνας είναι μια Μονάδα Προσκόπων που ιδρύθηκε το 1915. Το 2015 γιορτάσαμε τον πρώτο μας αιώνα και είχαμε μια μεγάλη φωτιά στο στρατόπεδο όπου παλιά και νέα μέλη συναντήθηκαν για να τραγουδήσουν, να θυμούνται και να θυμούνται τα τελευταία χρόνια. Τα μέλη της ομάδας μας έχουν συμμετάσχει σε πολλές εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εκδηλώσεις και ήταν πάντα παρόντες και προετοιμασμένοι σε κάθε ανάγκη που συνέβη. Προς το παρόν, η ομάδα μας Scout αποτελείται από 24 Cubs, 20 Scouts, 11 Rovers και 9 Leader Scout. Έχουμε το Scout House μας στα Σεπόλια, μια μικρή γειτονιά κοντά στο κέντρο της Αθήνας και χρησιμοποιούμε το Mountain Shelter μας, το οποίο ονομάζουμε “Κωνσταντίνος Αγιούστινος” για τις εκδρομές μας.

Επίπτωση

Μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάσταση, το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει και πάλι 25-35 παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο, να διοργανώσει Σαββατοκύριακα περιηγήσεων και ειδικές εκδηλώσεις και επίσης να ενεργήσει ως περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό σημείο.

Κίνδυνος

Καθώς οι εξωτερικοί τοίχοι υποχωρούν, η υγρασία μπορεί να εισέλθει στο καταφύγιο και να καταστρέψει τη σταθερότητα και την κατασκευή του. Η βροχή και το χιόνι καταστρέφουν τους τοίχους και συχνά τα μεγάλα τμήματα του τοίχου πέφτουν ξαφνικά με τον κίνδυνο να πληγούν όποιος στέκεται κάτω από αυτά.

Δυνατότητες

Από την αρχή της προσπάθειάς μας, υποστηρίξαμε έναν εθελοντή καθηγητή αρχιτεκτονικής, πολιτικό μηχανικό, πολυάριθμους επαγγελματίες της Μονάδας μας (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, λιθοτεχνικός κ.α.), όλους τους ηγέτες, τους δρομείς, τους ανιχνευτές και τους κυνηγούς, πρώην μέλος της Μονάδας μας.

Facebook Comments Box

Απάντηση